Työ ja raha 01.07.2021

Raskaana olevalle potkut, mutta kollegan sopimusta jatkettiin – oikeustuomio ravintola-alalla

Työsyrjintää on sekin, kun raskaana oleva irtisanotaan taloudellisen edun tai työn sujuvuuden vuoksi ilman hyväksyttävää syytä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön vastuuhenkilön 50 päiväsakkoon työsyrjinnästä, aluehallintovirasto tiedottaa.

Tapauksessa työntekijä oli tullut raskaaksi ja ilmoittanut siitä työnantajalleen. Työntekijä oli jäänyt sairauslomalle. Kun hän palasi sairauslomalta, työnantaja oli irtisanonut hänet taloudellisin ja tuotannollisin perustein.

Vain muutamaa päivää ennen raskaana olleen työntekijän irtisanomista työnantaja oli jatkanut toisen, määräaikaisen työntekijän työsopimusta. Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja syyllistyi työsyrjintään, koska työnantaja asetti työntekijän raskauden takia epäedulliseen asemaan ilman hyväksyttävää syytä.

Raskaana ollut työntekijä ja määräaikainen työntekijä olivat tehneet samoja töitä. Siksi käräjäoikeus totesi olleen ilmeistä, että työnantaja oli tietoisesti päättänyt irtisanoa raskaana olevan työntekijän sen sijaan, että olisi päättänyt olla tekemättä uutta työsopimusta määräaikaisen työntekijän kanssa.

Tiedotteessa mainitaan, että rangaistavalta syrjinnältä ei edellytetä nimenomaista syrjintätarkoitusta. Työsyrjintä on siis rangaistavaa myös sellaisissa tapauksissa, kun menettelyn motiivina on esimerkiksi taloudellinen etu tai työn sujuvuuden turvaaminen.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa 29. kesäkuuta 2021, eikä tuomio ole vielä lainvoimainen.

Raskaana olevien työsyrjintä on edelleen tavallista

Laki kieltää työntekijän syrjinnän raskauden tai perhevapaiden perusteella.

Siitä huolimatta muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Valtioneuvoston tasa-arvovaltuutettu toteavat, että raskaussyrjintä on yhä merkittävä työelämän tasa-arvo-ongelma. Raskaussyrjinnällä on kauaskantoisia ja laajoja vaikutuksia jo ennen varsinaista raskautta.

– [Raskaussyrjintä] vaikuttaa monin eri tavoin naisten urasuunnitelmiin ja nuorten aikuisten ajatuksiin perheen perustamisesta. Raskaussyrjintä vaikuttaa myös perhevapaiden tasapuoliseen käyttämiseen vanhempien välillä, tasa-arvovaltuutetun verkkosivuilla kiteytetään.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat määräaikaisella sopimuksella työskentelevät naiset, jotka tulevat työsuhteensa aikana raskaaksi. Tässä käsitellyssä tapauksessa ei kuitenkaan täsmennetä, minkälainen työsopimus irtisanotulla työntekijällä oli.

Kaksplus haastatteli huhtikuussa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) lakimiestä Anu Lehtoa määräaikaisten sopimusten ja raskauden tiimoilta.

– Käytännössä sellaiset tilanteet, joissa määräaikaisuutta on aiemmin jatkettu, mutta yhtäkkiä työntekijälle kerrotaan, ettei palkkaaminen ole enää mahdollista, johtuvat usein nimenomaan raskaudesta, Lehto totesi tuolloin.

Lisäksi Lehto huomautti, että esihenkilöt usein olettavat, että määräaikaiselle työntekijälle ei tarvitse tarjota jatkosopimusta raskauden takia. Tyypillinen tilanne on, että työnantaja vetoaa siihen, että töitä ei ole enää ylipätään tarjolla.

– Tämä on hyvin tavanomainen selitys. Myöhemmin työntekijä saattaa kuulla entisiltä työtovereiltaan, että työpaikalle onkin palkattu uusi työntekijä, joka tekee samoja työtehtäviä kuin henkilö, jolta evättiin jatkosopimus, Lehto kertoi tuolloin.

Lue myös: Älä suostu helpolla, jos määräaikainen työsopimus on päättymässä raskauteen – pätkätyöläisellekin kuuluisi usein palkata sijainen

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X