Uusi laki: 2500 euroa synnyttävän naisen työnantajalle
Huhtikuun alussa 2017 astuu voimaan laki, joka takaa äidin työnantajalle 2500 euron kertakorvauksen vanhemmuuden kulujen tasaamiseksi. Laki tehtiin naisten aseman parantamiseksi työmarkkinoilla.
Hallitus ryhtyy jakamaan ensi vuonna perhevapaiden kustannuksia: naisvaltaisten alojen työnantajat saavat 2500 euron kertakorvauksen synnyttäjää kohti.
Korvauksen saajia ovat kaikki työnantajat, jotka maksavat palkkaa työsopimuksen perusteella vähintään yhdeltä kuukaudelta äitiysrahakauden aikana. Ehtona on myös se, että työsuhde on kestänyt vähintään kolme kuukautta ennen äitiysrahakauden alkua. Työsuhteen tulee lisäksi perustua vähintään vuodeksi tehtyyn työsopimukseen. Lisäksi työajan on oltava äitiysrahakauden alkaessa vähintään 80 prosenttia alan kokoaikaisen työntekijän säännöllisestä työajasta.
Uudistuksen hinta on noin 100 miljoonaa euroa, ja se maksetaan todennäköisesti työnantajien sosiaaliturvamaksuista.
Vauvalasku rasittaa etenkin pienyrityksiä
Naisvaltaisten alojen pienyrittäjät ovat olleet hankalimmassa asemassa vauvalaskun suhteen.
– Nyt tehty uudistus on kulujen tasausurakassa iso edistysaskel oikeaan suuntaan, sanoo Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Seija Estlander.
Suomen Yrittäjänaiset on jo pitkään puhunut vanhemmuuden kulujen tasaamisen puolesta. Järjestön mukaan vauvalaskun maksattaminen äitien työnantajilla ei ole taloudellisesti järkevää, sillä se jarruttaa naisvaltaisten yritysten kasvua ja synnytysikäisten naisten työllistymistä pysyviin työsuhteisiin.
Naisyrittäjät ovat laskeneet, että yksi lapsi maksaa työnantajalle 17 000 euroa. Summaan on laskettu raskaudesta aiheutuneet sairauspoissaolot, palkka- ja lomakulut ja alle 10-vuotiaan lapsen hoitokulut silloin, kun työntekijä jää hoitamaan lasta kotiin.
Lue myös: Näin vältät rahariidat parisuhteessa
Vauvalaskun tasaaminen voi vähentää pätkätöitä
Nuoret naiset tekevät Suomessa paljon miehiä enemmän pätkätöitä, ja tähän ongelmaan pyritään nyt tarttumaan vauvalaskua tasaamalla. Ruotsissa vanhemmuuden kustannuksia on jaettu jo pidempään.
Suomessa vauvalaskun tasaamista ovat jarruttaneet etenkin miesvaltaiset työnantaja- ja työntekijäjärjestöt.
Lähteet: Suomen Yrittäjänaiset, Yleisradio ja Talouselämä.
Jaa oma kokemuksesi