Perhe-elämä 25.10.2017 Päivitetty 21.04.2020

”Usein käy niin, että kun lapsi hyppii ja nauraa, vanhemman kasvoilla valuvat kyyneleet” – sairaalaklovni Ilmi Vipittäjä tuo iloa suruun

Kun sairaalaklovni Ilmi Vipittäjä astuu huoneeseen, pienten potilaiden silmät alkavat loistaa. Kivut unohtuvat ja murhe väistyy, kun riehakas pelletohtori hassuttelee ja musisoi. Näyttelijä Anna Ranta, 38, on toiminut sairaalaklovnina jo kymmenen vuotta. Vuosiin on mahtunut riemun hetkiä pienten potilaiden kanssa, mutta myös suurta surua.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Heli Hirvelä / Otavamedia

”Päätin hakea Sairaalaklovnit ry:n klovnikoulutukseen, sillä halusin hyödyntää näyttelijän ammattitaitoani muuallakin kuin perinteisissä teattereissa.
Olen toiminut sairaalaklovnina vuodesta 2007 pääkaupunkiseudulla, etupäässä Lastenklinikalla ja Lastenlinnassa.
Pienten potilaiden ja perheiden ilahduttaminen tuntuu tärkeältä tehtävältä – oli kyseessä sitten tilanne, jossa on saatu juuri huonoja uutisia sairaudesta tai odotettu tuntikaupalla turhautuneena päivystyksessä.”

Vanhempien suru ja hätä koskettaa

”Minua koskettaa äitinä paljon toisten vanhempien suru ja hätä. Jouduin aluksi tsemppaamaan niiden huoneiden kohdalla, joissa oli oman lapsen ikäisiä, sairaita lapsia.
Kymmeneen vuoteen mahtuu monia koskettavia kohtaamisia. Vahvimmin mieleen ovat jääneet tilanteet, joissa tuttu lapsi on ollut saattohoidossa ja olen tiennyt, että vierailu jää luultavasti viimeiseksi.
Koskettavimpana tapauksena muistan perheen, joka oli juuri menettänyt toisen lapsistaan. Vierailimme huoneessa, jossa henkiin jäänyt lapsi oli peiton alle käpertyneenä. Onnistuimme klovniparini kanssa olemaan niin pöljiä, että saimme houkuteltua lapsen piilostaan ja loimme kontaktin häneen.”

Sairaskin lapsi haluaa iloa ja leikkiä

”Pääasiassa työ on kuitenkin iloista. Suuri osa lapsista parantuu rankoistakin sairauksista. On hieno tunne, kun pitkään sairaalassa ollut lapsi tulee hyvinvoivana vastaan.”
Lapset jaksavat ilahtua klovneista, vaikka he olisivat hyvin sairaita. Sairaskin lapsi on lapsi, joka haluaa elämäänsä iloa ja leikkiä. Joskus on tietysti tilanteita, joissa lapsi on niin kipeä, ettei jaksa tavata klovneja.
Klovnien vierailu saattaa olla vanhemmille hyvin koskettava hetki, kun he näkevät lastensa ilon. Usein käy niin, että kun lapsi hyppii ja nauraa, niin vanhemman kasvoilla valuvat kyyneleet.
Kohtaamme päivän aikana potilaita vauvoista parikymppisiin, heidän läheisiään ja sairaaloiden henkilökuntaa. Klovnihahmoni elää tilanteen ja potilaiden ikäskaalan mukaan. Klovnin työssä tarvitaan erityishoksottimia, sillä samalla kun muodostaa kontaktin lapseen ja perheeseen on aistittava, millainen tilanne on käynnissä.”

Sairaalaklovnit ry on toiminut jo 15 vuoden ajan avustusten varassa. Lisätietoa: Sairaalaklovnit.fi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X