Vaatteet ja varusteet 13.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

5 yleisintä vauva-ajan tahraa – ja näin pääset niistä eroon

Tahranpoisto on vanhemmille tuttua puuhaa. Vauva-aikana tahroja syntyy esimerkiksi puklusta ja vauvanruoasta.

Teksti
Maria Soininen

Suloinen, pieni sylissä jokeltava vauva ja seesteinen hetki ruokailun jälkeen. Mikään ei voi häiritä tilannetta – kunnes suloisuus päättää yllättäen ilmaista kylläisyyttään puklaamalla suoraan syliisi. Maitopuklua kaikkialla, ja pyykkikone laulamaan, taas kerran.

Lika, sotkut ja sekamelska kuuluvat vauva-arkeen, mutta sotkuihin voi silti varustautua etukäteen. Lue vinkit, kuinka puhdistat erilaiset tahrat tekstiileistä helpoiten.

Puklu

Vaikka erilaiset vauvaharsot ja -rätit suojaavat pukluyllätyksiltä, ei suojaliina ole aina lähettyvillä, kun vauva päättää pullauttaa. Harsoja kannattaakin olla valmiina useammassa paikassa: varaa oma liina ainakin hoitopöydälle, sitteriin, pinnasänkyyn ja turvaistuimen lähelle. Jos tahriintunut vaate kestää normaalin vesipesun, puklujälkeä voi yrittää huuhdella pois haalealla vedellä. Tämän jälkeen vaate voidaan siirtää odottamaan varsinaista pyykinpesua. Huomaa kuitenkin, että vauvanpuklu on hyvä poistaa vaatteesta suhteellisen nopeasti, ettei vaate rupea haisemaan ja tahra ei ehdi pinttyä.

Keskustele: Millä vauvan puklutahrat parhaiten irti vaatteesta?

Pikkuihmiset ovat usein hyvin avuliaita pyykkääjiä.

Vauvaöljy

Kokeile vauvaöljytahran poistamiseen sappisaippuaa. Rasvatahrat on hyvä esikäsitellä juuri ennen pesua nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai tiskiaineella. Pese tahrainen tekstiili lopuksi korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa pesulämpötilassa. Öljytahraan voi myös tehota lakkabensiini, mutta kokeile aluksi huomaamattomaan kohtaan, että tekstiili todella kestää käsittelyn.

Ulostetahrat

Ulostetahrat voivat olla vaikeita poistaa, mutta mitä nopeammin puhdistat tekstiilin, sitä helpommin se myös lähtee — sääntö pätee lähes kaikkien tahrojen putsaamisessa. Kokeile liottaa tahriintunutta tekstiiliä tavallisessa pesuainevedessä tai etikkaliuoksessa ja yritä esikäsitellä tahraa sappisaippualla tai varsinaisella tahranpoistoaineella. Myös valkaisu voi auttaa, jos hoito-ohje sen sallii.

Keskustele: Millä kakkatahrat pois?

Pissa

Huuhtele tekstiili aluksi kylmän veden alla. Levitä tahrakohtaan nestemäistä pyykinpesuainetta ja liota kylmässä vedessä noin 30 minuuttia. Pese tekstiili lopuksi korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa pesulämpötilassa.

Vauvanruoka

Pyyhi tahrasta varovasti pois ruoanjämät. Käännä sitten vaatekappale väärinpäin, ja liota tahraa kylmän veden alla. Jos tahra vaikuttaa sitkeältä lähtemään (esimerkiksi tomaattipohjaiset kastikkeet ovat haastavia), hiero siihen nestemäistä pyykinpesuainetta, anna vaikuttaa, ja huuhtele. Voit myös lisätä tahrakohtaan varsinaista tahranpoistoainetta ennen pesukoneeseen laittoa. Pese vaate niin korkeassa lämpötilassa kuin tekstiilin hoito-ohje sallii.

Lähteet: Huffington Post, Martat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X