Vaatteet ja varusteet 24.10.2014 Päivitetty 22.11.2021

Asiantuntijan vinkit: Näin valitset turvalliset lastenvaunut

Teksti
Mikko Virta

Kahden pienen lapsen isä Jaakko Kuustonen johtaa työkseen Tukesin kuluttajaturvallisuusryhmää, joka valvoo kaikkien Suomessa myytävien lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden turvallisuutta. Kaksplus kysyi Kuustoselta, mihin lapsiperheen kannattaa kiinnittää huomiota turvallisia lastenvaunuja ostaessa.

Jaakko Kuustosen 10 vinkkiä:

1. Varmista minkä ikäiselle ja painoiselle lapselle vaunut on tarkoitettu.

2. Kiinnitä huomiota lastenvaunujen mittoihin ja painoon, jotta niiden kanssa liikkuminen onnistuu turvallisesti ja kuljettaminen kokoon taitettuna onnistuu suunnitellusti.

3. Mieti valitessa vaunujen erilaisia käyttötarkoituksia. Jos haluat käyttää lastenvaunuja juostessa tai rullaluistellessa, varmista, että vaunut sopivat tähän tarkoitukseen.

4. Vastuullinen myyjä on varmistunut tuotetta koskevista vaatimuksista ja että tuote täyttää standardin vaatimukset. Osoituksena siitä lastenvaunuissa kuuluu olla valmistajan nimi tai tuotemerkki sekä eurooppalaisen standardin numero (vaunuissa ja rattaissa EN 1888), jonka mukaisesti vaunut on valmistettu.

5. Varoitukset ja käyttöohjeet tulee olla suomeksi ja ruotsiksi.

6. Varmista, että istuin osassa olevat valjaat toimivat ja lapsi pysyy niissä hyvin kiinni. Huomaa, että vaunukopassa ei tule olla valjaita.

7. Lastenvaunujen sisäpuolella ei saa olla pieniä irtoavia osia tai muovitarroja, jotka lapsen on helppo sormeilla irti.

8. Varmista, ettei lastenvaunuissa ole lapsen ulottuvilla jäykkien liikkuvien osien väliin jääviä koloja, joihin lapsen sormi voi jäädä puristuksiin.

9. Kiinnitä huomiota yleisesti vaunujen rakenteen tukevuuteen ja jarrujen toimivuuteen.

10. Jos vaunussa on käännettävä työntöaisa, huomioi sen käytön helppous ja lukittuminen eri asennoissa.

 

Lue lisää lastenvaunujen valinnasta huhtikuun 2014 Kaksplussasta!

KP_header_tilaalehti_300x250-0414

 

Kaksplussan voit tilata kotiisi täältä. 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X