Vaatteet ja varusteet 04.04.2019 Päivitetty 13.08.2019

Autoliitto: Kaksi vaarallista turvaistuinta markkinoilla – poista heti käytöstä!

Kaksi turvakaukaloa on todettu törmäystesteissä hyvin vaarallisiksi, ja ne tulee poistaa käytöstä välittömästi.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Autoliitto on huomannut kahdessa turvaistuimessa vakavia puutteita, joiden takia kyseisiä istuimia ei ole turvallista käyttää.

Puutteet tulivat esille Autoliiton julkaiseman turvaistuintestin kolaritestivaiheessa. Asiasta kerrotaan poikkeuksellisesti jo ennen testin valmistumista, jotta vakavilta seurauksilta voidaan välttyä.

Törmäyksessä lapsi olisi todellisessa vaarassa

Kaksi turvakaukaloa ei kestänyt kolaritestissä törmäyksen aiheuttamaa rasitusta. Toinen vaarallisista turvakaukaloista on Babystyle Oyster Carapace Infant ja toinen Chicco Oasys i-Size.

Babystyle-kaukalo oli testissä kiinnitettynä Duofix i-Size -telakkaan. Etutörmäystestissä se irtosi telakasta ja jatkoi matkaansa pikkulasta simuloiva nukke mukanaan. Isofix-telakan kaksi metallitankoa kestivät törmäyksen, mutta ne repeytyivät irti kaukalon muovirungosta. Tästä seurauksena olisi vakavan loukkaantumisen riski.

Chicco Oasys i-Size turvakaukalo todettiin myös vaaralliseksi etutörmäystestissä nuken kanssa. Törmäyksessä kaukalon turvavyön alaosa repesi irti kiinnikkeistään, turvavyön solki osui nukkea päähän ja nukke lensi pois istuimesta. Myös tässä turvakaukalossa on ilmeinen riski loukkaantua vakavasti.

Autoliitto on julkaissut Youtube-kanavallaan videon vaarallisista turvaistuimista:

Jos omistat kyseisen kaukalon, ota yhteyttä sen myyjään

Kummaltakin turvakaukaloiden valmistajalta on pyydetty kannanottoa tuoreista testituloksista. Chicco on ilmoittanut vetävänsä istuimen välittömästi markkinoilta ja siihen tehdään muutoksia. Babystyle ei sen sijaan ole vielä kommentoinut ongelmia.

– Näitä turvakaukaloita ei tule käyttää. Asiakkaiden kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä myyjäliikkeeseen ja sopia jatkotoimista, kehottaa Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Autoliitolla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon kyseisiä istuimia Suomessa on käytössä tai kuinka moni liike niitä myy. Turvaistuimia on helppo tilata tänä päivänä myös ulkomaisista verkkokaupoista. Turvaistuin kannattaisi kuitenkin aina hankkia niin, että sen sopivuutta ja käytettävyyttä omaan autoon on mahdollista testata ostotilanteessa paikan päällä. Jotta turvaistuin olisi käytössä mahdollisimman turvallinen, on myös tärkeää, että sitä käytetään lapsen iän ja koon mukaisesti ja huolletaan säännöllisesti.

Turvaistuintestejä tehdään vuosittain ja ne toteutetaan yhteistyössä Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen kanssa. Syksyn 2018 testeissä hylättiin 6 istuinta, ja ne pääsee katsomaan täältä.

Lähde: Autoliitto

 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X