Vaatteet ja varusteet 22.07.2021 Päivitetty 03.08.2021

Kääntyvä turvaistuin helpottaa heti vyöttämisen tuskaa – 5 kääntyvää turvaistuinmallia, joita voi lämpimästi suositella

Kääntyvä turvaistuin voi tarkoittaa kahta asiaa: menosuunnan vaihdettavuutta sekä vöiden pukemista helpottavaa istuimen pyörivyyttä.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock, valmistajat

Kääntyvä turvaistuin on viime vuosien pieni, mutta merkittävä innovaatio ja pääsee lapsiperheen arjen helpottajien top 5 -listalle.

Lapsen istuttaminen autoon ja turvavöiden kiristäminen on helppoa, kun istuin kääntyy jalustassaan ovelle. Vanhemman ei tarvitse räpeltää näitä toimenpiteitä puoliksi auton sisällä itsekin. Enemmän kuin tervetullut turvaistuinuudistus!

Kääntyvällä turvaistuimella voidaan tarkoittaa myös istuinmalleja, joissa menosuunta on vaihdettavissa selkä tai kasvot eteenpäin. Tässä koosteessa esitellään istuimia, jotka kääntyvät 90 astetta eli ovelle, ja kaksi toimii kummallakin menosuunnalla.

Nämä 5 turvaistuinmallia ovat turvalliseksi testattuja ja ominaisuuksiltaan muutenkin näppäriä. Monen miinuksena on paino, mutta sillä on yleensä merkitystä vain perheissä, joissa on tarve siirtää istuinta usein ja säännöllisesti autosta pois.

Lue myös: Mitä laki todella sanoo lasten turvaistuimista? Pykälät selvällä suomen kielellä

1. Kääntyvä turvaistuin Joie i-Spin Safe 

Yhden käden liikeellä ovelle kääntyvä turvaistuin, joka sopii vastasyntyneestä 18 kiloon saakka. Yksi markkinoiden pienimmistä ja siroimmista ovelle kääntyvistä turvaistuimista painaa alle 13 kiloa. Plus Test -sertifioitu ja Autoliiton testaama.

Erityismaininta päätuen ja -olkavöiden yhteissäätömekanismista, jonka avulla viisipistevyö on aina oikealla korkeudella suhteessa pääntukeen. Isofix-kiinnitys.

+ lapsella tilava ja mukava matkustusasento

+ erinomainen vöiden reititys

+ istuinpäällisten irrottaminen helppoa

+ edullinen hinta (ovh n. 248 e)

+/- matkustusasento ainoastaan selkä menosuuntaan

– istuimen asentaminen melko hankalaa

 

2. Besafe iZi Twist B

Vastasyntyneestä 105-senttiselle tai enintään 18-kiloiselle lapselle sopiva istuin, jossa vauvakin matkustaa mukavasti monipuolisten vauvatukien ansiosta. Istuimessa on neljä kallistusasentoa ja niskatuella kymmenen säätövaihtoehtoa.

Turvavaljaat on varustettu magneeteilla, jotka helpottavat vöiden kiinnittämistä. Istuin on läpäissyt Plus-törmäystestin ja Autoliiton testin. Isofix-kiinnitys.

Istuimen pohjarakenteen ansiosta istuin on mahdollista asentaa vaakasuunnassa aina samaan asentoon, riippumatta auton istuimen kaltevuudesta. Tämä auttaa estämään lapsen pään retkahtamista eteenpäin autoissa, joissa on erityisen kaltevat istuimet.

+ lapselle mukava matkustusasento ja hyvät pehmusteet

+ ilmanvaihto selkänojassa

+/- vain selkä menosuuntaan matkustusasento mahdollinen

– erittäin painava

– istuimen kiinnittäminen autoon melko hankalaa

– kallis hinta (ovh n. 730 e)

 

3. Cybex Sirona S i-Size

Erittäin tilava lastenistuin, joka sopii 45–105-senttisille lapsille eli noin neljävuotiaaksi saakka. Autoliiton testaama.

Istuimessa on mahdollista matkustaa joko selkä tai kasvot menosuuntaan,  ja molemmissa asennoissa lapsi kiinnitetään viisipistevöillä.

Istuimen uusi Energy Reduction Technology (Er-Tech) alentaa lapsen niskaan kohdistuvia rasituksia etutörmäyksissä kasvot menosuuntaan matkustaessa, verrattuna perinteisiin valjasjärjestelmiin.

Isofix-kiinnitys.

kääntyvä turvaistuin Cybex Sirona i-Size

+ tilavuus ja mukava matkustusasento

+ helppo asentaa

+ istuimen kallistusta saa säädettyä helposti yhdellä kädellä

+/- Istuimessa voi matkustaa sekä selkä menosuuntaan (45–105 cm) että kasvot menosuuntaan (76-105 cm ja vähintään 15 kk) valmistajan mukaan

– erittäin painava ja vie autossa paljon tilaa

 

4. Kääntyvä turvaistuin Nuna Norr 

Tässä istuimessa lapsi kulkee selkä menosuuntaan vastasyntyneestä noin neljän vuoden ikään saakka eli sen luvataan sopivan 40–105-senttiselle lapselle. Käytännössä vauvasupistaja-lisäosasta huolimatta istuinasento saattaa olla vastasyntyneelle hieman pysty.

Sinänsä istuimen säätömahdollisuudet ovat hyvät: niin päätukea kuin istuinta saa säädettyä seitsemään eri asentoon. Istuimen asennus on myös suunniteltu helpoksi Isofix-kiinnikkeiden ja tukijalan väri-indikaattorien avulla.

Istuin on läpäissyt ruotsalaisen Plus-testin, joka on vaativin törmäystesti selkä menosuuntaan käytettäville turvaistuimille.  Autoliiton testaamana arvosana on hyvä.

+ ilmanvaihtoreiät istuimen sivuilla ja takana sekä erillinen kesäpäällinen helpottavat lapsen matkustamista lämpimällä säällä

+ viisipistevaljaat kätevillä pidikkeillä, jotka helpottavat vöiden kiinnittämistä

+/- vain selkä menosuuntaan matkustustapa mahdollinen

– painava ja vie paljon tilaa autossa

 

5. Britax Römer Dualfix M i-Size

Istuin sopii 61–105-senttisille lapsille, ja se on läpäissyt sekä ruotsalaisen Plus-törmäystestin että Autoliiton testin arvosanalla hyvä. Kääntyvässä turvaistuimessa on 12 eri kallistusasentoa, syvät sivutuet ja  esimerkillinen vöiden reititys.

Runsaasti puklauttelevien vauvojen tai matkapahoinvoinnista kärsivien lasten vanhempia saattaa ilahduttaa, että tässä mallissa kankaat saa pesuun ilman että vöitä tarvitsee irroittaa.

Istuimessa on lukuisia innovatiivisia turvaominaisuuksia kuten Pivot Link -järjestelmä, joka kohdistaa törmäyksissä törmäysvoiman ensin alaspäin auton istuimeen ja sen jälkeen kevyemmin eteenpäin. Tämä vähentää pää- ja niskavammojen riskiä merkittävästi.

Isofix-kiinnitys.

Britax kääntyvä turvaistuin

+ muhkeat ja pehmeät päälliset

+ paljon lisäturvallisuusominaisuuksia

+ istuimen asennus helppoa

+/- Istuimessa voi matkustaa sekä selkä menosuuntaan (61–105 cm) että kasvot menosuuntaan (76–105 cm ja vähintään 15 kk) valmistajan mukaan

– erittäin painava, lähes 15 kiloa

 

Täsmennetty 3.8.2021: Plus-testatut istuimet ovat turvallisimpia selkä menosuuntaan. Yksikään turvaistuin ei ole toistaiseksi läpäissyt testiä kasvot menosuuntaan.

Kolmistaan-blogi: Pitkä lapsi – Liikenneturvan ongelmatapaus!

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X