Liikenneturvan uusi suositus lapsen matkustamisesta autossa: ainakin 4-vuotiaaksi saakka selkä menosuuntaan
Liikenneturva kiristi suositustaan lapsen matkustamisesta autossa. Suositus on nyt samanlainen kuin Ruotsissa ja Norjassa.
Liikenneturva suosittelee lapsen istuvan autossa selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Aiemmin suositus oli, että lapsen tulisi matkustaa selkä menosuuntaan päin ainakin 3-vuotiaaksi asti. Suositus on nyt päivitetty samanlaiseksi kuin se on Ruotsissa ja Norjassa.
Suositus selkä menosuuntaan istumisesta perustuu siihen, että lapsen pää on suhteessa painavampi ja niska herkempi kuin aikuisen. 3-vuotiaan, 15 kiloa painavan lapsen pään paino on 18 prosenttia lapsen kehon kokonaispainosta. 75-kiloisen aikuisen pään paino puolestaan on vain noin 6 prosenttia kehon kokonaispainosta.
Selkä menosuuntaan olevissa turvaistuimissa lapsen pää ja niska saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Jos lapsi joutuu auto-onnettomuuteen ja hän istuu kasvot menosuuntaan, hänen niskaansa kohdistuu yli kolminkertainen voima verrattuna siihen, kuin jos hän istuisi selkä menosuuntaan.
Koukussa olevat jalat eivät haittaa lasta
Jo aiemman suosituksen aikaan poliisin ratsioissa huomattiin, että moni lapsi on käännetty istumaan kasvot menosuuntaan pienempänä kuin suositellaan. Vanhemmat saattavat kääntää taaperon istumaan kasvot menosuuntaan päin esimerkiksi siksi, että se voi vaikuttaa lapselle mukavammalta tavalta matkustaa autossa.
Siitä, että lapsi istuu turvaistuimessa jalat koukussa, ei kuitenkaan ole hänelle haittaa. Koukussa olevat jalat eivät siis ole syy kääntää lasta istumaan kasvot menosuuntaan liian aikaisin, Liikenneturva muistuttaa.
Kun lapselle hankitaan turvaistuin, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.
Liikenneturva suosittelee plus-testin läpäissyttä turvaistuinta. Plus-testissä mitataan tiukoin kriteerein lapsen kaulaan kohdistuvaa voimaa etutörmäyksessä. Plus-testi on vapaaehtoinen testi Ruotsin markkinoille suunnatuille lasten turvaistuimille.
Selkä menosuuntaan -turvaistuimen jälkeen lapsi matkustaa turvallisimmin turvavyöistuimessa
Selkä menosuuntaan päin olevan turvaistuimen jälkeen lapsi siirtyy matkustamaan autossa turvavyöistuimessa, jossa matkustetaan kasvot menosuuntaan. Turvaistuimessa on omat viisipistevyöt, mutta turvavyöistuimessa käytetään auton turvavyötä.
Kuten turvakaukalo ja turvaistuin, myös turvavyöistuin sijoitetaan aina auton takapenkille.
Liikenneturva suosittelee, että turvavyöistuinta käytetään kunnes lapsi on 150 senttiä pitkä. Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön, mutta turvavyöistuin on koroketta turvallisempi valinta. Istuin turvaa lasta myös sivuilta, jos auto joutuu kolariin.
Kun lapsi on yli 150 senttiä pitkä, hän ei Liikenneturvan suosituksissa tarvitse enää koroketta tai istuinta vaan voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan.
Lain mukaan alle 135 senttiä pitkän lapsen tulee matkustaa aina turvalaitteessa.
Uutta suositusta esitellään pian turvaistuinten valmistajille ja myyjille
Uudesta suosituksesta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.
– Selkä menosuuntaan -asento on turvallisin vielä nelivuotiaillekin lapsille. Niskan alueelle kohdistuvat törmäysvoimat ovat niin rajut, koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski sanoo Aamulehdelle.
Liikenneturva esittelee uutta suostitustaan seuraavaksi yhteistyökumppaneilleen, kuten Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille sekä turvaistuinten valmistajille ja myyjille.
Jaa oma kokemuksesi