Vaatteet ja varusteet 15.04.2016 Päivitetty 29.05.2023

7 vinkkiä: näitä vaatteita ja varusteita kesävauva tarvitsee

Millaisia vaatteita ja varusteita vauva tarvitsee kesällä? Listasimme hyödylliset hankinnat.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Istock

1. Värikästä vaatetta päälle

Paras paikka vauvalle on varjo. Auringossa pitkähihaiset bodyt ja paidat sekä pitkälahkeiset housut suojaavat vauvaa. Puuvillapaita estää noin 90 prosenttia UV-säteilystä. Värilliset vaatteet suojaavat säteilyltä paremmin kuin vaaleat.

Kesäksi ei kannata hankkia valmiiksi hihattomia bodyja ja paitoja. Suomen kesä voi olla viileä, eikä vauva välttämättä tarkene niissä.

Lue myös: Näin huolehdit vastasyntyneestä

2. Hattu päähän

Vauvalla pitää olla hattu päässä kesällä, sillä päähine suojaa auringon säteilyltä.

3. Vaunuihin hyönteisverkko

Sadesuojan lisäksi vaunuihin kannattaa hankkia hyönteisverkko. Se estää hyttysten, kärpästen ja muiden ötököiden pääsyn vaunuihin.

Lue myös: Kevään uudet lastenvaunut ja -rattaat

4.  Vaunusuoja koppaan

Monien vaunujen kuomussa on nykyään UV-suoja. Lisäksi voi hankkia vaunusuojan, joka estää säteilyn lisäksi myös viiman pääsyn vaunukoppaan.

5. Aurinkolasit uimarannalle

Liikkumaan oppinut vauva viihtyy jo hiekkalaatikolla ja uimarannallakin. Hänelle kannattaa hankkia aurinkolasit. Suomessa myytävissä aurinkolaseissa on UV-suoja, josta kertoo merkintä UV 100 % tai UV 400.

Lapselle on hyvä hankkia aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä myös sivuilta. Sovita aurinkolasit lapsen päähän, ennen kuin ostat ne. Erityisesti lapsilla aurinkolasien istuvuus on tärkeää, jotta ne tuntuvat mukavalta päässä.

6. Aurinkovoidetta tarpeen mukaan

Pienenkin lapsen ihoa voi jo suojata aurinkovoiteella, kunhan valitsee lapsille tarkoitetun voiteen. Aurinkosuojia löytyy nykyään jo kuusi kuukautta vanhoille vauvoille, mutta tätä pienempien iholle ei voiteita voi laittaa.

Aikuisten aurinkovoiteita ei kannata käyttää lapsilla, sillä ne sisältävät paljon erilaisia kemikaaleja. Lapsen iho on ohut aina 16-vuotiaaksi saakka, joten ylimääräisiä kemikaaleja kannattaa välttää.

Lue myös: Fysikaalinen, kemiallinen vai luonnonkosmetiikka – ohjeet pienen lapsen aurinkorasvoihin

7. Aurinkosuojavaate veneilijöille

Lapselle voi hankkia myös aurinkosuojavaatteet, jotka suojaavat tehokkaasti säteilyltä. Niitä kannattaa harkita, jos perhe veneilee paljon tai  viettää runsaasti aikaa veden äärellä, esimerkiksi uimarannalla. Veden pinta heijastaa auringon säteitä ja tehostaa niiden vaikutusta.

UV-suojavaatteesta kannattaa tarkistaa, että se on testattu eurooppalaisen tai australialaisen standardin mukaisesti. Joihinkin ei-standardinmukaisiin aurinkosuojavaatteisiin UV-suoja on voitu tehdä suihkeella. Suoja haihtuu nopeasti, kun lapsi hikoilee tai kun vaatetta pestään.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X