Vaatteet ja varusteet 25.02.2020 Päivitetty 18.08.2023

Lapsen painopeitto on helppo tehdä itse – lue ohje, joka voi pelastaa perheesi yöunet!

Levottomat lapset, joilla on paljon energiaa ja vaikeuksia rauhoittua, saattavat hyötyä painopeiton käytöstä. Lue ohje, miten teet pienen painopeiton itse.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Katja Mikkonen

Painopeitto auttaa aiheuttamallaan painon tunteella lasta hahmottamaan kehonsa rajoja. Näin se voi helpottaa nukahtamista.

Pienen painopeiton voi tehdä itse. Täytteeksi voi laittaa vaikkapa makaroneja, mutta tärkeintä on varmistaa, ettei peitto ole liian painava lapsen painoon nähden ja että paino jakaantuu tasaisesti.

Nyrkkisääntö on, että painopeiton olisi hyvä olla enintään 10 prosenttia lapsen kehon painosta.

Jos lapsi siis painaa 20 kiloa, painopeiton tulee olla kaksikiloinen tai kevyempi.

Painon tasaisen jakaantumisen voi varmistaa sillä, että tekee peittoon pieniä taskuja, jotka pitävät täytteen paikoillaan.

painopeitto ohje lapselle

Kuvan painopeitto on tehty päiväkoti-ikäiselle päiväunikäyttöön. Peiton koko on noin 50 x 100 senttiä.

Ohjeen peitto on tikattua, paksua puuvillaa, johon ommellut taskut on täytetty kevyesti ohranjyvillä.

Halutessasi voit tehdä peittoon nukahtamiskuvion, jonka helmien pujottelu auttaa pientä lasta pysymään aloillaan ja rauhoittumaan unille.

Painopeitto lapselle: näin teet itse – ohje

 Tarvitset: 

 • 2 kpl 50 x 100 cm puuvillakangasta
 • 2 kpl 50 x 100 cm collegekangasta
 • 2-4 puuhelmeä
 • kankaasta leikatun ison kuvion, esimerkiksi auton

Autokuvio on toiminnallinen ja auttaa levolle rauhoittumiseen.

Ohje ompelemiseen:

 1. Leikkaa puuvillakankaasta kaksi 50 x 100 sentin kokoista kappaletta ja ompele ne kolmelta sivulta yhteen niin, että jätät pitkän sivun auki. Tämän jälkeen ompele lyhyiden sivujen suuntaisesti rivi taskuja peittoon täytettä varten. Tee taskuja esimerkiksi 20 senttimetrin välein.
 2. Laita jokaisen sarakkeen pohjalle sopiva määrä makaronia, ohranjyviä tai muuta täytettä.
 3. Taputtele täytteet tasaisesti pitkin taskurivejä. Jotta jyvät tai makaronit pysyvät tasaisesti pitkin peittoa, ompele nyt taskurivit ruudukoiksi eli pitkien sivujen suuntaisesti esimerkiksi 20 senttimetrin välein. Voit myös laittaa täytettä ruutu kerrallaan ja ommella ruudun umpeen, etteivät täytteet vaeltele ompeluvaiheessa.
 4. Päärmää painopeitto pitkältä reunalta.
 5. Tee täytetäkille pehmeä päällinen collegekankaasta. Voi tehdä sen tarkoituksella nurin päin, jotta päällinen on mahdollisimman pehmeä ihoa vasten.
 6. Kuvan auto on leikattu Marimekon kangaskuosista keskelle 50 x 100 sentin collegekangasta ja aplikoitu paikoilleen. Collegekankaan ja auton väliin on piilotettu muutama puuhelmi, jotka ovat läpimitaltaan noin 5-millisiä. Jos käytät itsekin autoaihetta, aplikoi esimerkiksi ikkunat ja osittain renkaat ympäri. Lapsi voi pujotella helmiä pitkin auton runkoa ja renkaita labyrintin omaisesti.
 7. Ompele helmi-kuviolla koristettu collegekangas reunoja pitkin vastakappaleeseensa. Pujota college-päällinen tekemäsi täkin päälle. Päärmää collegepäällisen reuna.
 8. Voit tehdä pienet tikkaukset tai harsinnat kulmista, jolloin päällisen voi tarvittaessa helpommin irrottaa pestäväksi.

Lue myös: Painopeitto lapselle? Käyttöaika 20 minuuttia, vain aikuisen valvonnassa – lue toimintaterapeuttien vinkit

Kommentit (1)

Painopeittoa käytetään nukahtamisen apuna.
Ei nukkumiseen.
Se kannattaisi mainita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X