Vaatteet ja varusteet 06.11.2019 Päivitetty 14.08.2023

Miksi vauvan vaatteet kannattaa pestä hajusteettomalla pesuaineella? Asiantuntija vastaa

Vauvan kemikaalikuormaa on hyvä pienentää. Hajusteiden lisäksi myös pesuaineiden säilöntä- ja väriaineet voivat aiheuttaa pienokaisen iholle ärsytystä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Vauvan vaatteiden pesu kannattaa tehdä huolella valitulla pyykkinesteellä tai -pulverilla. Vauvan iho on ohuempi kuin aikuisen ja se reagoi herkästi kemikaaleihin, kuten pyykinpesuaineiden hajusteisiin ja säilöntäaineisiin.

– Turhaa kemikaalialtistusta kannattaa välttää. Vauvan iho ja kehittyvä elimistö ovat alttiita kemikaalien vaikutuksille, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko kertoo.

Kemikaalit voivat saada aikaan ärsytysoireita, kuten ihon kutinaa ja punoitusta. Oireita voi tulla, vaikka vauva ei olisi varsinaisesti allerginen millekään pesuaineen ainesosalle.

– Varsinaisen hajusteallergian kehittyminen vie aikaa eikä ihan vastasyntyneellä ole vielä hajusteallergiaa.

Allergia voi kuitenkin kehittyä myöhemmin. Hajusteallergia on kosketusallergiaa, jonka oireita ovat ihottuma, punoitus ja kutina.

Pesuaineen valinnassa on hyvä olla tarkkana

Vauvaperheessä turvallinen valinta pyykinpesuaineeksi on hajusteeton ja väriaineeton tuote. Hyviä pesuainevaihtoehtoja löytyy sekä nestemäisistä että jauhemaisista tuotteista.

Pesuaineiden merkintöjen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne voivat hämätä:

– ”Sopii herkälle iholle” tai vastaavalla tavalla merkitty tuote saattaa kuitenkin sisältää hajusteita, huomauttaa Toikko.

Allergiatunnuksen saaneissa tuotteissa ei ole hajusteita eikä muita yleisesti allergisoivia ainesosia. Pyykinpesuaineiden hajusteiden lisäksi lapsi voi allergisoitua esimerkiksi säilöntäaineille tai väriaineille.

Samaa pesuainetta koko perheelle

Vaikka muu perhe haluaisi pyykkiinsä tuoksua, olisi kuitenkin parasta pestä koko perheen vaatteet samalla, vauvalle turvallisella tuotteella.

– Täysin ehdoton ei tarvitse olla, mutta vauva kuitenkin viettää paljon aikaa vanhemman tai sisarusten sylissä. Jos koko perheen pyykit on pesty hajusteettomalla, se vähentää kokonaisaltistusta kemikaaleille. Ja kyllähän se arkea helpottaa, kun kaikkien pyykki pestään samalla aineella.

Näitä tuotemerkkejä Allergialiitto suosittelee vauvan pyykille

Ei ole olemassa mitään tiettyä ikärajaa sille, kuinka pitkään hajusteettomalla pesuaineella olisi hyvä pestä lapsen pyykki.

– Jos ehdottomasti haluaa hajustettua pesuainetta käyttää, suosittelen ainakin ensimmäiset elinvuodet käyttämän hajustamatonta ja suojaamaan pientä lasta turhilta kemikaaleilta.

Toikko kuitenkin muistuttaa, että ympäristömme on täynnä kemikaaleja. Pesuaineet eivät ole ainoa syntipukki.

– Kemikaalien vähentäminen kannattaa, mutta jos nyt joku koneellinen vauvan pyykkiä tuli pestyä hajustetulla aineella, niin ei kannata siitä stressata.

Entä jos pyykit jäävät tunkkaisiksi?

Jos pyykit eivät tunnu peseytyvän hajusteettomalla pesuaineella raikkaan tuoksuisiksi, väkiviinaetikkaa voi kokeilla huuhteluaineena.

Lue myös: Pienennä kodin pyykkikaaosta – näillä vinkeillä onnistut!

– Yleensä hajusteettomuuteen kuitenkin tottuu. Pyykit tulevat yhtä puhtaiksi niin hajustetulla kuin hajusteettomallakin pesuaineella.

Jos etikkaa kuitenkin haluaa käyttää, oikea annostelu on tärkeää.

– Monissa pyykkietikoissa on myös hajusteita peittämässä etikan ominaishajua. Niitä tuotteita en vauvan pyykkiin suosittele.

Vaatteet voivat kutittaa, vaikka pesuainevalinta olisi hyvä

Pesuaineet eivät ole ainoita tuotteita, jotka voivat ärsyttää lapsen ihoa. Jos vauvan iho on herkkä, vaatteiden saumat voivat painaa ja saada aikaan ihoärsytystä. Samoin karkeapintaiset kankaat voivat hangata ja kutittaa lasta.

Vauvan vaatteiden pesu kannattaa huolehtia jo ennen käyttöönottoa, jotta tekstiilien ylimääräiset jälkikäsittelykemikaalit huuhtoutuvat pois. Sama on järkevää myös aikuisten vaatteissa.

– Myös pesuainejäämät voivat ärsyttää, vaikka käytettäisiin hajusteettomia aineita. Oikea annostelu on siis tärkeää.

 

Kommentit (3)

Käytän hajutonta vaikka olin vauva 80 v sitten,minua ärsyttää kaupassakin se pesuaine osasto.

4.6.2020 aukesi kansalaisaloite; Hajustekemikaaleille altistumisen vähentäminen Suomessa.

Allekirjoita aloite ja tehdään pieni askel kerrallaan hengitysilmastamme parempaa!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6638

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X