Vaatteet ja varusteet 19.01.2018 Päivitetty 22.08.2023

Vauvan vaatteiden säilytys: Näin säästät vauvasi suosikkivaatteet aikuisuuteen

Vauvanvaatteet säilyvät parhaiten lämpimässä varastotilassa. Muovilaatikko on jätesäkkiä parempi vaihtoehto.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Tässä on vauvan ensimmäinen potkupuku, tämä neuletakki on taas lapsen kummin neuloma. Näissä ensikengissä taapero otti ensimmäiset horjuvat askeleensa…

Kukapa vanhemmista ei olisi joskus ihastellut lapsensa käyttämiä pikkuruisia vaatekappaleita. Vuosia myöhemmin samat vaatteet muistuttavat lapsen ensimmäisistä vuosista, tai ne voivat päästä uusiokäyttöön toisella vauvalla. Jos suunnitelmissa on vauvanvaatteiden säilöminen, on hyvä ottaa selvää, miten tekstiilit saa säilytettyä parhaiten jopa vuosikymmenten päähän.

Muovilaatikossa lämpimään

— Vaatteet kannattaa tietenkin pestä ennen varastoon laittamista. Ei ole niin väliä, mitä pesuaineita käyttää, mutta pääasia on, että ne ovat puhtaita, kertoo Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala.

Säilytyspaikka kannattaa miettiä tarkkaan. Lämmin varastotila on paras vaihtoehto; ullakon tai ulkovaraston kosteus ja kylmyys eivät tee hyvää vaatteille. Myös säilytyslaatikoissa on eroja.

— Ilmatiiviistä, läpinäkyvästä muovilaatikosta näkee suoraan, mitä sisällä on. Tällöin pysyy hyvin kartalla varastoiduista vaatteista vielä vuosienkin päästä.

Juurikkalalla on myös omaa kokemusta siitä, miksi muovilaatikko on pahvilaatikkoa tai jätesäkkiä parempi vaihtoehto.

— Minulla oli säilytyksessä vauvanvaatteita omasta lapsuudestani. No, vuosia pussissa olleista vaatteista löytyi turkiskuoriaisia, ja rei’ille menneet vaatteet olivat pilalla.

Moni vannoo tyhjiöpakkausten nimeen, sillä ne eivät vie varaston hyllyllä paljon tilaa.

— Tyhjiöpakkaukset suojaavat myös hyvin ulkoisilta tekijöiltä, kuten hajuilta tai vaikkapa niiltä turkiskuoriaisilta. Nahasta tai mokasta valmistettuja kenkiä tai vaatteita ei kuitenkaan kannata pakata liian tiiviisti, sillä materiaalit tarvitsevat hengitystilaa, sanoo Juurikkala.

Mieti, mikä on säilyttämisen arvoista

Juurikkalan mukaan säilytyksessä olevia vaatepakkauksia kannattaa availla silloin tällöin, sillä vaatteiden tuoksu ummehtuu helposti.

— Talvivaatteiden kohdalla tämä toimii hyvin, sillä nehän kaivetaan esille aina kerran vuodessa.

Kannattaako vauvanvaatteita ylipäätään säilöä vuosikausia?

Ainakin kannattaa miettiä kunnolla, onko valmis näkemään säilytysvaivaa. Toiset materiaalit säilyvät myös paremmin kuin toiset.

— Kyllähän petivaatteitakin säilötään vuosikymmeniä, ja silti ne ovat kunnossa ja käytössä. Siellä ne säilyvät vaatekaapin hyllyllä, Juurikkala kertoo.

 Lue myös: 6 vinkkiä vaatteiden hoitoon — näin pidennät vaatteittesi käyttöikää

Keskustele:  Kannattaako vauvan- tai lastenvaatteita säästää? Miten ne voi säilöä, että ne saisi kestämään?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X