Vaatteet ja varusteet 22.05.2019 Päivitetty 13.08.2019

Neljä turvaistuinta ei läpäissyt turvallisuustestejä - näitä turvaistuimia ei kannata ostaa!

Turvaistuinten turvallisuustestissä testattiin 41 turvaistuinta tai turvaistuimen ja telakan yhdistelmää. Neljä turvaistuinta todettiin vaaralliseksi ja kaksi sai erinomaisen arvosanan.

Teksti
Elina Hovinen
Kuvat
iStock

Euroopan autoliittojen yhdessä teettämän turvaistuintestin tulokset ovat nyt julkaistu. Neljä turvaistuinta sai heikon arvosanan, mutta testissä annettiin poikkeuksellisesti myös kaksi erinomaista arvosanaa.

Turvallisuustestissä arvioidaan turvaistuinten turvallisuutta, käyttömukavuutta, istuinmukavuutta sekä haitallisten kemikaalien määrää. Huonoimmat arvosanat saaneista neljästä turvaistuimesta kolme sai huonoimmat arvosanat nimenomaan turvallisuudesta. Turvaistuimien turvallisuutta testataan kolaritestillä.

Kahden turvaistuimen vakavista turvallisuuspuutteista uutisoitiin jo ennen kun testiä oli ehditty suorittaa loppuun. Nämä turvaistuimet ovat Babystyle Oyster Carapace Infant ja Chicco Oasys i-Size.

Giordany Galaxy 012 -turvaistuin ei pärjännyt törmäystesteissä ja sai miinusta myös käyttöominaisuuksista. Etutörmäystestissä turvavyö aiheutti liian suuren paineen koenuken vatsaan sekä lapsen asentaminen istuimeen oli hankalaa ja väärinasentamisen riski oli suuri.

Älä osta myöskään välttävän arvosanan saanutta turvaistuinta

Neljäs testissä reputtanut turvaistuin jäi kiinni haitallisten kemikaalien pitoisuuksista. Maxi-Cosi TobiFix -istuimen päällikankaan palonestopitoisuus (TCPP) ylitti sallitun rajan, vaikka istuin oli muilta ominaisuuksiltaan turvallinen.

– En suosittele myöskään välttävän arvosanan saaneen turvaistuimen hankintaa, sillä niissäkin on todettu vakavia puutteita, eikä niitä voi sanoa täysin turvallisiksi, sanoo Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Välttävän arvosanan sai kolme turvaistuinta: Apramo All StageBritax Römer Max-Way Plus ja Cuggl Chaffinch.

Kaksi erinomaista arvosanaa

Poikkeuksellisesti turvaistuintestissä annettiin kaksi erinomaista arvosanaa. Kyseessä on yksi ja sama istuin, jota myydään kahdella eri tuotenimellä:  Bébe Confort Jade sekä rakenteeltaan sama malli Maxi-Cosi Jade, kumpikin testattiin 3wayFix -telakalla kiinnitettynä.

Testissä oli mukana 41 turvaistuinta, joista 28 sai hyvän arvosanan ja neljä tyydyttävää arvosanaa. Turvallisuustestin läpäisseet turvaistuimet ovat turvallisia ja hyviä vaihtoehtoja, sillä Autoliiton turvaistuintestin vaatimukset ovat tiukemmat kuin tyyppihyväksyntäkriteerit.

Mikäli olet ostanut jonkin testin reputtaneista turvaistuimista, niin ota yhteyttä ostopaikkaan.

– Kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä myyjäliikkeeseen ja sopia jatkotoimista. Näitä turvakaukaloita ei tule käyttää, sanoo Jukka Tolvanen.

Lähde: Autoliitto

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X