Vaatteet ja varusteet 11.03.2019 Päivitetty 13.08.2019

Poliisi valvoo turvaistuinten käyttöä viikolla 11 – Tiedäthän nämä turvallisuusriskit?

Turvaistuinten käyttöä valvotaan tällä viikolla tehostetusti. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa, että istuinta käytetään perheessä oikein ja että se on vielä lapselle sopivan kokoinen.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Poliisi valvoo turvaistuinten käyttöä tällä viikolla tehostetusti ympäri Suomea. Liikenneturva ja poliisi järjestävät neuvontahenkisiä turvaistuinratsioita, joissa tarkastellaan sitä, miten turvaistuin on asennettu ja miten lapsia ylipäätään kuljetetaan automatkoilla.

Vaikka turvallisuutta pidetään lapsen kanssa autoillessa hyvin tärkeänä, monille vanhemmille turvaistuimen valinta ja sen päivittäminen lapsen kasvun myötä tuottavat päänvaivaa.

Listasimme asiat, jotka tulisi muistaa turvaistuinta käyttäessä ja uutta hankittaessa.

 

Turvaistuimen muistilista

  • Alle 135 cm pitkän lapsen tulee matkustaa aina turvaistuimessa – tämä on myös laki
  • Lapsi tarvitsee turvaistuimen myös lyhyillä matkoilla ja esimerkiksi isovanhempien autossa matkustaessaan
  • Lapsi kulkee autossa selkä menosuuntaan ainakin 3-vuotiaaksi asti
  • Turvaistuimen turvallisin paikka on takapenkillä
  • Istuimen kiinnitys sekä lapsen vyöt tulee aina varmistaa ennen liikkeelle lähtöä
  • Turvaistuimen tulee olla lapselle oikean kokoinen, ei liian iso tai pieni: Turvaistuin vaihdetaan isompaan, kun lapsen silmät ovat turvaistuimen pääntuen yläreunan tasalla
  • Istuimen käyttöikä on yleensä 5–7 vuotta. Jos et tiedä turvaistuimen käyttöhistoriaa, älä osta sitä – uutena hankittu istuin on aina turvallisin vaihtoehto
  • Auton ohjekirjasta varmistetaan turvaistuimen oikea paikka ja kiinnitys, sillä ne voivat vaihdella automallista riippuen
  • Jos autossa on Isofix-kiinnitysjärjestelmä, suosi siihen sopivaa istuinta
  • Kun ostat uutta istuinta, sovita sitä autoon aina ennen ostopäätöstä – lapsen kannattaa myös kokeilla istuinta vyöt kiinnitettynä.

Turvaistuinta tulee huoltaa – hiekka, lika ja muruset ovat turvallisuusriskejä

Ensimmäinen turvaistuin riittää lapsella yleensä noin 3–4-vuotiaaksi (18 kg/ 105 cm) asti. Sen jälkeen edessä on isomman istuimen hankinta.

Turvaistuimen käyttöikää on tässä vaiheessa vielä pari vuotta jäljellä. Hyvin huollettuna turvaistuin siirtyykin tällöin näppärästi nuoremmalle sisarukselle. Jos istuinta ei ole huollettu oikein, voi se kuitenkin olla turvaton jo paljon aiemmin.

Turvaistuin tulee aika ajoin irrottaa paikaltaan, pestä ja puhdistaa. Varsinkin kura-aikaan keväisin ja syksyisin vaatteiden ja kenkien mukana istuimeen kantautuu hiekkaa ja likaa, joka voi jumittaa lukkoja ja heikentää vöiden liikkuvuutta. Automatkoilla napostellaan usein välipalaa, ja myös leivän- ja keksinmurut voivat jäädä hankaliin väleihin kiinni.

Lähde: Liikenneturva

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X