Vaatteet ja varusteet 24.08.2016 Päivitetty 05.08.2021

Pankkikortti lapselle – miksi? Asiantuntijat vastaavat

Milloin kannattaa hankkia lapselle pankkikortti, minkälainen on hyvä ensikortti ja mitä korttia hankkiessa on huomioitava? Asiantuntijat kertovat, miksi, miten ja milloin hankkia lapselle oma pankkikortti.

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
iStock

Pankkikortti on kätevä väline myös lapselle, ja se kuuluu nykyään jo monen alaikäisen arkeen. Sillä ostetaan välipaloja, maksetaan uimahalli- tai elokuvaliput tai hankitaan lahja kaverin synttäreille. Mutta milloin lapsi voi pankkikortin saada ja mitä hankinnassa kannattaa ottaa huomioon? Kysyimme neuvoa pankin asiantuntijoilta.

Tarvitseeko lapsi omaa pankkikorttia?

Pankkikorttia voi harkita lapselle, kun elinpiiri kasvaa ja lapsi alkaa liikkua itsenäisesti lähialueellaan. Kortille voi myös syntyä luontainen tarve, kuten äkilliset välipala- tai matkalippumenot esimerkiksi harrastusten tai koulun vuoksi.

Lisäksi lapsen pitäisi osata jo pitää huolta tärkeistä tavaroista. Vanhempien on hyvä ensin seurata, kuinka hyvin tavarat pysyvät lapsella tallessa.

Minkä ikäisenä lapsi voi saada pankkikortin?

Lapsi voi saada pankkikortin ilman vanhemman suostumusta täytettyään 15 vuotta. Sitä ennen pankkikortti voidaan antaa lapselle molempien vanhempien suostumuksella.

Eri pankeissa on korteille eri ikärajat. Esimerkiksi OP Pankin Visa Electronin voi saada vanhempien suostumuksella kymmenenvuotiaalle, kun taas Nordeassa kortin voi saada ilman ikärajoituksia. S-pankissa oman Visa Electronin saa seitsemänvuotiaana.

15-vuotiaana nuori voi avata tilin, tallettaa ja nostaa rahoja. Hänen huoltajansa ei saa koskea tiliin tai sen rahoihin, jos rahoja on talletettu sillä ehdolla, että vain nuorella on oikeus niihin.

Oman luottokortin voi saada vasta täysi-ikäisenä. Sitä ennen lapselle voi hankkia rinnakkaisluottokortin vanhemman kanssa.

Keskustele: Minkä ikäiselle pankkikortti?

Miten lapselle hankitaan pankkikortti?

Pankkikortti hankitaan lapselle joko täyttämällä nettipankissa asiointikaavake, tai soittamalla pankkiin ja varaamalla aika. Pankkivierailulla tulee olla mukana lapsi ja molemmat vanhemmat. Toisen vanhemman suostumuksen voi osoittaa myös valtakirjalla.

Yleensä suositellaan konttorikäyntiä. Yhdessä lapsen kanssa pankkiin meneminen voi toimia oppikokemuksena ja lisätä motivaatiota pitää kortti tallella.

Minkälainen on hyvä pankkikortti lapselle?

Visa Electron on lähes aina paras vaihtoehto ensimmäiseksi pankkikortiksi. Kaikki pankit tarjoavat ensikortiksi pääosin Visa Electronia.

Electron on niin sanottu varmentava online-kortti, eli kortti tarkistaa tilin saldon aina ennen ostotapahtumaa. Näin tiliä ei voi käyttää miinukselle.

Pankkikortti lapselle: Mitä pitää ottaa huomioon?

Samoin kuin rahan, myös pankkikortin käytössä lapsi tarvitsee opastusta vanhemmiltaan. Tyypillisin ongelma on kortin hukkuminen.

Vanhempien kuuluu neuvoa, miten kortista pidetään huolta, mitä sillä voi ja ei voi tehdä, ja miten toimitaan, jos kortti hukkuu. Vanhempien kannattaa tehdä ensimmäiset korttiostot yhdessä lapsen kanssa, jotta varmuus asiointiin syntyy.

Vanhempien kannattaa sopia lapsen kanssa, missä hän säilyttää korttia ja tunnuslukuja. Onko mobiiliasiointia varten oleva avainlukukortti mukana vai vaan kotona? Onko korttia ylipäätään tarkoitus kantaa koko ajan mukana, vai otetaanko kortti mukaan vain tarvittaessa?

Lapselle on tärkeää opettaa pelisäännöt: tunnuslukua ei saa kertoa kenellekään, pankkikorttia ei saa lainata kaverille tai jättää mihinkään, eikä kortista kuulu huudella tai leuhkia toisille.

Kortin mukana tuleviin käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti. Kortin sulkupalvelun numero kannattaa myös tallentaa puhelimeen kortin katoamisen varalta. Tunnusluku kannattaa aina mieluummin opetella ulkoa kuin kantaa mukana.

Myös pankkirikollisuudesta on hyvä kertoa: kannattaa suojata tunnusluku kädellä sitä näppäillessä. Lisäksi pankki ei koskaan kysy pankkikortin tunnuslukuja tai avainlukuja puhelimitse tai sähköpostitse, joten sellaiset pyynnöt voivat olla huijareiden tekemiä.

Miten vanhempi voi valvoa lapsen pankkikortin käyttöä?

Korttiin voi saada kuukausi- tai vuorokausikohtaisen käteisnostorajan, ja halutessaan vanhempi voi myös nähdä lapsen tilitapahtumat omasta nettipankistaan. Lapsen kortin seuraamismahdollisuudet vaihtelevat pankeittain.

Seuraamisesta ja rajoituksista on tärkeää sopia etukäteen yhdessä lapsen kanssa.

Lasten pankkikortit eri pankeissa

Osuuspankki : maksuttoman OP-Visa Electronin saa kymmenvuotiaana.

S-pankki : S-Etukortti Visa Debit -kortin saa seitsemänvuotiaana.

Nordea : Nordea Electron -kortin saa minkä tahansa ikäisenä vanhempien suostumuksella alaikäiselle.

Danske Bank: 8-14 -vuotiaille lapsille suunnattu MunRahat-palvelu tarjoaa lapselle pankkikortin ja puhelinsovelluksen rahojen hallintaan.

Lue myös:

Näin säästät lapsellesi 100 000 euroa

Näin lapsiperhe säästää rahaa: 15 vinkkiä

Kolme tärkeää asiaa perinnöstä

Lähteenä Op Pankin asiantuntijapäällikkö Jani Hautalan ja Nordean korttiyksikön johtaja Tero Pirskasen haastattelut, sekä OP Pankin, S-pankin, Nordean ja Danske Bankin verkkosivut.

Artikkeli päivitetty 16.12.2020. Päivitetty tiedot siitä, miten eri pankit myöntävät pankkikortteja alaikäisille.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X