Vaatteet ja varusteet 21.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Poliisi: lasten turvaistuinten käytössä puutteita – Ohjeet turvakaukalon hankintaan & kevään uutuusmallit

Lähes joka neljännessä ratsian tapauksessa oli puutteita lasten automatkustuksessa ja turvaistuimen käytössä. Nyrkkisääntö on, että lapsen tulee matkustaa selkä menosuuntaan ainakin kolmevuotiaaksi.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock ja valmistajat

Viime viikolla Itä-Suomen teillä tehty ratsia osoitti, että lähes joka neljännessä tapauksessa oli puutteita lasten automatkustuksessa ja turvaistuimen käytössä. Poliisi ja Liikenneturva toteuttivat neuvontahenkisen ratsian Kuopiossa, Mikkelissä, Savonlinnassa ja Joensuussa. Pistokokeisiin osallistui vajaa kaksisataa lasta.

— Asiat olivat mallikelpoisesti monella perheellä, mutta valitettavasti vastaan tuli myös niitä vanhempia, jotka joko eivät tiedä lasten kuljettamisen määräyksistä tai eivät muista syistä niitä noudata, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Kuopiosta.

Selkä edellä tarpeeksi pitkään

Suurin osa alle kouluikäisten lasten vakavista onnettomuuksista liikenteessä sattuu auton matkustajina. Lain mukaan lapsen täytyy matkustaa oikean kokoisessa turvaistuimessa, kunnes hän on 135 cm pitkä. Käytännössä tämä koskee kaikkia päiväkoti-ikäisiä.

— Lain senttiraja ei ole vain muotoseikka, sillä kehittyvän lapsen keho tarvitsee suojaa törmäysvoimalta alakoululuokille asti, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen Joensuusta.

Lapsen kasvaessa turvaistuin tulee vaihtaa suurempaan. Ohjeet eri-ikäisen lapsen turvaistuimen valintaan löytyvät esimerkiksi Liikenneturvan videoista. Nyrkkisäännön mukaan lapsen täytyy matkustaa selkä menosuuntaan ainakin kolmevuotiaaksi.

— Lapsen koukussa olevat jalat eivät ole syy kääntää istuinta ennen aikojaan, muistuttaa Voutilainen.

Älä jätä istuinta ilman kiinnityksiä

Itä-Suomen ratsioissa monet perustelivat turvaistuimen puuttumista sillä, että ajomatka oli lyhyt. Onnettomuus voi kuitenkin sattua kenelle tahansa, myös kymmeniä vuosia ajaneeelle kuljettajalle viiden minuutin ajomatkalla.

Vanhemman on syytä tarkistaa lapsen turvavyön kireys ennen matkalle lähtöä.

— Vyö voi jäädä löysälle eritoten silloin, kun lapsi kiipeää itse istuimeen tai korokkeelle ja kiinnittää vyön omatoimisesti, sanoo yhteyspäällikkö Eini Karvonen Mikkelistä.

Turvaistuimen kiinnityksellä on väliä myös silloin, kun lapsi ei ole kyydissä. Autossa vapaana lentelevä turvaistuin voi tehdä tuhoisaa jälkeä törmäyksen tai äkkijarrutuksen sattuessa.

— Myös muiden irtotavaroiden kuljetukseen kannattaa kiinnittää huomiota, Karvonen sanoo.

Turvakaukalo kannattaa testata jo kaupassa

Kaksplus-lehden numerossa 01/2018 esiteltiin kevään uudet turvakaukalot. Turvakaukaloiden ominaisuuksissa on kiinnitetty huomioita esimerkiksi ergonomiaan, helppoihin säätömekanismeihin ja pehmusteisiin. Osa kaukaloista on suunniteltu erityisesti vastasyntyneille tai keskosille sopiviksi, ja kaikkien painoraja on 13 kiloa.

VAHVISTETTU RUNKO. Maxi-Cosi Pebble Plus -turvakaukalossa on vahvistettu runko ja törmäystä tehokkaasti vaimentavat pehmusteet, 279 €, Lastentarvike.

 

MUKAVA KANTAA. BeSafe Izi Go Modular -turvakaukalossa on ergonomisesti suunniteltu kantokahva. Kaukalossa on myös suuri aurinkosuoja ja magneetit, jotka pitävät istuimen vyöt sivuilla, 279 €, Lastentarvike.

 

SOPIVA MYÖS KESKOSILLE. Cybex Cloud Q -turvakaukalon selkänojan saa makuuasentoon, joten turvakaukalo muuntuu vaunukopaksi auton ulkopuolella. Kaukalossa on automaattinen korkeudensäätö. Kaukalo on suunniteltu yhdessä saksalaisten lastenlääkäreiden kanssa vastaamaan vastasyntyneiden ja keskosten tarpeita,. 350 €, A-T Lastenturva.

KORKEAT SIVUSUOJAT. Britaxin Baby-Safe Plus SHR II -turvakaukalossa on erittäin korkea sivutörmäyssuoja. Kaukalossa on myös keinujalat, joten vauvaa voi rauhoitella kaukalossa keinuttelemalla. Kantokahvan saa säädettyä yhdellä kädellä, 219 €.

KEVYT KULJETTAA. Stokke iZi Go -turvakaukalo on kevyt ja helppo kantaa. 
Kaukalosta on saatavilla useita 
värivaihtoehtoja, 269 €.

 

SÄÄTYY SOPIVAKSI. Recaro Guardia -turvakaukalossa on tyyny, joka pienentää kaukalon vastasyntyneelle 
sopivaksi. Lapsen kasvaessa tyynyn voi ottaa pois. 245 €, A-T Lastenturva.

Lähde: Liikenneturva

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X