Vaatteet ja varusteet 13.02.2018 Päivitetty 13.07.2020

Säästä jopa tuhansia euroja vauvatarvikkeissa – 8 käytännön vinkkiä

Vauvavuoteen uppoaa pitkä penni, jos ostat matkarattaat yhtä reissua varten ja piristät itseäsi designbodyilla. Listasimme vinkit, joiden avulla säästät vauvantarvikkeissa satoja, jopa tuhansia euroja.

Teksti
Jenni Heiti

Vauva tarvitsee kaikenlaista, mutta ihan jokaista tavaraa ei tarvitse ostaa uutena tai varmuuden vuoksi. Nämä vinkit säästävät rahaa ja auttavat hahmottamaan, mitkä vauvatarvikkeet ovat oikeasti hyödyksi.

1. Mieti, mitkä vauvatarvikkeet ovat todella tarpeen

Autoilu, perheen asuinpaikka ja vanhempien harrastukset vaikuttavat siihen, mitkä vauvatarvikkeet ovat tarpeellisia ja mistä voidaan tinkiä.

Panosta vaunujen kaltaisiin vauvatarvikkeisiin, jotka ovat kovassa käytössä. Aktiiviurheilija satsaa juoksuvaunuihin. Keskustassa asuva etsii hissiin mahtuvia vaunuja, syrjässä asuva voi tarvita kahdet vaunut metsäpoluille ja kaupunkiin.

Mieti elämäntyyliänne ja arkeanne ennen kuin teet hankintoja. Mitkä vauvatarvikkeet ovat juuri teille tarpeen? Millaisissa paikoissa aiot liikkua vauvan kanssa? Tarvitsetko hoitopöytää, jos vaipan voi vaihtaa sängyllä? Onko vain pari kuukautta käytössä oleva harjoittelutuoli todella tarpeellinen?

Keskustele: Miksi ostitte vauvalle monet vaunut ja rattaat?

2. Älä hamstraa tavaraa varmuuden vuoksi

Etenkään kalliita tarvikkeita ei kannata ostaa etukäteen vain varmuuden vuoksi. Toinen vauva innostuu kävelykärrystä, toinen ei. Kätevintä on, jos voit testata vaikka kaveriperheen tavaroita ennen ostopäätöstä.

Aikuinen voi säästää ostamalla syystakin kevään alennuksesta. Ennakointi ei kuitenkaan toimi aina lasten ostoksissa. Vauvat ja pikkulapset kasvavat joskus yllättävän nopeasti. Keväällä ostettu, halpakin haalari voi olla turhaa rahankulua, jos se on syyskuussa tiukka.

3. Lainaa ja vuokraa vauvatarvikkeita

Monet vauvatarvikkeet ovat lyhytikäisiä. Tavaroita, joilla on lyhyt käyttöikä tai joille on harvoin tarvetta, ei tarvitse ostaa. Jos tarvitset vauvan pelastusliivejä yhdelle venereissulle, kysele niitä ensiksi lainaan tutuilta.

Tiesitkö, että useat vauvatarvikkeet ovat myös vuokrattavissa? Ensisänkyjä, kantoreppuja, turvakaukaloita ja matkarattaita voi vuokrata esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistyksistä ja useista nettipalveluista, kuten Kuin omasta, Liizistä ja Nettivuokrauksesta.

Osa vakuutusyhtiöistä vuokraa turvakaukaloita ja -istuimia. Istuimen voi vuokrata jopa vuodeksi, ja joskus vuokraus voi tulla jopa halvemmaksi kuin ostaminen. Kantoliinayhdistyksen toimipisteistä voi vuokrata liinoja ja kantoreppuja. Rintapumppu.fi taas vuokraa rintapumppuja.

4. Vauvatarvikkeet ovat lyhytikäisiä – Älä tuhlaa designiin

Vauvat näyttävät suloisilta pikkuruisissa juhlapuvuissa – mutta kasvavat niistä ulos muutamassa viikossa. Valitettavan monet vauvatarvikkeet jäävätkin vain lyhyelle käytölle eikä designvaatteisiin ei kannata upottaa vauvavuonna satasia.

Yksinkertaiset, pukluja kestävät kietaisubodyt ovat paras sijoitus. Perusbodyja saa halvimmillaan muutamalla eurolla.

5. Muutama lelu riittää

Vauva ei tarvitse paljoa leluja ja niitä löytää halvalla kirpputoreilta. Pienelle voi taikoa ilmaista hupia värikkäästä kreppipaperista tai kulkusella koristellusta pehmopallosta.

Keskustele: Puolivuotiaan hittilelut ja tarvikkeet?

6. Kokeile kestoja, osta säästöpakkauksia

Jo parin kertakäyttövaipan korvaaminen päivittäin kestovaipoilla säästää satoja euroja vuodessa. Jos käytät äidinmaidonkorviketta, maitojauhepakkaus tulee halvemmaksi kuin tetrat.

Matsmart ja Fiksuruoka myyvät kauppojen ylijäämävarastoja, ja näissä nettikaupoissa on usein vauvanruokaa edullisissa jättipakkauksissa. Soseita kannattaa tehdä itse edullisista kotimaisista juureksista.

7. Hanki vauvatarvikkeet kirpputorilta – vertaile hintoja!

Vauvatarvikkeet ovat suosittuja kirpputoritavaroita.

Voit säästää ostamalla käytettyä, mutta vertaile lastenvaatekirpputorien hintoja. Keskustan merkkivaatetorit ovat usein kalliimpia kuin syrjäiset kirppikset ja kirkon myymälät. Kirpputoreillakin malttaa mielensä. Osta tarpeeseen, älä piristykseksi.

8. Myy ja vuokraa vauvantarvikkeita

Voit vuokrata vauvatarvikkeet eteenpäin ja hankkia tienestejä. Vuokraus onnistuu esimerkiksi Kinspiring-nettipalvelun kautta.

Hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita kannattaa myös myydä. Vaatteet menevät yleensä parhaiten kaupaksi yksittäiskappaleina, eivät vaatekasseina. Ota nettiin vaatekuvat hyvässä valossa, ilman salamaa ja neutraalia taustaa vasten. Pidä hinnat kohtuullisina ja myy paljon, niin pääset tavaroista varmimmin eroon.

Lähteet: Kantoliinayhdistys, Parents, Rintapumppu.fi

Lue myös:

Vauvan tarvikkeet – Nämä tavarat vauva tarvitsee

Kokeneet äidit vinkkaavat: nämä ovat tarpeellisimmat vauvatarvikkeet

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X