Vauvan videokuvaus: näin onnistut
Kun perheeseen tulee vauva, videokameralle on käyttöä. Keräsimme kokeneilta kuvaajilta seitsemän vinkkiä siitä, mitä kannattaa tallentaa ja miten.
1. Kuvaa videolle paljon ja kaikkea
Kukaan ei ole myöhemmin katunut sitä, että olisi kuvannut lastaan liikaa. Tallennettujen muistojen arvo kasvaa vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Ei siis kannata säästellä kuvausnapin painamisen kanssa. Ei sen niin väliä, vaikka vauvan kanssa toheltaessa videot jäisivät hyllylle tai tietokoneen muistiin juuri nyt. Myöhemmin on sitten aikaa järjestellä muistoja.
Lue myös: Vauvan valokuvaus – Näillä vinkeillä onnistut
2. Ota videoon vauvan näkökulma
Mene vain reilusti kontallesi tai ihan mahallesi, kun kuvaat uutta perheenjäsentä. Vauva katselee maailmaa aivan eri näkökulmasta kuin me aikuiset. Kun kuvaat maailmaa ”vauvan silmin”, kuviin tulee aivan omanlainen, liikuttava tunnelma. Käytä kameran linssin laajakulma-asentoa, se tuo kuviin vauvamaisen fiiliksen. Kuvaa vauvan lisäksi myös ympäristöä lattiantasan näkökulmasta.
Lue: Matkalle lapsen kanssa? Muista nämä neljä ohjetta!
3. Kuvaa liikettä ja reaktioita
Hieman kasvettuaan vauva aloittaa kanssakäymisen ympäristönsä kanssa. Kun kuvaat, seuraa vauvan silmien liikkeitä ja reaktioita. Jos vauva katsoo pitkään oikealle ja hymyilee, näytä seuraavassa kuvassa, mitä vauva oikein näkee.
Lue: Hollywood-äidit puolustavat imetystä. Katso upeat imetyskuvat!
4. Kuvaa monta ottoa kohtauksesta
Ajattele videota kuin musiikkia: yksi nuotti ei kuulosta vielä oikein miltään, mutta kun yhdistät useita nuotteja peräkkäin, musiikki alkaa soida. Sama pätee videokuvauksen suhteen. Elävä kuva koostuu kohtauksista, ei yksittäisistä kuvista. Koeta aina muistaa ottaa vähintään kolmen kuvan kohtauksia. Näin videostasi tulee elävämpää. Jos kuvaat vauvaa kotona, kuvaa ensin vauvaa lattialla, sitten vaikkapa vauvan ympäristöä lapsen näkökulmasta ja viimeksi äitiä ottamassa sydänkäpysen syliinsä.
Lue: 7 periaatetta, joista sinäkin joudut vanhempana luopumaan
5. Pidä kamera paikallaan
Sormi pois zoom-nappulalta! Pidä kamera mielellään aivan paikallaan. Jos vaihdat kuvakulmaa tai kohdetta, tee se ottamalla uusi kuva uudesta paikast, äläkä esimerkiksi kääntämällä kameraa toiminnan suuntaan. Näin siksi, että katsojat väsyvät nopeasti liian vilkkaaseen kameraan. Se, mikä tuntuu kuvatessa luontevalta ja selkeältä, muuttuu helposti televisionruudulla vuoristoradaksi.
Tähän sääntöön on tietysti poikkeuksia: esimerkiksi kaksivuotiasta ei saa pysymään paikallaan millään. Silloin myös kamera saa seurata vilskeessä mukana.
Lue: Äidit kertovat: Imetyksen aikana voi tehdä vaikka mitä!
6. Käytä jalustaa kuvauksessa
Jos mahdollista, käytä jalustaa. Se voi aluksi tuntua kömpelöltä ja aikaavievältä, varsinkin kun nykyisissä videokameroissa on erilaisia tärinää poistavia ratkaisuita. Pidemmän päälle jalusta kuitenkin varmistaa kaksi asiaa: kuva on rauhallinen ja saat siistimpää jälkeä hämärässä valaistuksessa.
7. Vaihda kodin lamput tehokkaampiin
Todennäköisesti kuvaat uutta perheenjäsentä enimmäkseen samoissa tiloissa. Jos voit, vaihda näiden tilojen lamput tehokkaampiin ja kirkkaampiin, 60- tai 70-wattisiksi. Vaikka uudet kamerat kolmine kuvauskennoineen ja tehokkaine linsseineen toimivat kohinattomasti vähän hämärämmässäkin oloissa, valaistuksen kohetaminen lisää yksityiskohtien näkymistä lopputuloksessa.
+ Muista pitää videokamera valmiina
Kuvaa, kuvaa, kuvaa sydämesi kyllyydestä.
Ajattele, miten tärkeitä muistoja nyt kuvaamasi videot ovat kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen vuoden kuluttua, kun nyt kuvattava vauvasi näyttää niitä omille lapsilleen.
Jaa oma kokemuksesi