Suloinen vauvan unipesä voi olla vakava turvallisuusriski
Vauvan unipesästä on tullut suosittu vauvantarvike. Söpöt valokuvat pesässä nukkuvista vastasyntyneistä ja tee-se-itse-ohjeet vastaavat vanhempien pesänrakennusviettiin. Unipesissä piilee kuitenkin turvallisuusriskejä, jotka kannattaa ottaa huomioon.
Suloinen unipesä on viime aikojen puhutuimpia ja trendikkäimpiä vauvantarvikkeita. Söpöt nukkumispesät vastaavat hyvin vauvaa odottavien vanhempien pesänrakennusviettiin: ne kuvastavat turvapaikkaa, jossa vauva voi tuntea nukkuvansa kohdunkaltaisessa ympäristössä.
Hellyttävästä ideastaan huolimatta vauvojen unipesät eivät ole ongelmattomia. Yleisesti vastasyntyneen nukkumapaikka ohjeistetaan pitämään pelkistettynä, sillä pehmolelut, muhkeat peitot, tyynyt ja reunapehmusteet aiheuttavat kaikki vauvalle tukehtumisvaaran.
Muhkeat reunat ovat riski
Unipesään liittyykin monia riskejä, jotka vanhemman tulisi ottaa huomioon ennen trendiin mukaan heittäytymistä.
Unipesiin liittyvät riskit koskevat etenkin paksuja ja pehmeitä reunapehmusteita. Myös unipesän alunen voi olla vauvalle liian pehmeä, sillä vauvan patjan tulisi olla napakka.
- Liian muhkeat reunat. Unipesän pötkylämäiset, paksut reunamat ovat tukehtumisriski samoin kuten tyyny ja paksut peitot. Vauva voi kääntyä kasvot reunaan päin, jolloin hapensaanti estyy ja tukehtuminen on mahdollinen.
- Liian matalat ja muhkeat reunat. Jos vauva pääsee könyämään unipesän reunalle ja jää siihen retkottamaan niska taaksepäin, henki voi salpautua. Tämä on erittäin vaarallista, sillä vauva ei pääse reunan päältä itse pois, vaan jää siihen jumiin.
- Pitkät nauhat. Pienen lapsen lähettyvillä ei tulisi koskaan olla nauhoja tai johtoja, sillä ne aiheuttavat kuristumisvaaran.
- Pienet, irtoavat osat. Pienet osat, kuten unipesän koristeet aiheuttavat tukehtumisvaaran.
Unipesä ei ole yhtä tarkassa valvonnassa kuin pinnasänky
Unipesät ovat melko uusi tuote markkinoilla, eikä niille ole olemassa turvallisuusvaatimuksia, joiden mukaan tuotteiden turvallisuutta voisi arvioida. Missään ei siis tarkasti määritellä, millainen pesä saa tai ei saa olla.
Kuluttajaturvallisuuslain mukaan tuotteiden tulee olla joka tapauksessa aina käyttäjilleen turvallisia. Suomessa unipesien turvallisuutta on juuri aloitettu tutkimaan, mutta vielä niistä ei ole saatu tuloksia.
Sen sijaan Tanskassa BabyDan-merkkinen unipesä on vedetty takaisin sen aiheuttaman tukehtumisvaaran vuoksi.
Tuotteiden turvallisuutta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee, ettei vauvojen sängyissä käytettäisi mitään ylimääräisiä tuotteita, joiden käyttö ei ole välttämätöntä.
Jos vauvalle haluaa hankkia unipesän riskeistä huolimatta, on huomioitava 2 tärkeää seikkaa:
1. Unipesää tulee käyttää vain, kun vanhempi on itse hereillä ja pystyy valvomaan pesässä nukkuvaa vauvaa.
2. Unipesää ostaessa tai sen itse tehdessä tulee tarkistaa, ettei siinä ole pitkiä nauhoja tai pieniä osia, jotka saattavat irrota.
Juttua varten on haastateltu Tukesin kuluttajatuotteiden ylitarkastaja Anja Merenkiveä.
Lue myös:
Jaa oma kokemuksesi