Tätä lastentarviketta ei kannata tilata ulkomaisesta verkkokaupasta – Tulli varoittaa tukehtumis- ja kuristumisvaarasta

Suomen markkinoille tuotavat tuttiketjut jäävät korostuneen usein Tullin haaviin, mutta viranomaiset eivät valvo yksityistilausten tuoteturvallisuutta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Tulli tiedottaa, että tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi.

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Tiedotteen mukaan tuoteturvallisuuden yleinen taso on hyvä, mutta tuttiketjuissa ongelmia havaitaan vuosittain.

– Valitettavasti olemme 2020-luvulla joutuneet hylkäämään tuttiketjueriä joka vuosi. Vaikka määrät eivät ole suuria, lastentuotteissa turvallisuus on niin tärkeää ja muutoin hyvällä tasolla, että tämä herättää huomiota, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo tiedotteessa.

Näistä syistä tuttiketjueriä hylätään

Tulli kertoo, että sen valvomien tuttiketjujen riskit liittyvät pääasiassa mekaaniseen kestävyyteen. Erityisesti vaatekiinnike on osoittautunut helposti hajoavaksi osaksi laboratorion iskutestissä. Tuttiketjujen on pysyttävä ehjinä myös vetotestissä, jossa tarkastetaan erillisten osien lujuus.

Myös tuttiketjun pituudella on standardissa määritellyt rajat. Maksimissaan tuote saa olla 22 senttimetriä pitkä. Liian pitkiä tuttiketjuja havaitaan Tullilaboratoriossa kuitenkin suhteellisen usein, tiedotteessa mainitaan.

Koska tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaran, Tulli kertoo estäneensä säännöllisesti eriä pääsemästä kauppoihin. Suomen viranomaisten valvonta ei kuitenkaan ulotu ulkomaisiin verkkokauppoihin. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset EU:n sisällä tai sen ulkopuolella eivät siis kuulu valvonnan piiriin, Tullista huomautetaan.

Siksi Tulli suosittelee harkitsemaan ennen kuin tilaa tuttiketjun ulkomaisesta verkkokaupasta. Se kehottaa myös tarkistamaan tuttiketjun huolellisesti ennen jokaista käyttökertaa. Ketju täytyy hävittää välittömästi, jos havaitsee ensimmäisiä merkkejä vaurioista tai huonokuntoisuudesta.

Kuristumisriskin takia tuttiketjua ei saa mennä pidentämään omin päin tai kiinnittää sitä esimerkiksi nauhoihin tai vaatteiden irrallisiin osiin.

Lue myös: Kotona voi testata, onko lapsen juomapullo turvallinen

Kommentit (2)

Onkohan oikea aihe klikkiotsikolle? Voisi olettaa perhelehdeltä vastuullisuutta otsikoinnissa.

Siis mitä ihmettä? Ihan asiallinen otsikko on tähän aiheeseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X