Vaatteet ja varusteet 18.03.2019 Päivitetty 13.08.2019

Tukes: Yhdelle lastenvaunumallille myyntikielto – lapsi voi pudota rattaista

Tukes testasi seitsemän suositun lastenvaunumallin turvallisuutta. Yhdet vaunut saivat myyntikiellon, mutta myös muista tuotteista löydettiin puutteita.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämässä testissä on havaittu puutteita useiden lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuudessa. Yksi vaunumalleista joutui myyntikieltoon, ja toisen vaunun lisäosa määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta. Testattavat lastenvaunut olivat suomalaisten suosimia malleja.

Seitsemän vaunumallia testissä

Tukesin testissä oli mukana seitsemän vaunumallia. Testiin valittiin mukaan etenkin niitä vaunumalleja, jotka ovat suomalaisperheiden suosiossa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

– Pyysin vinkkejä testattavista malleista Facebookin ”Lastenvaunuhullut” -ryhmästä, jotta testiin päätyisi malleja, joita ostetaan paljon tai joissa on havaittu käytössä ongelmia, Merenkivi kertoo.

Mukana testissä oli sekä edullisia että kalliimpia merkkejä ja malleja. Tuotteet testattiin lastenvaunuja koskevan turvallisuusstandardin mukaan, ja myös niiden käyttöohjeet tarkastettiin.

Lisäksi kahden tuotteen autokaukalot testattiin lastenvaunuvaatimusten osalta, mutta ei turvaistuimena autossa.

Testatut mallit:

  • Milla & Måns SoHo -yhdistelmävaunut
  • Kunert VIP -yhdistelmävaunut
  • Mountain Buggy Swift 3.0 -yhdistelmävaunut
  • Beemoo Race Light -rattaat
  • Bugaboo Fox -yhdistelmävaunut
  • Emmaljunga Scooter S4 -rattaat
  • Britax Smile II -yhdistelmävaunut

Myyntikiellon testissä saivat Kunert VIP -yhdistelmävaunut autokaukalolla. Niiden turvavaljaat irtosivat selkänojasta ja pehmeästä vaunukopasta puuttui kiinnitysmekanismi, jolla se pysyy rungossa tai rattaissa kiinni. Näin ollen lastenvaunut aiheuttivat vaaran, että lapsi putoaisi rattaista ja loukkaantuisi. Kyseisissä vaunuissa oli myös muita lievempiä puutteita niin turvallisuudessa kuin tuotteeen merkinnöissä.

Milla & Måns SoHo -yhdistelmävaunujen jalkapeite määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta. Siitä irtosi testissä kiinnitysnappi, joka aiheuttaa tukehtumisvaaraa.

Mountain Buggy Swift 3.0 -yhdistelmävaunuissa ja Beemoo Race Light -rattaissa havaittiin lieviä mekaanisia puutteita, jotka tulee korjata. Lisäksi Bugaboon vaunujen käyttöohjeissa oli puutteellinen merkintä, joka määrättiin korjattavaksi.

Emmaljungan sekä Britaxin testatuissa tuotteissa ei havaittu puutteita, joihin olisi tarvinnut puuttua.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X