Vaatteet ja varusteet 07.11.2019 Päivitetty 29.01.2021

Turvaistuimen käyttöikä on yleensä 5–7 vuotta – nämä turvaistuimet sopivat eri tarpeisiin

Turvaistuin on autoilevan perheen tärkein varuste. Istuimissa ja kaukaloissa riittää valinnanvaraa, joten omiin tarpeisiin ja autoon sopivan mallin etsimiseen kannattaa varata aikaa.

Teksti
Tiina Torikka

Autoilevassa perheessä yksi vauvatulokkaan rahakkaimmista hankinnoista on turvaistuin. Satojen eurojen menoerää varten joutuu miettimään tarkkaan, mitä valitsee. Kalliilla hankinnalla on toisaalta pitkä ikä. Turvaistuimen käyttöikä on yleensä 5–7 vuotta.

Näin Liikenneturva neuvoo turvaistuimen hankinnassa:

• Alle 135 senttiä pitkän lapsen tulee matkustaa aina turvalaitteessa.
• Lapsi tarvitsee turvaistuimen myös esimerkiksi isovanhem­pien autossa, lyhyilläkin matkoilla.
• Lapsi kulkee autossa selkä menosuuntaan ainakin 3-vuotiaaksi asti.
• Turvaistuimen turvallisin paikka on takapenkillä.

Jos et tiedä turvaistuimen käyttöhistoriaa, älä osta sitä – uutena hankittu istuin on aina turvallisin vaihtoehto.

Turvaistuimen tulee olla lapselle oikean kokoinen, ei liian iso tai pieni. Turvaistuin vaihdetaan isompaan, kun lapsen silmät ovat turvaistuimen pääntuen yläreunan tasalla. Poliisi on viime vuosina kiinnittänyt liikenteen valvonnassa huomiota siihen, että turvaistuimista luovutaan liian aikaisin.

Kun ostat uutta istuinta, sovita sitä autoon aina ennen ostopäätöstä – lapsen kannattaa myös kokeilla istuinta vyöt kiinnitettynä. Varmista auton ohjekirjasta turvaistuimen oikea paikka ja kiinnitys, sillä ne voivat vaihdella automallista riippuen.

Jos autossa on Isofix-kiinnitysjärjestelmä, suosi siihen sopivaa istuinta. Istuimen kiinnitys sekä lapsen vyöt tulee aina varmistaa ennen liikkeelle lähtöä.

 

Nuna: Kevyt ja ympäristö­ystävällinen

Nuna Pipa lite testi

Nuna Pipa Lite LX -turvakaukalon materiaaleina on käytetty merinovillaa ja puukuituseosta, ja se painaa vain 2,5 kiloa. Materiaalit ovat palonkestäviä eivätkä sisällä palonestokemikaaleja. Kaukalon voi asentaa vain mukana tulevaan Pipafix-jalustaan. Sopii vastasyntyneestä 13-kiloiselle lapselle, hinta jalustan kanssa 349 e, Vaunu-Aitta.

Stokke: Ergonominen

Stokke iZi Go Modular -kaukalon kantokahva on muotoiltu niin, ­että kaukaloa on mukava kantaa. Valjaita voi säätää näppärästi yhden napin avulla. Iso kuomu suojaa auringolta ja tuulelta. Turvakaukalo kiinnittyy kaikkiin Stokken rattaisiin ilman erillistä adapteria. Istuin sopii vastasyntyneestä noin vuoden ikäiselle lapselle, 299 e, Vaunu-Aitta.

Axkid: Helppo asentaa

Axkid turvaistuin testi

Axkid Modukid -turvakaukalon tukijalan varoitussignaali auttaa varmistamaan, että kaukalo on asennettu oikein. Kaukalossa on ilmankiertojärjestelmä, jotta lapselle ei tule matkan aikana tukala olo. Istuimen voi kiinnittää yhteen useimpien lastenvaunujen kanssa. Turvaistuimen käyttöikä on pitkä: malli sopii vastasyntyneestä 13-kiloiselle lapselle, 199 e, Vauvatalo Johanna.

Turvakaukaloon sopiva toppapussi pitää pienen matkustajan lämpimänä automatkojen aikana. Pussin täytteenä on untuvaa, 139,90 e, Jollyroom.

Kuivaharjoittele kaukalon käyttöä ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Maxi-Cosi: Unikeolle

Maxi-Cosi Pearl testi

Maxi-Cosi Pearl -turvaistuin asennetaan autoon FamilyFix-jalustan avulla. Istuimessa on tukeva pääntuki. Selkänojan kaltevuutta voi säätää helposti, joten lapsi voi nukkua mukavasti automatkan aikana. Sopii yhdeksän kuukauden ikäisestä 3,5-vuotiaalle lapselle, 259 e, Lastentarvike.

Maxi-Cosi Rock testi

Maxi-Cosi Rock -turvakaukalossa on erillinen pehmuste vastasyntyneelle. Kun lapsi kasvaa, pehmusteen voi irrottaa, jotta kaukaloon tulee lisää tilaa. Kaukalon voi kiinnittää yhteen useimpien lastenvaunujen kanssa. Sopii vastasyntyneestä 12-kiloiselle lapselle, 239 e, Lastentarvike.

Sovita istuinta omaan autoon ennen ostopäätöstä.

Britax: Vauvalle ja taaperolle

Britax Römer Baby Sfae SHR II testi

Britax-Römer Baby-Safe SHR II -kaukalo kiinnitetään autoon joko auton omalla turvavyöllä tai se voidaan liittää turvavyöllä kiinnitettävään telakkaan tai Isofix-telakkaan. Kaukalossa on keinujalat, joten vauvaa voi rauhoitella heijaamalla. Kaukalon voi ottaa mukaan myös lentokoneeseen. Sopii vastasyntyneestä 13-kiloiselle lapselle, 219 e.

Britax Römer Dualfix i-Size

Britax Römer Dualfix i-Size -turvaistuin kääntyy 180 astetta yhdellä napin painalluksella, ja sen selkänojan voi säätää moneen eri asentoon, joten lapsi voi myös nukkua istuimessa. Vauvalle on erillinen tukityyny. Sopii vastasyntyneestä noin 4-vuotiaalle lapselle, 599 e.

Nattoun peilin kautta voi katsoa takapenkillä olevaa lasta. Myös lapsi näkee sen avulla ratin takana olevan vanhemman, 36,90 e, Jollyroom.

Nattoun peilin kautta voi katsoa takapenkillä olevaa lasta. Myös lapsi näkee sen avulla ratin takana olevan vanhemman, 36,90 e, Jollyroom.

Cybex: Älykästä matkaa

Cybex Sirona Z i-Size -turvaistuimessa on SensorSafe-mekanismi, joka hälyttää, jos lapselle tulee liian kuuma tai kylmä. Istuin kääntyy ympäri telkassa, joten lapsi voi istua joko selkä tai kasvot menosuuntaan. Telakka myydään erikseen. Turvaistuimen käyttöikä on hyvä: sopii vastasyntyneestä noin nelivuotiaalle lapselle, 429 e, Vaunu-Aitta.

BeSafe: vauvasta viskariin

BeSafe iZi Go Modular

BeSafe iZi Go Modular -turvakaukalossa on runsaasti sivusuojia. Kaukalon rungossa olevan lisäsivusuojan lisäksi kaukalon mukana tulee irrotettava sivusuoja, jonka voi asentaa lähimmän oven puolelle. Suuri aurinkosuoja eristää valoa ja ääntä. Turvakaukalo sopii vastasyntyneestä 13-kiloiselle lapselle, 279 e, Lastentarvike.

BeSafe iZi Plus

BeSafe iZi Plus -istuin kiinnitetään autoon turvavöiden sekä tukirautojen avulla. Lapsi mahtuu istumaan turvaistuimessa pitkään selkä menosuuntaan, mikä on turvallisempaa kuin kasvot menosuuntaan. Sopii puolen vuoden ikäisestä viisivuotiaalle lapselle, 489 e, Lastentarvike.

Klippan: Kotimaista suunnittelua

Klippan Triofix Maxi

Klippan Triofix Maxi on Suomessa suunniteltu turvaistuin. Istuimessa on jykevä sivutörmäys­suoja ja muhkeat, pientä lasta tukevat pehmusteet. Istuinta käytetään erikseen myytävän Isofix-jalustan kanssa. ­Sopii 9–36-kiloiselle lapselle, 320 e.

Joie: Venyy lapsen mukana

Joie Traver testi

Joie Traver -turvaistuimen kokoa saa muutettua lapsen kasvaessa. Istuimen syvyyttä voi säätää kolmeen eri asentoon. Niskatuessa on seitsemän eri asentoa. Sopii 3–12-vuotiaalle lapselle, 119 e, Vaunu-Aitta.

Vertaile istuinten turvallisuutta ja menestystä törmäystesteissä Autoliiton hakutoiminnolla.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X