Välikausihaalarit, välikausikengät, kurahousut... Nämä ulkoiluvaatteet jokainen lapsi tarvitsee

Ulkona voi leikkiä pitkiäkin aikoja, kunhan varusteet ovat kohdillaan. Listasimme taaperon ja leikki-ikäisen tarvitsemat välikausivaatteet ja -varusteet.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Sana välikausi tulee yleensä lapsen saamisen myötä tutuksi. Tuolla kahisevista ulkoilumateriaaleista muistuttavalla termillä tarkoitetaan syksyä ja kevättä, ja sitä käytetään pukeutumisen yhteydessä.

Syksyllä ja keväällä, eli välikaudella, sää on usein hyvin vaihtelevaa: aamulla lämpötila saattaa olla painunut hyvin lähelle nollaa, mutta päivällä aurinko kuitenkin lämmittää. Myös kostea keli saattaa yllättää.

Taaperon sopiviin ulkoiluvarusteisiin, jotka toimivat vaihtelevissa sääolosuhteissa, kannattaa tovin verran paneutua, jotta ulkona oleminen tuntuu lapsesta mukavalta erityisesti päivähoidossa, jossa lapset voivat ulkoilla pitkiäkin aikoja.

Toisaalta kilpavarusteluun ei kannata lähteä. Monet hinnakkaat ulkoiluvaatteet lupaavat pitää lapsen kuivana ja lämpimänä, mikä varmasti on totta, mutta voivat tehdä merkittävän loven etenkin pienituloisen kukkaroon. Kaksplussan vinkeillä hankit lapsellesi välikaudeksi sopivat varusteet.

Välikausikengät ja välikausihaalari ovat tärkeimmät hankinnat – nämä vaatteet tarvitaan välikauteen

  • Välikausihaalari. Usein välikausihaalarit pitävät tuulta mutta myös hylkivät hiukan kosteutta. Haalarissa kannattaa olla kevyt vuori, joka lämmittää viileinä päivinä. Välikausihaalareiden tarjonta kannattaa tarkistaa esimerkiksi nettikirpputorilta. Polviosat ovat yleensä koetuksella taaperoiden vaatteissa, mutta toisaalta ne ovat myös helposti paikattavissa esimerkiksi vaatelaastareilla.
  • Ulkoiluhousut. Vaihtoehto välikausihaalarille. Suomessa lapsille myytävät ulkoiluhousut ovat monesti tuulenpitävät. Vedenpitävyydessä on eroa, mutta toisaalta ei kannata maksaa itseään kipeäksi suuresta vesipilariarvosta, sillä sadesäällä lapsille puetaan yleensä joka tapauksessa sadevaatteet. Ulkoiluvarusteista ehkä hankalin löytää kirpputorilta hyväkuntoisena. Taaperoilla kätevimmät ovat henkseleillä varustetut housut.
  • Takki. Vaihtoehto välikausihaalarille. Tuulenpitäviä välikausitakkeja saattaa saada kirpputorilta hyvin edullisesti. Tärkeää on, että takki on sopivan kokoinen mutta sen verran väljä, että sinne mahtuu tarvittaessa ylimääräinen paita.
  • Kengät. Välikausikenkien on hyvä pitää hiukan kosteutta. Ne ovat yleensä hieman kesälenkkareita lämpimämmät kengät. Taaperolle kannattaa valita kengät tarrakiinnityksellä.
  • Kerrasto. Viileinä päivinä lapsi saattaa tarvita paidan ja takin väliin esimerkiksi fleecen tai muun lämpimän paidan. Myös lämpimät lisähousut saattavat olla tarpeen kolealla säällä, jos lapsi on palelevaa sorttia.
  • Kauluri. Pehmeä ja kutittamaton kauluri suojaa kaulaa ja niskaa tuulelta.
  • Käsineet. Kuivalla kelillä puuvillasormikkaat tai -tumput. Kostealle kelille vettä ja tuulta pitävät ulkoilukäsineet.
  • Hattu tai pipo. Oleellista päähineen valinnassa on sopiva koko, jotta se ei esimerkiksi valahda helposti silmille. Päähineen pitäisi olla miellyttävän tuntuinen ja suojata korvia tuulelta.

Älä unohda kurahousuja ja muita sadevarusteita

  • Sadetakki ja -housut tai sadehaalari. Sateisella ja märällä säällä sadevaatteet suojaavat pientä ulkoilijaa. Koska sadevaatteet vedetään yleensä ulkoiluvaatteiden päälle, kannattaa niiden olla mieluummin hiukan reilut kuin liian pienet. Osa lapsista ei välittäisi laittaa sadevaatteita päälle, koska liikkuminen saattaa tuntua kankealta. Mieluisen kuosin valinta voi piristää sadevaatteiden käyttöä. Kannattaa myös harkita vuorillisen sadehaalarin hankkimista, sillä moni lapsi arvostaa sitä etenkin viileämmillä keleillä, kun alle tarvitsee laittaa korkeintaan vain villahaalari.
  • Kumisaappaat. Kumisaappaista löytyy sekä niin kutsuttua kesämallia että vuorillista versiota. Talven lähestyessä vuorelliset kumisaappaat saattavat tulla tarpeeseen, mikäli tuntuu, että villasukat eivät riitä pitämään jalkoja lämpimänä.
  • Sadehanskat. Myös näistä löytyy vuoreton ja vuorillinen versio. Välikauteen vuorillinen on varmempi valinta, koska silloin hansikkaiden sisään ei välttämättä tarvita sormikkaita tai lapasia.

Kun vaatteet ja asusteet on hankittu, kannattaa ensi töiksi nimikoida ne huolella esimerkiksi kangastussilla tai nimitarroilla. Näin ne pysyvät varmemmin tallella.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X