Paljasjalkakengät lapselle: ”Hyvän kengän suositukset ovat yksi yhteen paljasjalkakenkien ominaisuuksia – lapsen jalka ei tarvitse tukea”
Moni vanhempi törmää nykyään paljasjalkakenkiin. Harvempi kuitenkaan tietää, että paljasjalkakenkien ominaisuudet menevät yksi yhteen nykyisten lasten kenkäsuositusten kanssa.
Vielä parikymmentä vuotta sitten paljasjalkakengät lapselle olisi ollut kauhistus. Lapsen ensikengiksi suositeltiin mahdollisimman tukevaa, korkeavarrellista ja jäykkää kenkää.
Nykyään asiantuntijat painottavat sitä, kuinka tärkeää lapsen jalan ja varpaiden on saada liikkua vapaasti kengän sisällä.
Lue myös: Lapsen kengän koko – näin valitset lapselle oikeanlaiset kengät
Jalka tarvitsee monipuolisia aistiärsykkeitä vahvistuakseen
Nykyiset lapsen kenkäsuositukset listaavat hyvän kengän ominaisuuksiksi muun muuassa keveyden, ohutpohjaisuuden, varpaiden riittävän tilan, joustavuuden ja suoran sisäpohjan ilman muotoilua sisäkaaren alueella.
Toisin sanoen kengällä pitää päästä liikkumaan ketterästi ja kevyesti ja sitä pitäisi voida vaivatta taivutella eri suuntiin. Erityisen tärkeää on se, että kenkä taipuu päkiän kohdalta.
– Hyvän kengän suositukset ovat yksi yhteen paljasjalkakenkien ominaisuuksia, sanoo fysioterapeutti Sofia Ikineva.
– Tämä voi tulla yllätyksenä heille, joiden mielissä paljasjalkakenkiin yhä liittyy vanhoja mielikuvia, joissa nämä kengät nähdään pienten piirien trendivillityksenä tai terveyskenkätouhuna. Myös he, joilla on muistissa vanhat suositukset jalkaa tukevista ensikengistä, voivat tuntea hämmennystä.
– Lapsen jalka ei tarvitse tukea, Ikineva painottaa.
Hänen mukaansa tärkeää päinvastoin on, että jalan luonnollinen liike kengässä onnistuu, jalkapohja saa mahdollisimman paljon tuntumaa alustaan ja jalan lihakset pääsevät pieniä jalkaterän lihaksia myöten töihin. Näin jalka saa tarvitsemiaan monipuolisia aistiärsykkeitä ja vahvistuu.
Vuorovaikutus ympäristön kanssa on tuntoherkälle jalalle oleellista.
– Jalkapohja on herkästi aistiva kokonaisuus, jossa on hurjan paljon hermopäätteitä. Jalka aistii nivelen asennoista, alustan kaltevuudesta ja monista muista asioista tietoa. Erityisesti pikkulapsiaikana tarvitaan runsaasti näitä ärsykkeitä ja monipuolista liikettä, jotta jalkaan tulee vahvuutta, lihakset harjoittuvat ja luut saavat sopivaa iskutusta, Ikineva luettelee.
Paljasjalkakengät lapselle – kuten suositusten mukaiset lasten kengät ylipäätään – omaavat tasaisen ohuen pohjan ja leveän varvastilan, jossa varpaat saavat luonnollisen askelluksen mukaisesti levittäytyä. Kengän ominaisuudet tekevät niillä kävelystä mahdollisimman paljon paljain jaloin kävelyä muistuttavan.
– Voi miettiä, miltä tuntuu tarttua paksuilla hanskoilla esineisiin. Samalla tavalla myös jalka toimii parhaiten, kun sitä ei paksuilla kengillä rajoiteta, Ikineva vertaa.
Paljasjalkakengät lapselle näyttävät ihan tavallisilta kengiltä
Nykyään paljasjalkakenkiä kutsutaan usein myös kevytjalkineiksi. Kevytjalkineilla kulkevan lapsen voi usein tunnistaa siitä, ettei hän lompsi eikä laahaa askelia, kuten painavammilla kengillä kävellessä saattaa käydä.
– Sekin voi tulla joillekin yllätyksenä, että paljasjalkakengät näyttävät ihan tavallisilta kengiltä. Sitähän ne ovatkin, niissä on vain kiinnitetty huomiota kaikkiin suositusten mukaisiin ominaisuuksiin. Niihin ei liity mitään salaperäistä tai ”pienen piirin” tietoa, vaan paljasjalkakenkien toimintaperiaatteet ovat yleisesti asiantuntijoiden tiedossa olevaa ja oikeaksi tiedettyä jalkaterveysasiaa, Ikineva muistuttaa.
Mistä sitten johtuu, että yhä vielä kaupoissa on enimmäkseen tarjolla paksupohjaisia, jäykkiä, iskuvaimennettuja tai painavia lastenkenkiä? Vaikka uutta tietoa on ollut saatavilla jo kauan ja suositukset ovat muuttuneet, markkinat seuraavat vielä perässä.
Ikineva muistuttaa, että muutokset ottavat aikansa.
– Niin sanottu corrective shoe– eli korjaava kenkä -ajattelu oli vallalla kuitenkin aika kauan. Pitkään ajateltiin, että kaikkien lasten jalat tulisi suoristaa hyvän ryhdin takaamiseksi ja lattajalkaisuuden ehkäisemiseksi.
Nykytiedon mukaan kaikki lapset käyvät läpi vaiheen, jolloin jalka on pullea, pehmeä ja lattajalkainen. Kengällä tätä vaihetta ei tarvitse korjata.
– Oikeastaan lattajalkaisuus on pelkkä ominaisuus muiden joukossa. Joillakin on lattajalkaisuutta aikuisenakin, eikä sitä sinänsä tarvitse olla huolissaan, Ikineva sanoo.
Monipuolisesti liikkuminen tärkeintä
Paljon tärkeämpää on se, että lapsi liikkuu monipuolisesti erilaisilla alustoilla ja riittävän paljon.
– Kun hankkii paljasjalkakengät lapselle, tulee muistaa, että jalkaterveys on monen asian summa ja isompi kokonaisuus kuin pelkkä kenkä. Millään kengällä ei voi kompensoida passivista elämäntapaa, eikä toisaalta suositusten vastaisten kenkien käyttö sinänsä pilaa lapsen jalkaa tai lihasten kehittymistä, Ikineva muistuttaa.
Suomessa myös ilmasto asettaa kengälle haasteensa. Paljasjalkakenkien ominaisuuksia ei ole aina helppoa yhdistää kovaan pakkaseen tai loskakeleihin.
– Kenestäkään ei tule huono vanhempi, jos hän pakkasella antaa lapsensa kävellä lämmittävissä, mutta painavissa tai jäykissä talvisaappaissa. Paljasjalkakävelyä voi sitä paitsi mainiosti harjoittaa sisällä kotioloissa talvellakin. Ja kun ilmat taas lämpenevät, voi kenkävalikoimaan ottaa niitä keveämpiä ja taipuisampia kenkiä. Kokonaisuus ratkaisee, ei kenkä yksinään, Ikineva summaa.
Lähteet: Terveyskirjasto, Ikineva Sofia & Palomäki Aino: Kengät lapselle – lasten kenkäopas, Juttua varten on haastateltu myös jalkaterapeutti Veera Keltasta.
Jaa oma kokemuksesi