Vastuullista vaatetusta – 6 kiinnostavaa lastenvaatebrändiä esittelyssä
Tunnetko jo nämä brändit? Vastuulliset lastenvaatteet ovat alituiseen kasvava ala, joten valikoimaa riittää.
Vastuulliset lastenvaatteet ovat tätä päivää. Metsolan tai Gugguun kaltaiset suuret brändit, jotka peräänkuuluttavat vastuullisuutta isona osana liiketoimintaansa, ovatkin jo monille vanhemmille tuttuja.
Alalle syntyy jatkuvasti uusia, kotimaisia yrityksiä. Listasimme kuusi suomalaista brändiä, jotka myyvät vastuullisia lastenvaatteita kiinnostavin toimintamallein.
Osa brändeistä on jo saavuttanut suurta suosiota, osa vielä vakiinnuttaa paikkaansa.
Kaiko
Vuonna 2018 perustettu Kaiko korostaa toiminnassaan eettisyyttä. Brändi lahjoittaa seitsemän prosenttia jokaisesta myydystä tuotteesta Nepaliin naisten kouluttamiseen.
Kaiko valmistaa ja myy lasten- ja naistenvaatteita. Yrityksen sivuilla kerrotaan, että Kaiko haluaa olla luomassa parempaa vaateteollisuutta myös Euroopan ulkopuolella.
Kaikon vaatteissa käytetty puuvilla on GOTS-sertifioitua. Vaatteiden suunnittelussa pyritään ajattomuuteen ja mukavuuteen. Yritys on julkaissut vuonna 2020 vastuullisuuskatsauksen toiminnastaan.
Mainio
Vaatebrändi Mainio julkaisi ensimmäisen mallistonsa vuonna 2014. Mainion valikoimaan kuuluvat lasten- ja naistenvaatteet.
Yritys on julkaissut vuonna 2020 vastuullisuuskatsauksen, jossa kerrotaan yksityiskohtia tehtaista, tuotantoketjusta sekä vaatteissa käytetyistä materiaaleista.
Vuonna 2020 miltei 100 prosenttia Mainion käyttämästä puuvillasta oli GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Mainion kevään ja kesän 2022 mallisto on kokonaan GOTS-sertifioitu lukuun ottamatta luomupuuvillaisia pipoja.
Mainion vaatteissa käytetään tuplakokoja, mikä tarkoittaa, että sama vaate istuu päälle lapsen kasvaessa. Monet vaatteista sopivat sekä tytöille että pojille.
Tänä keväänä Mainio lahjoittaa jokaisesta Ukrainassa valmistetusta SS22-mallistoon kuuluvasta vaatteesta yhden euron kansainväliselle avustusjärjestölle.
Lue myös: Perheenäiti Säde lähettää isät hakemaan ukrainalaisia turvaan – näillä keinoilla sinäkin voit auttaa
Nakoa
Vuonna 2020 perustettu Nakoa valmistaa ja myy vaatteita sekä lapsille että naisille.
Nakoan vaatteet ja printit suunnitellaan Suomessa, ja tuotteet ommellaan Virossa. Vaatteissa käytettävät GOTS-sertifioitu puuvilla ja Ökötex100-sertifioitu pellava ovat peräisin Liettuasta.
Yhteistyökumppaneinaan brändi suosii yrityksiä, joiden toiminta on läpinäkyvää.
Kaikki vaatteissa käytetyt materiaalit ovat huolella valittuja ja pitkään testattuja, Nakoan verkkokaupassa kerrotaan. Myös suunnittelussa pyritään trendejä kestävään ilmeeseen, jotta tarvetta vaateostoksille ei olisi niin usein.
Ninyes
Ninyes on vuonna 2020 perustettu second hand -liike. Ninyes toimii pääasiassa verkossa, mutta yrityksellä on myös showroom Helsingissä osoitteessa Aleksanterinkatu 13.
Myynnissä on ainoastaan käytettyjä vaatteita vastuullisilta brändeiltä. Tarjolla on valikoimaa sekä lapsille että naisille.
Kun asiakas lähettää myyntiin vaatteita, hän saa lahjakortin joko Ninyesin omaan tai jonkin sen yhteistyökumppanin verkkokauppaan. Lahjakortin arvo on puolet arvioidusta vaatteiden myyntihinnasta.
Ninyesin toiminta on hiilinegatiivista. Se tarkoittaa, että yritys ylikompensoi kaikki sen toiminnasta syntyvät päästöt, esimerkiksi toimiston energiapäästöt ja vaatteiden lähetyksestä syntyvät päästöt.
Snykke
Tämän listauksen uusin tulokas on vaatebrändi Snykke, joka on perustettu vuonna 2022.
Snykke on ilmastoneutraali brändi, joka kompensoi vaatteen hiilijalanjäljen sen koko elinkaaren ajalta ostohetkeen saakka. Kompensointi tapahtuu metsäistutuksilla.
Kaikkien vaatteiden luvataan olevan korkealaatuista materiaalia. Snykken vaatteet valmistetaan perheomisteisilla tehtailla Liettuassa ja Turkissa.
Vastuullisuutta ovat myös tuplakokojen käyttäminen sekä ajaton suunnittelu, jotta vaatteet ovat pitkäikäisiä.
Unikid
Vuonna 2019 perustettu Unikid keskittyy sukupuolineutraalien vaatteiden myyntiin. Vaatteita on verkkokaupassa myynnissä koossa vauvoille 56–92 ja lapsille 92–140.
Unikid tähtää siihen, että samaa vaatetta voi käyttää sukupuolesta riippumatta. Näin ollen vaate voi periytyä sisaruskatraassa tai niitä voi vaihdella ystävien kesken, olivat vaatteen käyttäjät mitä sukupuolta tahansa.
Toiminnassaan Unikid pyrkii tukemaan muita yrittäjävanhempia sekä pienempiä brändejä ympäri Euroopan.
Unikid nimeää tavoitteikseen muun muassa monipuolisuuden, eettisen valmistuksen sekä laadukkuuden.
Juttua on päivitetty 17.5.2022 klo 8.09.
Lue myös: Tiedätkö, mitkä lastenvaatteet voi laittaa kuivausrumpuun? Varo pilaamasta näitä!
Jaa oma kokemuksesi