Vaatteet ja varusteet 22.03.2018 Päivitetty 27.10.2020

Vauva kasvoi, äitiyspakkaus jäi – 5 vinkkiä, miten hyödynnät äitiyspakkauksen tuotteita myöhemmin

Äitiyspakkausta ei kannata heittää menemään, vaikka vauva-arki jääkin taakse. Monet tuotteet kestävät aikaa ja ovat käyttökelpoisia vuosienkin päästä.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
Kela

Äitiyspakkaus on odotettu asia tuleville vanhemmille. Pakkauksen kymmenet tuotteet helpottavat etenkin niitä perheitä, jotka aloittavat vauva-arjen aivan ensimmäistä kertaa.

Peitemakuupussi pelastaa viileän sään vaunulenkit, ja miten käteviä ovatkaan pakkauksen minikokoiset petivaatteet tai hygieniapakkaus — olisiko sitä edes ymmärtänyt hankkia vauvaharjaa tai kylpylämpömittaria erikseen?

Pakkauksen käyttöaika on kuitenkin lyhyt. Lapsi kasvaa nopeasti, ja monet vaatteet jäävät ennätysvauhtia pieniksi. Yleinen tapa on antaa ne eteenpäin muille tarvitseville.

— Äitiyspakkauksen tuotteet ovat laadukkaita, ja monet tavaroista ovat haluttuja yksinäänkin. Kertaalleen äitinä olleet naiset saattavat valita pakkauksen sijasta äitiysavustuksen, mutta voivat kaivata jotain tiettyä tuotetta pakkauksesta, kertoo Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala.

Lyhyt käyttöaika on toisaalta myös asia kierrätyksen kannalta: tuotteet säilyvät lähes uudenveroisina seuraavaa käyttäjää ajatellen.

— Ulkohaalari ja makuupussi säilyvät usein hyväkuntoisina, koska vauva ei liikkuessaan vielä kuluta materiaaleja. Sen sijaan potkupuvut ja bodyt saattavat kulua enemmän, koska niitä pestään usein.

Lue vinkit, mitkä 6 muuta tuotetta äitiyspakkauksesta kannattaa ainakin säilyttää:

1. Huppupyyhe

— Puuvillainen huppupyyhe kelpaa käyttöön vielä taapero- ja leikki-ikäiselle. Vaikka pyyhe on pienikokoinen, useat lapset tykkäävät siitä, koska pyyhkeen saa päähän supersankarin viitaksi, Juurikkala sanoo.

Kun pyyhkeelle ei enää ole käyttöä ihmisten pesuhetkissä, voi sillä kuivata vaikkapa koiran turkkia. Pyyhkeen ”hupun” alle käden saa hyvin suojaan: käsi ei likaannu, mutta koiran kuivaaminen sujuu silti tehokkaasti.

2. Äitiyspakkauksen laatikko

— Laatikko on kestävää ja tukevaa materiaalia. Vaatteet säilyvät parhaiten lämpimässä tilassa hengittävässä laatikossa, ja pahvinen äitiyspakkaus on tähän tarkoitukseen mainio. Laatikkoon voi myös kerätä lapsuusajan muistoja: sinne mahtuvat lempilelut, unirievut, ensikengät ja pienen taiteilijan taideteokset.

Äitiyspakkauksen harsot voi hyödyntää ruuanlaitossa. 

3. Harsoliinat

— Harsoliinat ovat käytännöllisiä kodin apuvälineitä: vaikka harsoja olisi käytetty ahkerasti vauva-aikana, ne käyvät edelleen siivousliinoiksi. Kestävyytensä takia niitä voi myös korkeissa lämpötiloissa, vinkkaa Juurikkala.

Pestyistä, ehjistä harsoista on yllättäen apua myös keittiön puolella.

— Koska harso on huokoista materiaalia, se sopii hyvin siivilöintiin.

4. Makuupussi

Jos äitiyspakkauksesta ei muuta säästetä, niin ainakin makuupussi otetaan usein talteen. Varsinkin 70-luvun makuupussit ovat jo suorastaan ikonisia, ja niistä saatetaan pyytää nettikirppiksillä yli 50 euroa.

Makuupussi voi saada uuden ilmeen myös tuunattuna — esimerkiksi päällystämällä sen ajattomammalla kuosikankaalla.

5. Kuolalappu

Kun kuolalappu käy vauvalle liian pieneksi, se kannattaa pestä ja jättää odottamaan tulevia vuosia. Hauskannäköinen ja -värinen kuolalappu sopii vaikka nukkeleikkeihin muutaman vuoden päästä.

Keskustele: Mitä pidät uudesta äitiyspakkauksen kuosista

Päivitetty 27.10.2020: Uudistusten myötä poistuneita tuotteita on poistettu myös jutusta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X