Vauvan hellehattu on auringossa tärkeä – Näin puet vauvan vaate vaatteelta, kun kesän lämpötila on alle 20 astetta tai sen yli

Vauvan hellehattu on kesän kuumimpien päivien must. Vaikka hihat ja lahkeet suojaavat vauvaa helteellä auringolta, yli 20 asteessa ne voivat olla hyvin epämukavat. Tärkeintä on pysyä varjossa.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Vauvan hellehattu päähän ja pihalle! Täysiaikaisena syntynyt, terve kesän vauva voi nauttia helteistä ulkona heti, kun hän on kotiutunut sairaalasta.

Pikkuvauvaa on tärkeää pitää aina varjossa, sillä vauvat eivät siedä aurinkoa tai kuumuutta. Myös vaunujen sisälämpötila nousee kesäkeleissä helposti tukahduttavan kuumaksi, ja sitä tuleekin seurata esimerkiksi kylpymittarin avulla.

Jos vaunujen sisälämpötila nousee reippaasti yli 20 asteen, on vaunujen paikkaa siirrettävä tai lapsen on nukuttava sisällä.

Vauvan kesävaatteet: alle 20 astetta

  • pitkähihainen yläosa
  • pitkälahkeinen alaosa
  • nilkkasukat, jos jalat jäisivät muuten paljaiksi
  • tuulisella säällä lisäksi myssy ja lämmin nuttu

Vauvan kesävaatteet: yli 20 astetta

  • vauvan hellehattu lierillä
  • lyhythihainen t-paita tai body
  • shortsit, ellei bodya

Parhaat vaatemateriaalit helteellä ovat puuvillaa ja pellavaa keveytensä ja ilmavuutensa vuoksi. Puuvilla ja pellava ovat myös vilpoisia ja helposti pestäviä.

Lue myös: Vauvan hellehaalari ihanasta tuulipuuvillasta – tämän oppii ompelemaan yhdellä vilkaisulla

Vaunut verhoillaan lisäksi hyttysverkolla, joka suojaa kärpäsiltä ja pistäviltä hyönteisiltä.

Muista myös varmistaa, etteivät vaunut ole paahteessa tai saa muuten kirkasta valoa heijastuksen kautta. Pikkuvauvan iho on herkkä auringonvalolle. Vauvoille ei siksi tulisi käyttää aurinkovoiteita, mutta olosuhteiden pakossa voi valita lapsille tarkoitetun tuotteen.

Vauvan hellehattu suojaa silmiä ja lisäksi voi käyttää aurinkolaseja. Varsin usein vauvat ovat ajatusta vastaan, mutta aurinkolaseihin totuttelu on silti kannattavampaa aloittaa vauvaiässä kuin taaperona.

Sisätilat kuumenevat aurinkoisina päivinä joskus armottomasti. Kotosalla vauva voi viihtyä helteellä parhaiten pelkissä vaipoissa. Huomioi silti, että lattialla on hieman viileämpää kuin aikuisesta huonetilan puolikorkeudessa tuntuu.

Lue myös: Vauva vihaa aurinkolaseja – optikon 5 kikkaa siihen, että rillit pysyvät taaperonakin päässä

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X