Vauvan kantaminen talvella – kuinka se onnistuu? Lue 5 pakkaskelin kantovinkkiä
Vauvan kantamisesta ei tarvitse luopua talvipakkasten paukkuessakaan. Kantamiseen ja pukemiseen löytyy monenlaisia varusteita, joilla kantaminen onnistuu säällä kuin säällä.
Vauvan kantaminen kantoliinassa tai -repussa on talvella haastavaa. Miten sylissä kulkevan lapsen saa puettua tarpeeksi lämpimästi? Onko kantaminen talvisilla kaduilla edes turvallista?
Vauvaa voi kantaa kylmälläkin kelillä ilman pelkoa kastumisesta, palelemisesta ja kaatumisesta, kunhan pitää huolta oikeanlaisesta varustuksesta. Kantaminen onnistuu joko omien ulkovaatteiden alla tai päällä. Lasta on kätevintä kantaa oman takin sisällä, jos hän on pieni vauva tai jos siirrytään nopeasti paikasta toiseen.
Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hän haluaa päästä kesken ulkoilun itse liikkumaan, häntä kannattaa kantaa ulkovaatteissa oman talvitakin päällä. Omasta takista voi tehdä kantamiseen sopivan, jos se on tarpeeksi iso ja yltää kiinni vauvan ollessa takin sisällä. Kantoreppu ja etenkin liina lämmittävät ja suojaavat lasta tuulelta. Kun lapsi kiedotaan vielä kantajan vaatteiden suojiin, hän pysyy lämpimänä ja pärjää hyvin ilman täyttä talvivaatetusta.
Myymälä ja lastenkirpputori Ipanaisen kantovälineohjaaja Nina Konstig antaa viisi hyvää vinkkiä talvikantamiseen.
1. Paljon vauvaa kantavalle voi olla hyötyä kantotakista
Omasta takistaan voi tuunata kantamiseen sopivan erillisten lisävarusteiden avulla. Kantopaneeliksi kutsutun kovitetun kankaisen pussin avulla mistä tahansa vetoketjulla varustetusta takista saa kantamiseen sopivan. Pussin saa vetoketjulla kiinni oman takin vetoketjuun, jolloin kapeammankin talvitakin voi laittaa kiinni vauvan ollessa takin sisällä.
Kantosuoja taas toimii lämmittävänä lisäsuojana, joka asetellaan lapsen päälle joko niin, että kantajan oma takki jää auki tai siten, että suoja on lisälämmikkeenä ulkovaatteiden päällä.
Kantajan ja kannettavan yhteiseksi vaatteeksi suunnitellun erityisen kantotakin hankkiminen saattaa kannattaa, jos vauvaa kannetaan paljon. Kantotakki on suunniteltu niin, että vauva kulkee takin sisällä kantajan rinnan tai selän puolella. Takissa on erillinen pääaukko lasta varten, oma huppu tai takkiin kiinnitettävä hattu lapselle.
Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, sillä takin sisällä kulkevalle vauvalle ei tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita. Vanhemman keho lämmittää takin alla olevaa lasta niin, että hänellä on kannettaessa aina tarpeeksi lämmin.
Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa? Perheterapeutti neuvoo
2. Pue vaatteet oikeassa järjestyksessä, niin lapsi voi jatkaa unia ulkoa sisään tullessa
Vauvan ja kantajan vartalot lämmittävät toisiaan takin alla. Vanhemman kannattaa suosia pukeutumisessaan luonnonmateriaaleja hiostavien tekokuitujen sijaan. Vetoketjujen tai korujen sijoittamista rinnalle on hyvä välttää, sillä vauva nojaa aikuisen rintaa vasten. Ulkona kantovälineessä imettäminen on mahdollista, mutta talvella saattaa kuitenkin olla helpompi siirtyä sisätiloihin syöttämään lasta.
Kantoliina tai -reppu kannattaa asetella sisävaatteiden päälle, jotta pukeminen sujuisi vaivattomammin ja ilman hikoilua. Vasta kun vauva on kantovälineen kyydissä, voi halutessaan pukea vielä villapaidan itsensä ja lapsen päälle. Jos haluaa ulkoilun lomassa siirtyä vaikkapa kahvilaan tai kauppaan, mutta lapsi on sattunut nukahtamaan, neuleen ja kantotakin saa helposti riisuttua päältään lasta herättämättä.
Lue lisää: 11 kätevää kantoreppua ja -liinaa
3. Töppöset ja tumput lämmittävät lasta kantotakin alla
Lapsi saa lämpöä kantajan kehosta, joten hänelle ei tarvitse pukea kantotakin sisään monia vaatekerroksia. Vaatteissa kannattaa suosia mahdollisimman pehmeitä ja hiostamattomia vaatteita. Villahaalarit, kuten äitiyspakkauksesta saatava haalari, ovat lämpimiä ja joustavia. Merinovillaiset pitkät villasukat ja äitiyspakkauksen toppatöppöset lämmittävät vauvan jalkoja kantotakin sisällä. Kannattaakin mahdollisuuksien mukaan valjastaa isoäidit, tädit ja kummit neulomaan lapselle pitkiä villasukkia. Tumppuja ei tarvita takin suojissa välttämättä lainkaan.
Kypärämyssyn pitäisi olla mahdollisimman napakka ja suojata kaulan aluetta. Monissa myssyissä kaulaosa jää valitettavan lyhyeksi, jolloin kaula paljastuu lapsen liikkuessa. On tärkeää, että kasvoja ympäröivä reunus olisi tarpeeksi napakka, jotta myssy ei pääse siirtymään lapsen kasvoille, vaikka tämä nukahtaisi ja kääntäisi päätään. Merinovillaiset kypärämyssyt ovat mukavan lämpimiä ja hiostamattomia. Kovilla pakkasilla lapsi pysyy lämpimänä, kun merinovillapipon päälle laitetaan kunnon talvipipo, mutta leudommalla kelillä kypärämyssyn päälle ei tarvita kovinkaan paksua pipoa.
4. Muista turvallisuus talvella lasta kantaessa
Talvella on hyvä kiinnittää tarkempaa huomiota kantamisen turvallisuuteen. Maastoa kannattaa seurata huolellisesti ja hankkia talviseen liikkumiseen sopivat kengät.
Talviset kadut voivat yllättää jäisellä liukkaudellaan, joten kenkiin kannattaa hankkia vaaralliselta kaatumiselta suojaavat liukastumisen estot. Valittavana on joko talvikengät, joissa on nastat valmiina tai erilliset liukastumiselta suojaavat piikit, jotka voi kiinnittää omiin kenkiinsä.
Lue myös: Vaunusukset ja aisamuhvi – näin liikut vauvan kanssa hangessa
5. Kantosadeviittakin on jo kehitetty
Sateenvarjon piteleminen saattaa olla hankalaa, kun ollaan lapsen kanssa liikkeellä. Kantosadeviitta tai -poncho on siksi kätevä varuste sadesäihin. Se muistuttaa muuten perinteistä sadeviittaa, mutta siinä on kaikkiaan kolme pääaukkoa: kantajalle ja kahdelle mukana kannettavalle lapselle.
Vanhemman kaulan alue jää helposti paljaaksi lasta kannettaessa. Isolla huivilla voi lämmittää sekä itseään että lasta, kunhan katsoo, ettei huivi peitä lapsen kasvoja. Kantamisen lisävarusteena on saatavilla myös erillinen kantokauluri, jossa kantajan ja lapsen kaulurit yhdistyvät toisiinsa ja molempien kaulat pysyvät lämpiminä.
Lue lisää: Kantoliinan valitseminen
Jaa oma kokemuksesi