Vieläkö joku kestovaippailee? Näin pääset alkuun, vaikka markkinahumu katosi ympäriltä
Kestovaipoista kiinnostuneen on nykyisin työlästä päästä alkuun. Suomalaiset nettikaupat ovat hiipuneet ja verkkosivujen ulkoasutkin kielivät hiljaiselosta. Ulkomaisilla sivuilla valikoima on laajempaa, mutta vertaistuki kaukana ja kielimuurin takana.
Toisaalta kestovaippailu liittyy lähtökohtaisesti ja erottamattomasti kierrätykseen – kyse on nimenomaan jätteen karsimisesta, jolloin uuden ostaminen sotii ajatusmaailmaa vastaan. Somen kestovaippakirppiksillä on selvästi verkkokauppoja eläväisempää.
Jos kestovaippojen käyttäminen kiinnostaa, siihen kannattaa perehtyä jo raskausaikana hankkimalla vaikkapa 5–10 erilaista newborn-koon vaippaa. Valmistautuminen helpottaa kestovaippailun aloittamista, koska omalle lapselle sopivan vaippamallin löytyminen voi vaatia hieman vaivannäköä ja kärsivällisyyttä.
Kestovaippoja pääsee helposti kokeilemaan kestovaippalainaamon avulla. Lainaamon paketissa on eri valmistajien erityyppisiä vaippoja samassa koossa, joten vertailu on helppoa.
Millaisia kestovaipat oikein ovat?
Kestovaippatuotteissa vaihtelua on enemmän kuin kertakäyttövaipoissa. Ne rakentuvat kuitenkin aina näin:
- Kosteutta imevän osan päällä on kosteutta eristävä osa. Ihoa vasten on yleensä kuivan tuntuinen pinta. Märäksi jäävästä pinnasta on hyötyä kuivaksi opettelussa.
- Imevä osa voi olla sisävaippa tai kangaskaistale – yksi tai useampi tarpeen mukaan. Imumateriaalina käytetään esimerkiksi puuvillaharsoa, bambua ja hamppua.
- Eristävänä kosteussulkuna voi olla joko polyuretaanilaminoidusta (PUL) kankaasta valmistettu kuorivaippa tai villahousut.
All-in-one-vaipoissa kaikki osat ovat valmiina samassa paketissa, ja vaipat vastaavat käytettävyydeltään kertakäyttövaippoja.
Kestovaippa kiinnitetään usein neppareilla tai tarroilla, ja niitä saa myös housumallisina.
Vastasyntyneellä voi käyttää pelkkää kuorivaippaa, jonka sisään on taiteltu harso. Tällöin vaipan istuvuutta pystyy säätelemään harsotaitosten napakkuudella. Se on tarpeen, jos vauvalla on esimerkiksi kovin hoikat reidet.
Miten kestovaippoja pestään?
Suositus on, että imuosat pestään aina käytön jälkeen ja vaippakuoret taas vähintään kolmen päivän välein homehtumisriskin välttämiseksi. Kakkavaipasta kannattaa huuhdella suurimmat jätökset käsisuihkulla vessanpönttöön.
Vaipan voi heittää muun 60 asteessa pestävän pyykin joukkoon. Täyttä koneellista odotellessa likaiset vaipat voi säilyttää vaikka kannellisessa ämpärissä tai kankaisessa pussissa.
Kätevä vaihtoehto on suljettava PUL-kassi, hengittävästä mutta kosteudenpitävästä kankaasta valmistettu säkki, jossa säilytettynä likaiset vaipat eivät ala haista.
Lue myös: Kauanko samaa vaippaa voi pitää? Lue vaippafilosofian pieni oppimäärä!
Jos ajattelit käyttää sekä kertakäyttövaippoja että kestovaippoja, pienelle vaippapyykille voi pyhittää vaikka oman kannellisen pikkuroskiksensa pyykkikoriksi kylpyhuoneeseen.
Nykyiset kestovaippamateriaalit kestävät myös rumpukuivauksen. Pitkässä säilytyksessä kuminauhat saattavat haurastua, mutta ompelutaitoinen pystyy vaihtamaan ne.
Kestovaippojen käytön opetteluun on mahdollista saada apua ympäri Suomea toimivilta kestovaippatukihenkilöiltä, jotka tekevät maksuttomia kotikäyntejä ja neuvovat vaippojen valinnassa ja käytössä
Voiko kestovaippaa pitää yöllä tai päiväkodissa?
Päivällä vaihtoväli on hyvä pitää lyhyenä, ettei lapselle lehahda ihottuma.
On totta, että öisin vaipan imukyky on koetuksella. Imuosien määrää voi lisätä. Tehokkaimmin nestettä sitovat bambu- ja hamppukuituiset imuosat.
Toinen tapa on turvautua kertakäyttövaipan imukykyyn yöksi. Kestovaipan imu ei välttämättä riitä öisiin pissamääriin useillakaan imuosilla, ja muhkea vaippa voi olla vauvalle nukkuessa epämukava.
Päiväkotilapsen vanhemmat vievät tarhapäivän päätteeksi likaiset kestovaipat mennessään ja tuovat seuraavana päivänä valmiiksi kootut vaipat takaisin. All-in-one-vaipat ovat käteviä päiväkotikäytössä.
Hyödyllisiä linkkejä:
Kodin kestot ry:n kestovaippalainaamo
Kommentit (3)
Niin ja useinkaan kestovaippoja, ei kannata kuivata kuivauskoneissa. (Niinkuin jutussa neuvotaan), ainakaan PUL-kankaan laminointi ei tätä kestä ja menee kyllä vaippa siitä pilalle. Jotain imumateriaaleja ehkä voi laittaa kuivauskoneeseen. Mutta nää kosteudensulkuun liittyvät kankaat ei sitä kestä.
Kestovaippailu ei ole vaikeaa, kunhan alkuun pääsee. Kaikenlaisia vaippoja on markkinoilla, kun vähän osaa etsiä. Some mukana olevalle vinkiksi: kestoivaippailuun liittyen on myös Facebookissa ihan ryhmiä, joissa tukea, neuvoja ym. Löytyy. Ja on niitä käytettyjä myynnissä sielläkin.
Itse ajattelin, että meillä ei tulla ikinä kestovaippailemaan. Ja nyt olen ihan koukussa kaikkien ihanien kuosien ym. Ansiosta. Tästä on tullut harrastus, josta lapseni hyötyvät.
Kestovaippoja saa Suomessakin hyvin monesta verkkokaupasta. Uusia brändejä on satoja saatavilla ja kestovaipat ovat modernisoituneet valtavasti. Äitiyspakkauksen ja monien kirppislöytöjen kestovaipat ovat sellaisia joita ei ehkä kannata suosia heti alkuun ainakaan. Monet ovat jo niin käytettyjä, että helpommalla pääsee ja rahaa säästyy, kun ostaa kestot uusina. Esim. wauzi.fi myy edullisia kestovaippoja jotka ovat nykyaikaisia ja moderneja, joilla on helppo ja mukava kestoilla. Sieltä löytyy hyvät ohjeet ja vinkit myös, vaikka kyllä niitä jokainen osaa käyttää. Se ei ole vaikeaa. Ne ei juuri nykyään kertakäyttöisistä vaipoista eroa. Muutamassa vuodessa on menty isoja harppauksia eteenpäin. Ei enää ole haisevia ja vuotavia kestovaippoja. Ei sellaisia jaksa käyttää kukaan 😁
Mielestäni kertakäyttövaipat tulisi kieltää lailla. Jätteen määrä on ihan älytön verrattuna vaikka kieltolistalla oleviin mehupilleihin tai vanupuikkoihin.
Nykyään on niin hyvät pesukoneet, yleensä jopa joka taloudessa omansa, ettei kenenkään tarvitse 70-luvun tyyliin pestä enää vaippoja käsin kylpyammeessa.
Mutta markkinavoimat ovat kovat ja meille uskotellaan, että kertakäyttövaippa on joku normaali ja kestovaippa joku ihme suoritus.