Lasten vaatekaaos kuriin: 5 vinkkiä vaatekaapin järjestämiseen
Lasten vaatekaappi menee nopeasti räjähdysherkkään kuntoon. Lue vinkit kaaoksen vähentämiseen.
Karsi
Pieniksi käyneet vaatteet joutavat kaapista pois, kierrätykseen tai tuttavaperheiden pienokaisille. Rikkinäiset vaatteet voi viedä lumppukeräykseen tai jäteastiaan, ellei parsimiseen löydy intoa: kierrätykseen resua tavaraa ei huolita. Rikkinäiset vetoketjut on myös syytä poistaa tai vaihtaa kunnollisiin.
Jos säästät vaatteita seuraaville lapsille, viikkaa ne siististi ja pakkaa varastoon tai komeron ylähyllylle.
Myös käyttökelpoiset vaatteet kannattaa ottaa kriittiseen tarkasteluun: tarvitseeko lapsesi todella kymmenet farkut? Ehkä riittää, että farkkupareja on kolmet, joista yhdet ovat käytössä, yhdet likavaatekorissa ja yhdet pesussa tai kuivumassa.
Lue myös: Kurkkaa lääkekaappiisi – ilman näitä ei lapsiperhe selviä
Järjestä
Jo nelivuotias lapsi osaa itse valita vaatteensa ja pukeutua, kunhan kaappi on hyvässä järjestyksessä. Kun turhat vaatekappaleet on karsittu, kaappi näyttää siistiltä ja ilmavalta. Asettele päivittäisessä käytössä olevat vaatteet niin alas, että lapsikin yltää niihin ilman koroketta.
Vaatteet kannattaa lajitella nimikoituihin muovikoreihin: sukat omaansa, alushousut omaansa, t-paidat omaansa ja niin edelleen. Korit on helppo ottaa pois kaapista valitsemisen ajaksi.
Yleensä samoja vaatteita voi käyttää monta päivää peräkkäin, tosin alushousut on syytä vaihtaa päivittäin. Puolikäyttöisille vaatteille voi perustaa oman hyllyn, jotta ne eivät sekoitu puhtaisiin. Selkeintä on kuitenkin viikata vielä käyttökelpoiset sisävaatteet illalla tuolinselustalle, mistä ne saa taas aamulla nopeasti ylle.
Onhan myös eteisessä lapselle vaatekoukku sopivalla korkeudella? Lapsesta on mukavaa huolehtia omista tavaroistaan, joten takki, haalari, pipo ja tumput löytävät kyllä omalle paikalleen, kunhan sellainen on järjestetty.
Lue myös: Asiantuntija kertoo, miten valita oikeat lastenrattaat
Piristä
Vaikka viimevuotiset vaatteet olisivat vielä sopivia, uuden puseron tai hatun ostaminen juhlistaa lukuvuoden alkua. Jos lapsi selvästi vihaa jotakin vaatekappaletta, älä pakota häntä käyttämään sitä.
Lapsillakin voi olla selkeät mieltymykset esimerkiksi värien tai materiaalien suhteen. Moni leikki- ja ala-asteikäinen inhoaa epämukavia vaatteita, kuten farkkuja, tai ei halua erottua liikaa joukosta.
Kengät on syytä jälleen kerran sovittaa ja vaihtaa uusiin, jos varvas ei mahdu liikkumaan. Lapsen kengänkärkeen pitäisi jäädä 1,5 sentin liikkuma- ja kasvunvara.
Lue myös:
Näin valitset lapselle ensikengät
Näin tienaat rahaa lastenvaatteilla Facebookissa
Ennakoi
Vaatteet voi valita jo illalla valmiiksi seuraavaa päivää varten. Suunnittelusta kannattaa tehdä jokailtainen rutiini jo leikki-ikäisen kanssa, vaikka aamulla ei olisikaan kiire. Kiireiset kouluaamut koittavat aikanaan myös kotihoidossa oleville lapsille.
Lue myös: Onko aina kiire? Anna Perhon 11 ajanhallintavinkkiä
Nimikoinnin niksit
Kun lapsi aloittaa päivähoidon, myös hänen vaatteensa on nimikoitava. Nimen voi kirjoittaa vedenpitävällä tussilla vaatteen pesulappuun. Vaatteisiin voi tilata myös nimikointinauhoja lapsen nimellä.
Nauhat joko silitetään, ommellaan tai kiinnitetään nastoilla. Nauhoja voi tilata esimerkiksi osoitteesta Euroteam.fi. Näppäräsorminen tietysti kirjailee lapsen nimen vaatteisiin itse.
Jaa oma kokemuksesi