Vääränlainen sukka voi aiheuttaa jopa vasaravarpaat – tällaiset sukat ovat parhaat kasvavalle jalalle

Oikeanlaiset sukat suojaavat ja lämmittävät jalkaa, mutta pienet sukat voivat saada aikaan vahinkoa. Miten valita sukat oikein? Jalkaterapeutti vastaa.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Sukat ovat keskeinen osa jalkojen hyvinvointia. Sukkien valitseminen on helppoa, kun muistaa muutaman nyrkkisäännön. Sukan on oltava oikean kokoinen, käyttötarkoituksensa mukainen ja sopivaa materiaalia.

Miten valita oikeanlainen sukka?

Aivan kuten kenkienkin valinnassa, myös sukissa kannattaa lasten kohdalla suosia kasvuvaraa.

— Osta yhtä kokoa isommat sukat kuin mitä jalka oikeasti on,  jalkaterapeutti Emma Laakkio-Saari vinkkaa.

Sukan yläosa ei saa kiristää ja jättää jälkeä ihoon, vaan sen pitäisi olla joustava. Oikeanlaiseen materiaaliin kannattaa panostaa.

— Parhaimpia ovat tekniset sukat. Ne pitävät jalat kuivina, viileinä tai lämpiminä kaikissa sääolosuhteissa. Esimerkiksi merinovillasukat toimivat niin kesällä kuin talvellakin, sillä merinovilla sopeutuu ihon lämpötilaan, sanoo Laakkio-Saari.

Pienet vauvat, joiden jalat eivät hikoa, voidaan Laakkio-Saaren mukaan hyvin suosia puuvillasta tehtyjä sukkia. Villasukat ovat lämpimät, mutta ne imevät kosteutta, joten niistäkin voi jalan hiotessa tulla kylmät.

Sukat lapselle

Villasukat ovat lämpimät, mutta eivät välttämättä pysy hyvin liikkuvan lapsen jalassa.

Mitä haittaa vääränlaisista sukista voi olla?

— Liian pieni sukka vetää yleensä varpaat kasaan ja painaa kynsiä väärään asentoon. Varpaankynsiin tämä voi lisätä infektioriskiä. Kiristävä yläresori voi vaikuttaa verenkiertoon ja lisätä turvotusta, luettelee Laakkio-Saari.

Lisäksi hikinen ja likainen sukka pitää yllä ihon kosteutta ja lisää riskiä muun muassa varvasvälihautumiin ja sieni-infektioihin.

— Pahimmillaan liian pienet sukat yhdessä pienen kengän kanssa voivat aiheuttaa niin aikuiselle kuin lapsellekin vaivaisenluun tai vasaravarpaat, sanoo Laakkio-Saari.

Myös potkuhousut, potkupuvut ja sukkahousut ovat usein jalkaterveyden kannalta huono valinta.

— Niissä koko ei aina täsmää nopeasti pituutta kasvavalle jalkaterälle, ja ne voivat kiristää varpaita kasaan.

Käyttötarkoitukseen epäsopivat ja pienet tai liian isot sukat ovat myös epämukavia käyttää. Liukuestesukat ovat kätevät silloin kun lapsi opettelee kävelemään, mutta kenkien kanssa niitä ei suositella.

— Liukuestesukat eivät liu’u normaalisti kengässä ja varpaat menevät helposti koukkuun, tietää Laakkio-Saari.

Liukuestesukat ovat hyvät silloin kun harjoitellaan ensiaskelia. Kenkien kanssa niitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi.

Näin käytät ja peset sukat oikein

Lasten jalkaterät kasvavat nopeasti ja siksi onkin tärkeää uusia sukkia tasaisin väliajoin.

Entä tarvitaanko sukkia kenkien kanssa?

— Tarvitaan. Ne suojaavat ihoa hankaumilta ja hiertymiltä ja toimivat kengässä niin sanotusti pyyhkeenä, sillä ne imevät kosteutta itseensä ja kuivattavat hikoilevaa jalkaa. Sukat suojaavat myös kenkää, sanoo Laakkio-Saari.

Sukkia on hyvä vaihtaa aina tarpeen mukaan.

– Jos lapsi hikoilee paljon tai sukat ovat kovin likaiset, ne voi hyvin joutua vaihtamaan parikin kertaa päivässä. Vauvalle sukkien vaihtaminen riittää varmasti kerran päivässä, sanoo Laakkio-Saari.

Laakkio-Saari muistuttaa, että sukat voivat helposti kutistua pestessä, etenkin jos ne laitetaan kuivausrumpuun.

— Kuivausrumpua kannattaakin siis sukkien kohdalla välttää.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X