Vapaa-aika 10.10.2017 Päivitetty 11.10.2022

6 hauskaa puuhaa syyslomalle: herkuttelua, karnevaalitunnelmaa ja iki-ihania Muumeja

Koulujen syyslomaviikolla lapsiperheille on tarjolla monenlaista puuhaa ympäri Suomen. Kaksplus kokosi yhteen tapahtumatarjonnan hauskimmat tärpit.

Teksti
Riikka Heinonen

fazer

Fazerin vierailukeskuksessa pääsee karkinsyönnin lisäksi katselemaan ja kuulemaan faktoja suklaasta.

1. Herkuttele Fazerin vierailukeskuksessa

Useimmista pääkaupunkiseudun kouluista tehdään jossain vaiheessa koulutaivalta vierailu Fazerin tehtaille. Herkullinen visiitti jää monen lapsen mieleen aikuiseksi asti – niin jännittävää on seistä vierailukeskuksen karkkilaarien edessä ja ahmia suklaakonvehteja ja Fazerin parhaita suuhunsa. Herkuttelun seurauksena paluumatka sujuukin yleensä hieman pahoinvoivissa merkeissä.

Monille saattaa olla yllätys, että Vantaalla sijaitsevassa Fazerin vierailukeskuksessa voi vierailla kuka tahansa. Mikä olisikaan maistuvampi koko perheen syyslomakohde kuin karkkitehdas. 8–12 euron hintaiseen vierailuun kuuluu opastettu näyttelykierros, jonka yhteydessä pääsee myös herkuttelemaan. Nam!

valokarnevaali2

Linnanmäen valokarnevaali on elämys.

2. Elämyksiä Linnanmäen Valokarnevaalissa

Linnanmäen perinteinen Valokarnevaali loistaa taas syyslomalaisten iloksi. 12.–22.10 järjestettävästä karnevaalista onkin tullut jo jokasyksyinen perinne Helsingissä. Paitsi että on jännittävää päästä huvipuiston laitteisiin syyspimeällä, huvipuisto laitteineen myös loistaa karnevaalin ajan erikoisvalaistuksessa. Lisäksi puistossa on esillä eri taiteilijoiden video- ja valoteoksia.

Valokarnevaaleilla nähdään myös musiikkiesityksiä ja ilotulituksia, joiden tarkempi aikataulu löytyy Linnanmäen verkkosivuilta. Puistoon on maksuton sisäänpääsy, mutta laitteisiin pääsee kieppumaan rannekkeella tai laitelipuilla.

kauhukarnevaali

Särkänniemen Kauhukarnevaaleilla voi nähdä muun muassa sirkusta, zombeja ja akrobatiaa, sopivan jännittävällä tavalla.

3. Karmiva karnevaali säikyttää Särkänniemessä

Särkänniemen huvipuistossa Tampereella vietetään Karmivaa karnevaalia 14.–21.10 koulujen syyslomaviikolla. Syksyn uutuustapahtumassa kävijät pääsevät kokemaan huvipuiston laitteet tunnelmallisen pimeänä vuodenaikana. Sen lisäksi luvassa on karmivaa jännitystä ja eksoottista karnevaalitunnelmaa koko perheelle.

Särkänniemi on jaettu karnevaalin ajaksi jännittävyydeltään eritasoisiin teema-alueisiin. Osa puistosta sopii hauskoine luurankoineen ja sirkusesityksineen pienemmillekin lapsille, kun taas hurjemmilla alueilla seikkailevat pelottavat zombiet ja muut hirviöt.

muumimuseo

Muumien maailma kiehtoo kaikenikäisiä. (Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo)

4. Muumimuseossa tutustutaan Muumien koko tarinaan

Tampere-talossa sijaitseva maailman ainoa Muumimuseo tuo paikalle muumifaneja kauempaakin. Museon ensimmäisessä Kuinkas sitten kävikään -perusnäyttelyssä pääsee tutustumaan Tove Janssonin muumikirjojen tarinaan suuresta tuhotulvasta vaarallisen juhannuksen kelluvaan teatteriin. Uudenlainen, elämyksellinen taidemuseo sopii kaikenikäisille muumien ystäville.

Herra Heinämäki ja Lato-orkesteri

Kuopion Musiikkikeskuksessa esiintyy Herra Heinämäki ja Lato-orkesteri.

5. Supersyyslomalla viihtyy koko perhe

Kuopiossa vietetään Supersyyslomaa koulujen syyslomaviikolla. Lapsille ja nuorille on silloin tarjolla monenlaista hauskaa tekemistä kulttuurin ja liikunnan parissa eri puolilla Kuopiota. Aktiviteetit ovat joko ilmaisia tai tarjolla edullisempaan hintaan.

Kuopion museoihin pääsevät aina alle 18-vuotiaat ilmaiseksi sisään. Museoissa on tarjolla monenlaisia näyttelyitä, opastuksia ja työpajoja syyslomalaisille. Kuopion kaupunginkirjastossa ja Kauppakeskus Matkuksessa on syysloman aikaan satupäiviä, kirjastoissa on kitaransoiton ohjausta ja Kuopion Musiikkikeskuksessa on Herra Heinämäki -konsertti.

Supersyyslomalla on tarjolla myös erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja. Alle 18-vuotiaat pääsevät muun muassa Niiralan ja Lippumäen uimahalleihin ja kuntosalille ilmaiseksi 16.–20.10.

tietomaa

Tietomaassa pääsee ihastelemaan tekniikan ihmeitä. (Kuva: Anne Vähäsalo / Tiedekeskus Tietomaa)

6. Tiedekeskus Tietomaassa tekemistä koko perheelle

Tietomaan kiehtovien teemanäyttelyiden ja 3D-elokuvien parissa viihtyy koko perhe. Tällä hetkellä Tietomaassa on esillä vauhdikas Ihminen ja eläin – kykyjen koitos -näyttely, jossa kävijät pääsevät vertailemaan taitojaan eri eläinlajien kanssa. Näetkö yhtä hyvin kuin käärme? Entä hyppäätkö pidemmälle kuin kirppu? Nähtävillä on myös uusi 3D-jättielokuva Perhosten lento, jossa seurataan monarkkiperhosten uskomatonta vaellusta.

Syyslomalla tiedekeskuksessa on myös erilaisia leirejä, jotka tarjoavat lapsille ja nuorille ohjattua tekemistä virikkeellisessä ympäristössä.

Lue myös:

Sisäleikkipuistot vertailussa – katso, mikä sopii teidän perheelle

Ota lapselle lukeminen osaksi arkea – monia pulmia voi ratkoa kirjan tuella

Näin estät parisuhteen lomakriisin – 5 vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X