Vapaa-aika 22.12.2023

Joulu voi stressata lastakin – näillä helpoilla keinoilla tasaat jännitystä

Joulua on odotettu koko pitkä vuosi. Ei siis ihme, että poikkeuksellinen päivä jännittää myös lasta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kaksplussan toimitus vinkkaa, millä keinoilla lapsen virittynyttä olotilaa voi yrittää huojentaa.

Ensimmäiset lahjat jo aamulla

Lapsille joululahjojen avaaminen on usein se aaton odotetuin hetki. Monissa perheissä lahjat avataan mieluusti lähempänä iltaa, kun tunnelmallinen hämärä on laskeutunut ja jouluruoat syöty.

Jos lapsi on saamassa useamman kuin yhden lahjan, voi niistä yksi ilmestyä kuusen alle jo aamulla ja seuraava iltapäivällä. Näin lapsi voi rauhassa keskittyä ihmettelemään uutta lahjaansa päivän aikana ja unohtaa hetkeksi iltaan kasaantuvan jännityksen.

Jouluvaatetus – anna lapsen valita

Aikuinen näkee haavekuvissaan aaton, jolloin kaikki ovat pukeutuneet kauniisti ja juhlavasti. Lapsi ei kuitenkaan välttämättä nauti juhlavaatteista – ne voivat tuntua hänen mielestään jopa epämukavilta.

Varaa lapselle mukavaa ja siistiä päällepantavaa, joista hän voi valita mieluisensa asun. Kannattaa hyväksyä sekin, että lapsi saattaa haluta laittaa päälleen arkiset vaatteet. Se lienee myös hyväksyttävää, sillä jouluna on tarkoitus iloita, eikä pönöttää.

Jouluruokaa ei ole pakko syödä

Moni lapsi ja aikuinenkaan ei nauti suomalaisesta joulupöydästä. Tämä kannattaa ottaa huomioon joulun menuta suunnitellessa.

Etenkin lapsille on hyvä varata syötävää, joka heille melko varmasti maistuu. Näin jännittävä päivä ei pääty nälkäkiukkuun, vaan kaikkien verensokeritasot pysyvät tasaisina.

On kuitenkin hyvä kannustaa lasta tutustumaan uusiin ruokiin. Maistaminen ei kuitenkaan ole pakollista. Lapsi altistuu uusille ruoille jo silloin, kun niitä tarjoillaan ruokapöydässä, vaikka ruokaa ei suuhun asti eksyisikään.

Lue myös: Lapsiperheen joulupöytää ei kateta otsa kurtussa – ota mukaan myös lasten suosikkiruokia

Ulkoilkaa, jos suinkin mahdollista

Raitis ilma ja liikkuminen laskevat kierroksilla käyvän hermoston vireystilaa. Koko perheen yhteinen ulkoiluhetki voi olla yksi aaton kohokohdista – silloin aikuisetkin voivat pomppia lumikasoihin ja laskea mäkeä.

Jos lunta ei ole riittävästi, ulos voi lähteä keräämään esimerkiksi käpyjä joulupöydän koristeeksi tai etsimään merkkejä tontuista.

Petaa mukavia kohtaamisia ja jätä alkoholi minimiin

Monilla on tapana viettää joulua sukulaisten kanssa, mikä on useimmille perheille ihana asia. Joskus aikuisten välillä saattaa kuitenkin olla hankausta, minkä lapsikin aistii.

Aikuisten kannattaa varautua etukäteen siihen, että eteen voi tulla tilanteita, jotka saattavat herättää ärsytystä ja pohtia, mikä niissä voisi auttaa. Riittäisikö esimerkiksi lyhyempi kyläilyaika, jos tiedossa on, että jossain kohtaa pinnaa alkaa kiristää liikaa?

Lapsille aikuisten riitely on erityisen kurjaa, eikä sellaista soisi heille etenkään jouluna kokevan.

Laske omia kierroksia

Aikuisetkin stressaavat ja ottavat paineita joulusta. Lapset eivät kuitenkaan usein välitä siitä, onko kotona tehty massiivista joulusiivousta tai ovatko laatikot itse tehtyjä.

Mitä rennompi vanhempi on, sitä leppoisampi tunnelma kotonakin yleensä on.

Sairastelun yllättäessä sovi, että vietätte jouluaaton toinen päivä

Valitettavasti monessa lapsiperheessä sairastetaan usein joulunaikaan, kun monet flunssavirukset ja vatsataudit jylläävät.

Jos aatto uhkaa mennä täysin vaakatasossa maatessa, voi perheen kanssa sopia, että aattoa vietetään voimien mukaan varsinaisena juhlapäivänä ja lisää sitten, kun ollaan terveitä.

Lue myös: Pienten lasten vanhempi: Näin vältät viime hetken joulustressin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X