Joulupukki, huomio! Nämä teokset kilpailevat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelee kaikkiaan kuusi kirjaa.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2023 ovat nyt selvillä.
Muusikko ja taiteilija Herra Ylpön valitsema voittaja julkistetaan 29. marraskuuta. Samana päivänä selviävät myös kauno- ja tietokirjallisuuden Finlandia-voittajat. Kunkin palkinnon suuruus on 30 000 euroa, ja palkinto maksetaan kirjan tekijälle tai tekijöille.
Tänä vuonna lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toimi puheenjohtajana valintalautakunnassa, joka päätti siitä, mitkä teokset saavat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden. Muita lautakunnan jäseniä olivat toiminnanjohtaja Asta Boman sekä koulukirjastonhoitaja Olli Rantala. Kuusi finalistia valittiin liki kahdensadan kirjan joukosta.
Lukijat voivat äänestää omaa suosikkiteostaan Suomen Kirjasäätiön sivuilla 26. marraskuuta asti.
Kuvakirjaehdokkaat ja raadin perustelut
Ted Forsström & Åsa Lucander: Snälla Stella, sluta skälla! / Hissun kissun, Hilja! (Etana Editions)
Mistä kirja kertoo? Kuvakirja Hissun kissun, Hilja! pureutuu lapsen nukuttamisen hankaluuteen: aina, kun lapsi on nukahtamaisillaan, perheen koira Hilja alkaa haukkua kovaan ääneen mitä eriskummallisimmista syistä. Nukutusyritykset toisensa jälkeen menevät mönkään, sillä koko ajan tapahtuu jotain odottamatonta.
Kenelle? Kirjaa suositellaan kolmevuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.
Näin raati perustelee ehdokkuutta: ”Kirjassa arki-illan satuhetki lähtee koiran haukun myötä laukalle. Kuvituksen ilmeikkyys ja sävymaailma tekevät vaikutuksen ja kieli on pullollaan villejä riimejä ja yksityiskohtia, joissa fantasia ajaa arjen yli. Teoksessa arki-illan rauha ja kaaos vuorottelevat nauruhermoja kutkuttavalla tavalla. Teos takaa hauskan lukuhetken molemmilla kielillä.”
Anna-Elina Isoaro & Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera (WSOY)
Mistä kirja kertoo? Kuvakirja Kaksi tätiä nimeltä Veera käsittelee elämäntyylien ja perheiden monimuotoisuutta lapsen vinkkelistä. Esteri ja Viljami haluavat yökylään karatakseen vanhempiensa riitelyä, mutta edessä on vaikea valinta: kumman Veera-tädin luokse he menisivät? Lapsilla on kaksi Veera-nimistä tätiä, jotka ovat toistensa vastakohtia.
Kenelle? Suositellaan neljästä ikävuodesta alkaen.
Näin raati perustelee ehdokkuutta: ”Kirja kuljettaa keittiön pöydästä erilaisten ihmisten koteihin ja elämään. Tarina on fantastisen oivaltava ja polveileva, mutta samalla selkeä. Kieli on elävää ja kaunista. Teoksen kuvamaailma on omaperäinen ja irrotteleva, sommittelut ovat hienoja ja sävykokonaisuus on kaunis. Myös taitto ansaitsee kiitosta, jokainen aukeama on pohdittu kokonaisuus. Teos on rakentava ja ajatuksia herättävä lukukokemus.”
Meri ja Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri – Lumilabyrintti (Otava)
Mistä kirja kertoo? Kuvakirja Peloton Peltohiiri – Lumilabyrintti on päähenkilön nimeä kantavan sarjan neljäs osa. Kun talvimyrsky iskee, Peltohiiren tehtävänä on pelastaa paras ystävänsä Päästäinen, joka yhtäkkiä katoaa kesken metsäretken kuin lumen nielemänä.
Kenelle? Sopii lapsille viidestä ikävuodesta alkaen.
Näin raati perustelee ehdokkuutta: ”Tarina kuljettaa lukijan lumiseen metsään. Teoksen kuvitukset ovat taianomaisia ja lumoavia, lukija pääsee valloittavien hahmojen matkassa niin maan alle kuin yläilmoihin ja voi tuntea lumen ja pakkasen ihollaan. Kirja kumartaa tekstin ja kuvituksen tasolla satukirjallisuuden perinteelle uudistaen sitä hienovaraisesti. Teoksen kohderyhmä on laaja, koska sen tarina avautuu sekä pienelle että isolle lukijalle.”
Lasten- ja nuortenkirjat sekä raadin perustelut
Jukka Behm: Ihmepoika Leon (Tammi)
Mistä kirja kertoo? Nuortenromaani Ihmepoika Leon sijoittuu Isoon-Britanniaan, jossa orpo Leon asuu sukulaisperheensä luona. Jalkapalloa harrastava nuorukainen kuvaa sosiaaliseen mediaan videoita pelitaidoistaan. Jalkapalloseura Hammersmith Unitedin kykyjenetsijä löytää videot, minkä seurauksena Leon pestataan Hammersmithin akatemiaan. Unelman saavuttamisella ja julkisuudella on kuitenkin myös kääntöpuolensa.
Kenelle? Suositellaan 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.
Näin raati perustelee ehdokkuutta: ”Teos vie lukijan suuren maailman futiskentille Englantiin. Kirja on kuvaus ystävyydestä ja juurettomuudesta sekä kilpa- ja huippu-urheilun raadollisuudesta. Teos on täynnä mestarillisia juonenkäänteitä, upeita henkilöhahmoja ja jännittäviä pelitilanteita. Kirjassa todellisuuden päällä on sopiva kerros taikapölyä ja toivoa. Kirja pitää otteessaan myös lukijan, jonka on vaikea asettua tekstin ääreen.”
Magdalena Hai: Sarvijumala (Otava)
Mistä kirja kertoo? Kauhuromaani Sarvijumala kertoo Laurista, joka herää sairaalasta auto-onnettomuuden jälkeen. Hän päätyy toipumaan koettelemuksesta sukulaistätinsä perheen luokse. Pian Laurille hiipii epämiellyttävä tunne siitä, että kaikki ei ole aivan kohdallaan. Sitten ikkunan taakse ilmestyy valtava sarvipäinen hahmo.
Kenelle? Suositellaan 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille nuorille.
Näin raati perustelee ehdokkuutta: ”Romaani kuvaa elämänvaihetta, jossa yksi elämä päättyy ja uuden pitäisi alkaa, mutta mikään ei ole ennallaan. Kirjassa nuorten maailma luodaan taidokkaasti ja teoksen dynaaminen rakenne sekä yllätyksellisyys säilyvät loppuun asti. Pieneen sivumäärään on vangitsevalla tyylillä luotu useita juonenkäänteitä, tasoja ja tunteita. Teos sisältää kauhua, syyllisyyttä ja vetoavaa symboliikkaa dramaattista kansikuvaa myöten. Se on aito nuortenromaani.”
Sanna Isto: Näkymättömät (Tammi)
Mistä kirja kertoo? Nuortenromaani Näkymättömät käsittelee ulkopuolisuuden kokemusta lomamatkalla, jolle päähenkilö Pii on joutunut vasten tahtoaan. Tylsä loma muuttuukin löytöretkeksi itseen, kun Pii alkaa nähdä asioita, joita muut eivät näe. Niihin lukeutuu vihreäpipoinen poika, joka liikkuu lomatalossa kuin kotonaan.
Kenelle? Suositellaan 12 ikävuodesta alkaen.
Näin raati perustelee ehdokkuutta: ”Teos luo pitsihuviloista ja pöllyävistä hiekkateistä rakentuvan maiseman, jossa kesälomaa on vietettävä läheisten kanssa. Kirjassa kevyt fantasian peitto levittyy arjen tapahtumien päälle. Teos on upea ja yllätyksellinen kuvaus nähdyksi tulemisen tarpeesta sekä perhe- ja sisarussuhteiden kipukohdista. Taidokas teksti luo lähes elokuvallisen maailman samalla, kun teksti eri tasojen ja symboliikan avulla puolustaa paikkaansa nimenomaan kirjana.”
Lasten ja nuorten Finlandian historiaa
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997. Muiden Finlandia-palkintojen tapaan sen myöntää henkilö, jonka Suomen Kirjasäätiö on kutsunut tehtävään. Voittajateoksen valitsija ja ehdokkaista päättävät lautakunnat vaihtuvat vuosittain.
Viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Giraffens hjärta är ovanligt stort, S&S). Kirjan tekijöitä ovat sisarukset Sofia Chanfreau ja Amanda Chanfreau. Teoksen suomenkielisen käännöksen takana on Outi Menna. Teoksen voitosta päätti näyttelijä Ernest Lawson.
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Otava-kustantamon kanssa.
Jaa oma kokemuksesi