Vapaa-aika 08.11.2017 Päivitetty 14.08.2023

Joulupukki, laita lista talteen – nämä kirjat kilpailevat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnosta

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelee kaikkiaan kuusi kirjaa. Ehdokkaisiin tutustuessaan voi myös miettiä, sopisivatko ne lähipiirin lapsille joululahjoiksi.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat ajankohtaisia teoksia, jotka käsittelevät lasten ja nuorten maailmaa monelta kantilta: teemoja ovat muun muassa erilaisuus, turvallinen lapsuus, historia ja koulumaailma.

Kolmihenkiseen esivalintaraatiin kuuluivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl, graafinen suunnittelija Ilona Ilottu ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Muusikko Anna Puun valitsema voittaja julkistetaan 29.11. Samana päivänä selviävät myös kauno- ja tietokirjallisuuden Finlandia-voittajat. Palkinnot ovat arvoltaan 30 000 euroa.

Lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan perjantaista lähtien Suomen Kirjasäätiön sivuilla.

Kuvakirjaehdokkaat ja raadin perustelut:

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava)

”Huolella ja innostavasti toteutettu muistutus, ettei Suomi alkanut 100 vuotta sitten. Tarjoaa luettavaa moneksi kerraksi kaikenikäisille. Ilon ja löytöretkeilyn kautta tapahtuvaa kansanvalistusta parhaimmillaan. Historiallinen tarkkuus on merkillepantavaa.
Koirahahmot sitovat suomalaisten sukutarinat osaksi yhteistä historiaamme, joka ulottuu satojen vuosien päähän.”

Tästä kirja kertoo: Monille sukupolville tuttu Mauri Kunnas vie Koiramäen hahmot Suomen historiaan kuvaten maamme vaiheita uskonpuhdistuksesta Vänrikki Stoolin tarinoihin.

Kenelle: 5-vuotiaasta alakouluikäiseen ja vanhemmillekin havainnollistamaan historiaa.

Sanna Mander: Avain hukassa (S&S / Schildts & Söderströms)

”Riemastuttava löytöretki kerrostaloon ja sen eriskummallisten asukkaiden elämään. Puheenvuoro moniarvoisuuden puolesta ilman normittamista tai valistavaa sävyä. Kuvan ja tekstin yhteispeli on rakennettu taiturillisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Aukeamat herkullisine visuaalisine yksityiskohtineen tuottavat kokonaiselämyksen, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan, kirjan ulkomuotoa myöten.”

Tästä kirja kertoo: Lukija pääsee avainta etsiessään tutustumaan erilaisten ihmisten elämään. Kerrostalo on kuin pienoisyhteiskunta ja asukkaisiin tutustuminen auttaa ymmärtämään erilaisuutta. Tekstit ovat runomuotoisia.

Kenelle: Päiväkoti-ikäisille

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas (Otava)

”Kaunis, pieni muistutus rakkauden ja turvan sanoittamisen tärkeydestä. Se ken rakastaa, rakastaa myös tätä kirjaa. Tekee tärkeän eron ehdottoman rakkauden ja kaikkien tekojen hyväksymisen välillä. Humoristisella kuvituksella vältetään liiallinen siirappisuus. Kuvitus on sympaattista ja rouheaa, maalauksellista ja skissailevaa.”

Tästä kirja kertoo: Isän ja pojan seikkailujen aikana selviää, mitä rakkaus on. Samalla pohditaan, miltä rakkaus tuntuu, mitä se kestää ja mitä kaikkea rakkauden rajoissa voi tehdä.

Kenelle: Taaperoiästä eteenpäin kaikille, aikuinenkin voi lukea sitä omalle rakkaalleen.

Lasten- ja nuortenromaanit ja raadin perustelut:

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba (Otava)

”Optimistinen, hauska ja koskettava lapsen puheenvuoro elämästä kahden kodin ja maan välissä. Kirjoittaja antaa lapselle äänen asioissa, joista voi olla usein vaikea puhua vanhempien kanssa. Teos muistuttaa, että lapsi ei ole aikuisten projekti, vaan oma yksilö, jolla on oma ääni ja tahto.”

Tästä kirja kertoo: Eroperheessä arkea eletään kahden maan väliä matkustaen. Lapsen näkökulmasta kirjoitettu teos kuvaa, miten lapsi kokee elämänsä Suomen ja Saksan kodin välissä.

Kenelle: Alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Jukka Behm: Pehmolelutyttö (WSOY)

”Tärkeä mutta järkyttävä kuvaus tyttöjen kohtaamasta ahdistelusta ja häirinnästä. Kirja kuvaa osuvasti, millaisena aikuisten maailma näyttäytyy nuorten silmin. Teos muistuttaa, kuinka viattomasti nuori voi ajautua hyväksikäytön uhriksi ja miten vaikeaa vanhempien on ymmärtää teini-ikäisten mediamaailmaa. Kirjoittaja asettuu päähenkilön puolelle ja puolustaa tyttöjen oikeutta seksuaalisuuteen.”

Tästä kirja kertoo: Päähenkilö Emilia myy aikaansa miehille, joihin hän tutustuu netissä. Aluksi ihailu ja vallan tunne vievät mukanaan, mutta lopulta tyttö on kadottaa itsensä.

Kenelle: Yläkoulu- ja lukioikäisille.

Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström, kuvitus Pentti Otsamo: Zoo! Viraalit nerot (Förlaget / Otava)

”Hormonien kyllästämä, hyvällä tavalla nyrjähtänyt kuvaus teini-ikäisten maailmasta. Tavoittaa osuvasti yläasteen kähinän ja draaman sekä nuorten pohjattoman halun kuulua porukkaan. Takuuvarmat naurut kaikenikäisille lukijoille. Taitavasti toteutettu viestintätyylien smörgåsbord joka näkyy sekä tekstissä että kuvituksessa.”

Tästä kirja kertoo: Kahdeksasluokkalaiset käyvät taistelua oppilasvaaleissa, ja vaalityö käydään tietenkin netissä. Humoristinen teos kuvaa yläasteen arkea.

Kenelle: Suunnattu etenkin yläkouluikäisille pojille.

Viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Juuli Niemen kirjoittama nuortenkirja Et kävele yksin.

Lue myös:

Joulun parhaat kirjalahjat lapselle

Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X