Vapaa-aika 15.06.2023

Ei kun ennustamaan! 10 perinteistä juhannustaikaa, joita voi muokata myös lapsiperheelle sopiviksi

Perinteisiä juhannustaikoja voi tehdä myös lasten kanssa, ainakin pienin viilauksin. Katso, mikä juhannustaika menisi tänä vuonna kokeiluun!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Moni juhannustaika liittyy rakkauteen ja avioitumiseen, koska juhannus oli muinaisuskon aikoihin myös hedelmällisyyden juhla. Nykyisin juhannuksena juhlitaan keskikesää, mutta juhannustaiat ovat säilyneet tähän päivään saakka.

Juhannustaikoja ei kannata ottaa turhan tosissaan, mutta niiden siirtäminen seuraavalle sukupolvelle voi tuoda koko perheelle iloa. Siinä missä kuusen koristelu saa aikaan joulun tunnun, jokin juhannustaika voi siivittää juhannustunnelmiin.

Mutta miten ne juhannustaiat oikein menivätkään? Alla on listattuna juhannustaikoja sekä ideoita, miten perinteisiä taikoja voi halutessaan päivittää nykypäivään.

Lue myös: 5 kesäistä maneeria, joita sukupolvi toisensa jälkeen toistaa

Perinteisiä juhannustaikoja, jotka ennustavat puolisoa

1. Kaivoon katsominen. Kun kaivoon kurkistaa juhannusyönä, kuvastuu vedestä tuleva puoliso. Tämä juhannustaika onnistuu kuulemma mukaan parhaiten, mikäli taian suorittaa alasti.

2. Vastakkaiset peilit. Kun asettelee kaksi peiliä vastakkain ja katsoo niistä toiseen, toisesta peilistä heijastuu tuleva puoliso.

3. Pellolla kieriminen. Jos kieriskelee alasti kasteisella niityllä tai viljapellolla, tietää se hyvää naimaonnea.

4. Käen kukunta. Juhannusyönä lasketaan, kuinka monta kertaa käki kukkuu. Kukahdusten määrä vastaa vuosia, kuinka kauan puolison löytäminen kestää. Jos käki ei kuku lainkaan, ilmaantuu kumppani jo samana vuonna.

5. Kasvojen peseminen. Kun pesee kasvonsa joessa juhannusyönä, näkee vastarannalta tulevan puolisonsa.

juhannustaika

Juhannustaika ennustaa perinteisesti rakkauselämän käänteitä.

6. Kukat tyynyn alla. Ennen nukkumaanmenoa poimitaan seitsemän erilaista kukkaa seitsemältä eri niityltä, ja kukat asetellaan tyynyn alle. Unessa näkyy tuleva puoliso.

7.Vihta tyynyn alle. Kun nukkuu juhannusyönä sitomaton saunavihta tyynyn alla, näkee unessa puolisonsa sitovan sen.

8. Vihta lentoon. Juhannussaunan jälkeen pitää heittää saunavihta saunan katolle. Tuleva kumppani tulee siitä suunnasta, minne vihdan puinen pää osoittaa.

9. Juhannuskokon tarkkailu. Ei ehkä juhannustaika, mutta enemmänkin ennusmerkki. Se, jonka suuntaan juhannuskokon savu leijailee, pääsee pian naimisiin.

10. Sukkataika. Jos menee nukkumaan vasemman jalan sukka nurinpäin, näkee unessa tulevan puolisonsa.

Lapsille sopiva juhannustaika

Kouluikäistä lasta ajatus tulevasta puolisosta voi jo hykerryttää, mutta asia ei välttämättä ole vielä päällimmäisenä pikkulapsen mielessä. Juhannustaikoja voi kuitenkin muokata lapsiperheen tarpeisiin lasten iän ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Jos puolison ennustaminen tuntuu vanhemmista ummehtuneelta tai aihe ei vielä kiehdo lasta, voi perinteisille taioille keksiä uusia merkityksiä. Mitä jos jokainen käen kukahdus tarkoittaisikin toivetta, joka toteutuu?

Kukkien laittaminen tyynyn alle on helposti toteutettavissa lasten kanssa, joskaan ei välttämättä perinteisessä muodossaan. Keruuretken suorittaminen peräti seitsemältä eri niityltä kuulostaa melkoisen työläältä. Juhannustaika tuskin kärsii siitä, että kukkia kerää samalta niityltä tai saman polun varrelta. Kukkaset voi sitä paitsi laittaa maljakkoon ihan vain silmäniloksi, jos niiden tunkeminen tyynyn alle ei houkuttele.

Pellolla kieriminen voi puolestaan povata muuten vain hyvää onnea eikä lykkyä ainoastaan puolison etsinnässä. Tänä päivänä vaatteita ei kuitenkaan tarvitse riisua, ja punkkitarkastus voi olla kierimisen jälkeen tarpeen!

Lue myös: Juhannus ennen vs. juhannus lasten kanssa – 12 ilmiötä, jotka vanhemmat tunnistavat

Kotiliesi.fi: Unohda kaivoon kurkistelu! 5 modernia juhannustaikaa, jotka teet somessa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X