Vapaa-aika 23.06.2018 Päivitetty 23.01.2024

Kesäretken Helsingissä ei tarvitse maksaa maltaita – 10 kiehtovaa kohdetta lapsiperheille

Helsingistä löytyy lapsille paljon mukavaa puuhaa varsinkin kesäisin: on maauimaloita, jännittäviä saaria sekä teemaleikkipuistoja. Näillä vinkeillä vietät päivän pääkaupungissa edullisesti tai jopa ilmaiseksi!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kesäretki Helsingissä ei vaadi paksua lompakkoa, vaan edullista tekemistä löytyy lapsiperheille runsaasti.

Jos keskusta on jo nähty, lasten kanssa kannattaa suunnata ydinkeskustan ulkopuolelle. Julkisen liikenteen avulla pääsee mitä hauskimpiin ulkoilmakohteisiin helposti ja nopeasti. Myös itse ratikalla, metrolla tai lautalla matkustaminen saattaa osoittautua lapsen kesäretken huippuhetkeksi.

Uimastadion ja Kumpulan maauimala

Uimastadikalla uiminen on monen lapsen kesän kohokohta – hyppytornit, leikkialue ja kioskilla käynti muistetaan uintireissusta pitkään. Vaihtelua järvenrantaan tuo myös Kumpulan maauimala, joka on hyvin samantapainen sekä kuumina kesäpäivinä hieman Uimastadionia rauhallisempi vaihtoehto.

Ratikkakierros

Helsingin seudun joukkoliikenne on ilmaista, jos kuljet lastenvaunujen tai rattaiden kanssa 0-6-vuotiaiden lasten ollessa mukana. Muualta Suomesta tuleville lapsille jo ratikalla ajelu voi olla elämys. Ajakaa vuorotellen uudemmalla ja vanhemmalla ratikalla, katselkaa nähtävyyksiä ja nauttikaa kiertoajelusta!

Lasten kaupunki

Senaatintorin laidalla sijaitseva Sederholmin talo vie lapset menneen ajan Helsinkiin kiehtovalla tavalla. Lasten kaupunki on koko perheen museo, jossa voi leikkiä 1700-luvun kaupassa, tutustua 1930-luvun luokkahuoneeseen tai vierailla retroajan mummolassa.

Linnanmäki

Pienten lasten kanssa huvipuistosta voi nauttia ilman rannekkeita: Linnanmäeltä löytyy yhdeksän laitetta, jotka ovat ilmaisia. Niihin kuuluu muun muassa karuselleja, muksupuksu-juna, merirosvolaiva sekä näköalatorni. Isommat lapset tosin haluavat todennäköisesti jo hurjempiin laitteisiin.

Helsingin saaret

Jos keskustan hulina ei houkuttele, kannattaa ottaa suunnaksi jokin Helsingin kauniista saarista. Suunnatkaa Pihlajasaaren hiekkarannoille, Seurasaareen metsäpoluille ja katsomaan entisajan piilopirttejä tai Suomenlinnaan tutkimaan jännittäviä tunneleita taskulamppujen kera. Omat eväät ja uimapuvut mukaan!

Vaikeuksia keksiä edullista tekemistä lasten kanssa Helsingissä? Ei hätää, katso tästä vinkit kivaan kesäpäivään pääkaupungissa!

Lautoilla ja vesibusseilla pääsee useille kauniille saarille suoraan keskustasta.

Angry Birds -leikkipuistot

Pääkaupunkiseudun siisteimmät leikkipuistot löytyvät Espoosta, jossa sijaitsee kolme Angry Birds -leikkipuistoa. Näihin kannattaa tulla kauempaakin!

Ratikkamuseo

Raitiovaunuista kiinnostuneet ihastuvat Helsingin Töölössä sijaitsevaan ratikkamuseoon. Siellä pääsee kipuamaan entisajan vaunuihin sekä tutustumaan ratikoiden historiaan, ja koko museo sijaitsee Helsingin vanhimmassa raitiovaunuhallissa, joka on jo itsestään paikkana kiehtova.

Luontokeskus Harakka

Uunisaaren vieressä sijaitseva Harakan saari on monien lintujen pesimäpaikka ja monipuolinen luontokohde. Opastettu, ilmainen saarikierros järjestetään sunnuntaisin klo 14, mutta kalliolla mutkittelevalle luontopolulle voi lähteä myös omatoimisesti. Saarella sijaitsevalta luontotalolta voi hakea mukaan saaren kartan ja lintukuvaston. Saarella sijaitsee myös lapsille tarkoitettu satutalo Vellamo, joka järjestää lasten saariseikkailuita.

Aurinkolahden uimaranta

Metrolla pääsee keskustasta etelänlomalle hieman yli puolessa tunnissa. Vuosaaressa sijaitseva pitkä hiekkaranta on pääkaupunkiseudun komeimpia, ja hellepäivänä ranta korvaa loman Aurinkorannikolla mennen tullen. Pakkaa kassiin hiekkaleluja, aurinkorasvaa, uimapuvut ja eväät, ja lapsille mieluisa päivä on taattu!

Kaupungin leikkipuistot ja niiden lounas

Kesäisin Helsingin auki olevat leikkipuistot tarjoavat lapsille ilmaisen lounaan joka arkipäivä klo 12. Ruokailu on tarkoitettu alle 16-vuotiaille, ja ruokalistalla vaihtelevat keitot ja erilaiset pataruoat. Ota mukaan oma lautanen, lusikka ja muki.

Lähteet: Lasten HelsinkiHelsingin kaupunginmuseo, Helsingin kaupunki, HSL

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X