Vapaa-aika 30.10.2021

Lapsiystävällinen joulukuusi? 6 vinkkiä, miten saat kuusesta vauvan- ja taaperonkestävän

Joulukuusi kiehtoo lapsia – joskus vähän liikaakin. Kokeile näitä kuutta vinkkiä, niin pikkutonttujen turvallisuus ei vaarannu.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Joulukuusi on monille meistä vakiintunut osa joulua, mutta pikkulasten silmissä se vasta mahtava kapistus onkin. Se on jännittävä, värikäs ja täynnä kimalletta – siis täydellinen houkutin pienille sormille.

Pienokaisten uteliaisuus voi kuitenkin saada kuusen kaatumaan. Pahimmillaan lapsi voi loukata itsensä, ja lievemmissä tapauksissa rysäyksestä seuraa vähintään sotkua ja harmia. Silloinkin, kun joulukuusi seisoo tukevasti paikoillaan, kaikista pienimpiin koristeisiin liittyy tukehtumisvaara.

Kaksplus kokosi vinkkejä, joilla joulukuusesta saa hieman turvallisemman perheen pienimmille.

1. Kiinnitä joulukuusi kattoon

Jos mahdollista, tee kuusen kohdalle kattoon koukun mentävä reikä. Kuusen latvasta voi viritellä siiman tai rautalangan ja kiinnittää sen koukkuun. Eipä enää joulukuusi kaatuile, vaikka sitä nykisikin.

Lue myös: Parhaat joulurunot x 15 – Nämä räätälöidyt säkeet ilahduttavat kortinsaajaa

2. Hanki aito joulukuusi

Oikean kuusen neulaset ovat sen verran pisteleväisiä, että koristeiden hypistely saattaa loppua lyhyeen. Aidonkin kuusen osalta on toki – jopa sitä suuremmalla syyllä – huolehdittava siitä, että se pysyisi pystyssä mahdollisimman tukevasti.

3. Ole tarkkana alaoksista

Pikkuinen konttaaja tai taapertaja yltää tarttumaan kuusen alaoksille. Vältä niissä siis pieniä koristeita sekä koristeita, joista irtoaa helposti pieniä osia. Alaoksat voi jättää myös kokonaan paljaiksi.

Alaoksille ei kannata varsinkaan levittää koristenauhoja, joita nykäisemällä koko kuusi helposti kaatuu. Isokokoiset koristeet sekä kankaiset tai olkiset koristeet ovat sen sijaan alaoksien aatelia!

joulukuusi
Mikäs se täällä kiiltelee…

4. Hiljainen joulukuusi

Vältä kulkusten ja kellojen käyttöä koristeluissa, etenkin alaoksilla. Lapsi voi intoutua heiluttamaan joulukuusta entisestään, jos hän huomaa, että heiluttamisesta syntyy kilisevä ääni.

5. Ovela sijainti

Joulukuusi kannattaa sijoitella huoneeseen mahdollisuuksien mukaan niin, ettei pikku seikkailijalla ole sinne suoraa pääsyä. Blokkaa vauhtivekaran reitti laittamalla kuusi esimerkiksi kahden nojatuolin väliseen kulmaan.

6. Osallista lapset koristeluun

Lapsen mielihalu hypistellä kuusta voi vähetä, jos hän saa osallistua sen koristeluun. Tämä on toki hyvin yksilöllistä, mutta kokeilun arvoista – ellet ole kokeillut jo!

Lue myös: ”Menepäs pukki kotiin siitä!” – Lasten hulvattomat kommentit joulupukille

Kotiliesi.fi: Aiheuttaako joulukuusi allergian kaltaisia oireita? 5 asiaa, jotka on hyvä tietää

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X