Vapaa-aika 03.12.2019 Päivitetty 18.08.2023

Lastenkirja lahjaksi? Me valitsisimme jonkin näistä – 10 tärppiä, joita lapsemme rakastavat

Onko mörköjä olemassa? Entä lohikäärmeitä? Pieruja ainakin on. Lukuhetki äidin tai isän kainalossa on hieno mahdollisuus sukeltaa uppo-outoihin maailmoihin.

Teksti
Toimitus

Jos mielessäsi on pukinkonttiin kirja lapselle, toimituksen äitien omat piltit rakastivat näitä 10 kirjaa tänä vuonna. Suosittelemme lämpimästi!

1. Lastenkirja tulessa

 

 

Tom Fletcher: Tässä kirjassa asuu lohikäärme!

Kirjassa ei ole pakko olla luukkuja ja härpäkkeitä, jotta taapero saa hassutella. Perinteinen kuvakirja vauvalohikäärmeestä kehottaa puhaltamaan, tökkimään ja räpyttämään sivuja sekä antamaan läpyn. Aivan pienimpiä saattaa säikäyttää, kun tulihönkäys sytyttää kirjan ilmiliekkeihin.

 

2. Ja ukulele soi!

 

 

Ari Leskelä (toim.): Iisit joulubiisit

Uusi joululaulukirja Iisit joulubiisit on tehty aloittelevia soittajia ajatellen. Siinä on sanojen ja sointumerkkien lisäksi sointukaaviot ukulelle ja kitaralle. Alkupään perinteisistä joulubiiseistä kolmella helpolla soinnulla onnistuvat muun muassa Sinivuorten yö, Joulu on taas ja Äidin porsaat. Kirjan edetessä opitaan uusia sointuja yksi kerrallaan.

 

3. Hullun hauskaa yhdessä

 

Shinsuke Yoshitake: Jumissa

Mitä seuraa siitä, kun paita riisuttaessa juuttuu päähän? Meillä kotona siitä tulee kiukku. Jumissa-kirjan lukemisen jälkeen tilanteesta onkin tullut hauska vitsi. Tarina ja kuvitus huvittivat sekä lapsia että aikuisia niin paljon, että iltasaduksi tämä kirja voi olla jopa liian riehakas.

 

4. Joulun kirja lapselle: Pukin pörröapuri

 

 

Henna Ryynänen: Jouluinen Myry

Tänä vuonna joulupukki saapuu sitten lentävällä sähkökäyttöisellä hiilikuitureellä! Kun pukki ampaisee matkaan, kuormasta putoaa paketti, jonka pikkuinen Myry-koira päättää etsiä. Alkaa seikkailu halki synkän metsä. Niin pelottavaa ei Myryn matkassa kuitenkaan ole, ettei kirja sopisi pienimmillekin lukijoille.

5. Siiville noustaan yhdessä

kirja lapselle

Veera Salmi: Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet

Entä jos ei ole koskaan käynyt etelässä eikä uskalla lentää? Muun muassa tätä pohtii Sorsa Aaltonen lintujen pullajonossa. Onneksi lopulta löytyy apu Sorsan ahdinkoon: toinen sorsa! Hellyttävä, urbaani sorsa räpiköi suoraan lukijan sydämeen.

6. Kirja lapselle: Möröille kyytiä

Satu Kettunen: Mörköjuhlat

Voisin vannoa, että jokainen lapsi pelkää jossain vaiheessa mörköjä. Niin pelkää myös Alma, joka on muuttanut uuteen kotiin. Hän keksii keinon, millä saa häädettyä möröt kotoaan – ja mielestään. Satua lukiessa ja herkullisia kuvituksia tutkiessa on luontevaa puhua lapsen kanssa peloista ja niiden käsittelemisestä.

7. Mutkia matkassa

Annukka Kiuru, Sirkku Linnea: Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet

Tonttu Toljanteri lähtee Korvatunturille tapaamaan pukkia ja pelastamaan joulun. Vaiheikasta seikkailua ei voi ahmaista kerralla vaan se jatkuu illasta toiseen 96 sivun verran. Parasta on, että tätä satua lapsi voi kuunnella pää tyynyllä silmät kiinni, koska teos on tekstipainotteinen. Kirjaa suositellaan 4–10-vuotiaille.

8. Hajuvaroitus!

Malin Klingenberg: Pierun elämää

Oletko miettinyt, että jos juoksija pieraisee kilparadalla, ehtiikö paukku maaliin ennen juoksijaa? Tuhnuista, rupsuista ja muista perätörähdyksistä tehdyt, Hannele Huovin suomentamat, lorut saavat hekottamaan ääneen. Sanna Manderin osuvat kuvitukset lisäävät tilannekomiikkaa. Ennustan kirjasta vakioiltasatua.

9. Kirja lapselle: ”Luetaanko Ninniä?”

Cecilia Davidsson, Filippa Widlund: Muumipeikko ja näkymätön vieras

Kiehtovinta, mitä testiperheen 2-vuotias voi kuvitella: näkymätön Ninni on Muumi-klassikon sydän. Tove Janssonin monitasoinen tarina on sovitettu ruotsalaiskäsissä kuvakirjaksi. Ihmeellinen Ninni kasvaa sorretusta arkajalasta niin hurjaluontoiseksi, että Pikku Myy voi olla ylpeä.

10. Kummitustarinoita Outolasta

kirja lapselle

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, kauhea hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja

Oletteko koskaan kuulleet Jyväskylän jähmettyneestä salamasta? Nytpä kuulette! Eräänä synkkänä ja myrskyisänä iltana Tatu, Patu ja Veera juovat kaakaota huopiin kääriytyneinä ja kertovat meille sekä toisilleen mitä kummallisimpia juttuja.

Lue myös: 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X