Vapaa-aika 13.05.2024

Onko tässä kaikkien aikojen nuorin julkaissut kirjailija? Leo Humina, 7, sai idean kirjasarjaansa luontoretkellä

Leo Humina oli vain neljävuotias, kun hän keksi ensimmäisen tarinan hahmostaan. Äiti Tuuli Humina elvytti vanhan harrastuksensa ja ryhtyi kuvittajaksi. Pian kaksikolla oli kustannussopimus.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Otava

Kesken luontoretken tamperelainen Leo Humina ilmoitti vanhemmilleen, että hän on keksinyt tarinan. Sen päähenkilö oli Utelias Varvas.

Leon äiti Tuuli Humina kuunteli nelivuotiasta äimistyneenä. Hänen mielestään tarina oli niin hieno, että hän halusi kirjoittaa sen ylös. Tuuli ajatteli, että ehkäpä kertomuksesta voisi tehdä tutuille hauskan niteen joululahjaksi.

Omakustanne Maailman viimeinen varvas (2021) sai lähipiirissä kannustavaa palautetta. Ystäviensä rohkaisemana Tuuli lähetti seuraavan käsikirjoituksen eteenpäin, ja Otava-kustantamo vastasi sähköpostiin myöntävästi.

Niin sai alkunsa sarjakuvateos Utelias Varvas ja seikkailu maan alla (2024).

– Halusin tehdä tarinan jostain pienestä. Keksin Varpaan, koska varpaat ovat pieniä ja tuttuja kavereita meille kaikille, Leo kuvailee.

Äidin kynästä kuvitus

Leo on keksinyt kirjan tarinan ja Tuuli-äiti on kirjoittanut sen ylös sekä vastannut kirjan kuvituksesta. Lisäksi Tuuli on kehitellyt Varpaan maanalaisen seikkailun varrelle arvoituksia ja pelillisiä tehtäviä, jotka lukijan täytyy ratkaista.

Myös pelillisyys ja tehtävät olivat Leon keksintö, sillä hän halusi tarinaan interaktiivisia tehtäviä. Aluksi Tuuli epäili konseptin toimivuutta.

– Myönnän, että ensin ajattelin, että emme me kai nyt tällaista tehdä. Mutta sitten tajusin, että tietenkin teemme sellaisen kuin Leo haluaa. Hänellä on erittäin kiinnostava visio, jota ilman kirja ei olisi lainkaan niin spesiaali. Kaikki parhaat jutut ovat Leon keksimiä.

Leo sanoo tykkäävänsä tarinoiden kertomisesta siksi, että arvelee muiden ihmisten pitävän niistä. Tarinoiden keksiminen on hänen mielestään hauskaa.

– Tarinoille ei oikeastaan ole rajoja, vain oma mielikuvitus on rajana.

leo humina

Tuuli ei ole ammattikuvittaja, vaan elvytti lapsuutensa piirtämisharrastuksen henkiin korona-aikana. Vaikka sarjakuvateoksen tekemisessä on ollut hänen mukaansa paljon opeteltavaa, hän kertoo nauttineensa yhteisestä projektista. Myös Leosta on ollut hauskaa tehdä teosta yhdessä.

Onko Leo joutunut korjaamaan äidin kuvituksia missään vaiheessa?

– No, siinä ekassa kirjassa joutui vähän, mutta tässä kakkoskirjassa on mennyt jo paljon paremmin, Leo kehuu.

Tuulin mielestä Leo muistuttaa luomaansa Varvas-hahmoa, koska molemmat ovat uteliaita seikkailijaluonteita. Nuorella kirjailijalla tosiaan riittää mielenkiinnonkohteita: Leo harrastaa sanataidekerhoa, uimista, koodausta, trikkausta ja perhebudoa. Trikkaus tarkoittaa akrobaattisen voimistelun ja erilaisten taistelulajien inspiroimia temppuja, kuten voltteja ja näyttäviä potkuja. Perhebudo on puolestaan karate- ja jujutsutekniikoiden harjoittelua yhdessä aikuisen kanssa.

Kavereilta saa ideoita tarinoihin

Ammattikirjailijan elkein Leo ammentaa inspiraatiota ja hyödyllisiä tietoja läheisiltä ihmisiltä.

– Vaikka kun leikkii kavereiden kanssa, ne saattavat tietää paljon enemmän joistain jutuista. Ja sitten voin saada heiltä ideoita kirjoihin.

Leo ja Tuuli Humina paljastavat, että he kaavailevat Utelias Varvas ja seikkailu maan alla -kirjalle kahta jatko-osaa.

Leo haaveilee kirjailijan työstä myös tulevaisuudessa. Hän on jo keksinyt aiheen seuraavalle tarinalleen: se voisi kertoa hammaspeikon kesyttämisestä.

Kirjailijuuden ohella Leolla on toinenkin kutsumusammatti.

– Suurin haaveeni on, että minusta tulisi koodari. Voisin koodata pelejä, hän suunnittelee.

Kenties jonain päivänä Leo loihtii vielä pelin Varpaan seikkailuista. Eskarilaisella on koko elämä edessään unelmien toteuttamiseksi.

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Otava-kustantamon kanssa. Leo ja Tuuli Huminan teos Utelias Varvas ja seikkailu maan alla on Otavan kustantama.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X