Vapaa-aika 13.02.2020 Päivitetty 23.01.2024

Lomalla Helsingissä lasten kanssa – 7 lapsia kiinnostavaa museokohdetta, jos sää on surkea

Valitsimme 7 suosikkimuseotamme lapsille pk-seudulla. Hauskaa lomaa!

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
Helsingin kaupunki

Lasten kanssa museoon? Kyllä vain! Nämä museot sopivat erinomaisesti myös kaikkein pienimmille vieraille. Tällainen on museoiden Helsinki lapsille lähitienoineen.

1. Suomenlinnan lelumuseo *

Jo matka Suomenlinnan lelumuseoon on elämys! Lautalla Ruotsinlaivojen vierestä saareen, läpi historiallisen Rantakasarmin, ohi 1800-luvun kirkon ja sympaattisen leikkipuiston. Suomenlinnan lelumuseo sijaitsee yli satavuotiaassa Vasiljevin huvilassa.

Herttaisen Vasiljevin huvilan alakerrassa on satoja nukkeja, autoja, nalleja ja muita leluja kahdelta vuosisadalta aina 1980-luvulle. Täällä käyvät mielellään niin lapset ja aikuiset, eikä vähiten ihastuttavan, suloisen vanhanajan tunnelman takia.

Museon yhteydessä toimii kahvila. Kesäaikaan Café Samovarbarin terassilta voi katsella ohi lipuvia laivoja.

Museo on perheyritys ja auki pääasiassa kesä- ja jouluaikaan, muina aikoina korkeintaan viikonloppuisin. Tarkista aukioloajat osoitteessa lelumuseo.fi.

Pääsymaksu: aikuiset 7, opiskelijat ja eläkeläiset 5, lapset 3 euroa. Perhelippu (2 aikuista + 2 lasta) 17 euroa.

museot

Suomenlinna on talvellakin satumainen.

2. Parhaat museot lapsille: Kansallismuseo *

Kaikkien lapsiperheiden must-museokohde – kulttuuria, historiaa ja viihdykettä lapsille täydellisessä paketissa.

Akseli Gallèn-Kallelan Kalevala-kattofreskot eteissalissa ovat jo yksinään näkemisen arvoisia. Puhumattakaan elävästi ja lapsia kiinnostavasti rakennetuista pysyväisnäyttelyistä, joita tällä hetkellä on auki kaksi, Esihistoria-näyttely ja sotaa ja sen jälkeistä Suomea käsittelevä Suomen tarina -näyttely.

Kolmannen kerroksen Vintti-työpaja on lasten valtakuntaa: siellä historiaan pääsee tutustumaan konkreettisesti leikkimällä vanhassa kaupassa, rakentamalla linnoitusta, työskentelemällä vanhan ajan liukuhihnatehtaassa, louskuttamalla kangaspuita ja ratsastamalla vanhoissa kunnon hevoskärryissä.

Aukioloajat: ti-su 11-20, työpaja Vintti ti-su klo 12–17 (ke klo 12–19)

Pääsymaksu: Aikuiset 14/10 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Mannerheimintie 34, Helsinki

museot

Luonnontieteellinen museo esittelee eläimet Suomesta ja maailmalta.

3. Luonnontieteellinen museo * 

Luonnontieteellinen museo eli tutummin eläinmuseo on museoiden klassikkokohde kaikille lapsiperheille. Eikä syyttä. Lapset rakastavat tätä museota!

Mammutteja, dinosaurusten luita, inhoja ötököitä ja kaikenkarvaisia eläimiä, nykyluontoa ja jo sukupuuttoon kadonneita lajeja suoraan silmien edessä. Tämä on takuuvarmaa viihdettä vaativimmallekin pikkuvieraalle, ja samalla on mahdollisuus oppia luonnon uskomattomasta monimuotoisuudesta.

Tutkittavaa ja tehtävääkin löytyy, esimerkiksi Suomen luonto -osastolla eri eläinten kakkakikkareiden tunnistaminen.

Aukioloajat: katso vaihtelevat aukioloajat osoitteesta luomus.fi

Pääsymaksu: Aikuiset 15/12 euroa, 7-17 -vuotiaat 7 euroa

Pohjoinen rautatiekatu 13, Helsinki

Glimsin talomuseossa on vanhaa charmia. Kuva: Espoon kaupunki

4. Parhaat museot lapsille: Glimsin talomuseo *

Turuntien varrella bussimatkan päässä Helsingistä sijaitsee maalaisidyllinen talomuseo Glims. Maatilan pihapiiriin kuuluu 11 rakennusta, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Paikka on aito historiallinen helmi keskellä espoolaista peltomaisemaa risuaitoineen ja aittarakennuksineen. Tämähän on kuin Koiramäessä, saattaa maisemassa tulla mieleen.

Lapsille paikassa riittää tekemistä: voi esimerkiksi kokeilla miltä tuntuu lypsää lehmää, rakentaa hirsitaloa tai tulkita aittarakennuksiin raapustettuja viestejä menneiltä ajoita. Lisäksi pihapiirissä on kahvio, pieni leikkipuisto sekä lammasaitaus, joihin järjestetään ohjattuja lampaansilitysvierailuja.

Glimsissä järjestetään myös runsaasti työpajoja ja opastuksia. Tieto niistä on osoitteesta kulttuuriespoo.fi/glims, josta löytyvät myös kesä- ja talviaikojen mukaan vaihtelevat aukioloajat.

Pääsymaksu: Aikuiset 4 euroa/ alennusryhmät 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.

Glimsintie 1, Espoo

WeeGeen Hevosenkengässä on upea iso leikkipaikka.

5. WeeGee & lelumuseo Hevosenkenkä *

Weegeen näyttelykeskus Espoon Tapiolassa pitää sisällään kaikkien lasten ikisuosikkimuseon, lelumuseo Hevosenkengän. Sen vitriineissä on vaikuttava kokoelma leluja 1800-luvulta nykypäivään.

Aikuisia viihdyttää oman lapsuuden lelujen bongailu, lapset riemastuvat saadessaan leikkiä ja touhuta museon liukumäessä ja muissa leikkipaikoissa. Tässä museossa saa ja suorastaan täytyy leikkiä!

Lelumuseon helmi on ainakin junafanien näkökulmasta upea, päätyseinän levyinen Löylymäen pienoisrautatie. Sitä ihmetellessä saattaa vierähtää tuokio jos toinenkin.

Aukioloajat: ti, la, su 11-17; ke, to, pe 11–19. Joka kuukauden 1. perjantai pidennetty aukiolo 11-21

Pääsymaksu: Yhteislippu WeeGeen näyttelykeskukseen 12/10 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Perjantaisin maksuton sisäänpääsy klo 17-21.

Ahertajantie 5, Espoo

Oodissa on liuta lastentapahtumia, joista valita.

6. Parhaat museot lapsille: Palomuseo

Jos perheestä löytyy paloautofani, tämä on ykköskohde pääkaupunkiseudun museoista. Palomuseossa näet vanhoja paloautoja ja sairaankuljetusautoja sekä muuta pelastustoimen kalustoa ja välineistöä menneiltä vuosikymmeniltä nykypäivään.

Museossa esitellään myös pelastustoimen työn arkea ennen ja nyt, palomiesten entisaikaisia asuja ja paloturvallisuustietoutta. Monia lapsivieraita ihastuttavat erityisesti Helsingin paloasemien pienoismallit paloautoineen.

Palomuseo sijaitsee yhä käytössä olevalla Erottajan paloasemalla.

Lapsilla on hyvät mahdollisuudet nähdä paloautoja myös ihan oikeisiin tositoimiin lähdössä. Ja aikuiset pääsevät ihailemaan läheltä Helsingin kauneimpiin kuuluvaa rakennusta, vuonna 1891 valmistunutta, arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemaa punatiilistä paloasemarakennusta.

Aukioloajat: ke ja su 12.00 – 16.00.

Pääsymaksu: Aikuiset 2 euroa, alle 15-vuotiaat ilmaiseksi

Korkeavuorenkatu 26, Helsinki

7. Helsinki lapsille: Kaupunginmuseo

Helsingissä Senaatintorin kulmalla sijaitsevassa Sederholmin talossa on Helsingin kaupunginmuseo, joka pitää sisällään yhden kaupungin hauskimmista paikoista: Lasten kaupungin.  Lapsivieraat ja heidän seuralaisensa voivat tutustua Helsingin historiaan – leikkimällä! Täällä kaikkiin museoesineisiin saa koskea ja se on jopa toivottavaa.

Miltä kuulostavat kansakoululeikit rihvelitauluineen, kauppaleikit 1700-luvun kaupassa tai vierailu 1970-luvun mummolassa?

Museossa on myös hyvät tilat omien eväiden syömistä varten sekä luku- ja leponurkkaus. Myös kaupunginmuseon perusnäyttelyt kannattaa kiertää samalla vierailulla, erityisesti Aikakone-näyttely, joka on moniaistinen virtuaalielämys 1930-luvun ilmalaiva Graf Zeppelinin reitille Helsingissä.

Aukioloajat: ma–pe 11–19, la–su 11–17

Aina vapaa pääsy.

Aleksanterinkatu 16, Helsinki

 

* = Tähdellä merkityt museot ovat museokorttikohteita.

Lisätietoa museoista lapsille osoitteessa museot.fi/lapsille

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X