Vapaa-aika 17.01.2017 Päivitetty 28.11.2022

Lomamatkalle taaperon kanssa – 10 testattua vinkkiä

Lomamatka vilkkaan pikkulapsen kanssa on oma taitolajinsa. Nämä 10 testattua ja hyväksi todettua vinkkiä tekevät matkanteosta helpompaa ja hauskempaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Istock

Vilkas 2-vuotias ja lento Lontooseen. Mikään muu ei tuntunut joulun alla yhtä stressaavalta kuin tämä yhtälö.  Valmistauduin lentomatkaan ja koko lomareissuun, kuin olisin lähdössä maanalaiseen bunkkeriin ydinsotaa pakoon: kassit täyteen soseita, kasa vaippoja, viihdykettä… aivan kuin Lontoon kokoisesta suurkaupungista ei saisi hankittua lapsille mitään.

Lopulta matkustaminen sujui ennakkostressistä ja peloista huolimatta paremmin, kuin olisin uskaltanut toivoa – ehkä juurikin hyvien esivalmistelujen ansiosta. Nämä vinkit toimivat meidän joulureissussamme.

1. Satsaa kevyisiin rattaisiin

Oli sitten kyseessä kaupunkiloma suurkaupungin sykkeessä tai aurinkoloma etelän rannoilla, näppärät ja hyvin toimivat matkarattaat helpottavat matkantekoa. Jos matkalla liikutaan julkisissa liikennevälineissä tai portaissa, kevyet rattaat saa helpommin kasaan ja kainaloon. Rattaiden hinnan ei myöskään aina tarvitse olla päätähuimaava. Hankkimani 10 euron kevyet kierrätysrattaat sopivat Lontoon metrossa liikkumiseen yhtä napakasti kuin musta karvahattu Buckinghamin palatsin portinvartijan päähän.

2. Muista nenäsuihke

Lentokoneeseen varustautumisesta saisi helposti koottua oman vinkkilistan. Soseiden, juotavan, vaippojen, pienen naposteltavan, kuten maissinaksujen ja rusinoiden, vaihtovaatteiden, tabletin, satukirjojen ja erilaisten viihdykkeiden lisäksi koneeseen kannattaa pakata mukaan taaperolle soveltuva nenäsuihke. Erityisesti nuhaiselle lapselle juuri ennen koneen nousua ja laskua annettavan nenäsuihkeen pitäisi helpottaa korvissa tuntuvaa painetta. Myös tuttipullosta juominen nousun ja laskun aikana auttaa paineeseen. 2-vuotiaan korvakipu koneen laskeutuessa oli sitä luokkaa, että tuleville lomareissuille ei lähdetä ilman korvien painetta helpottavaa välineistöä.

Lue myös: Näin vältät lomakriisin parisuhteessa

3. Mieti, jaksatko sylitellä

Alle 2-vuotiaat matkustavat lentokoneessa vanhemman sylissä ilmaiseksi. Touhukkaan taaperon sylissä pitäminen voi kuitenkin olla haastavaa. Jos lento osuu päiväuniaikaan, pian parivuotiaan syliin nukuttaminen ei suju välttämättä yhtä helposti kuin vauvana. Lapsi saattaakin viihtyä koneessa paremmin omalla paikallaan. Jos istuminen tuntuu haastavalta tai jopa mahdottomalta, sitten on vain noustava ylös ja lähdettävä taaperon kanssa kävelylle pitkin koneen käytävää. Meneehän se lento niinkin.

4. Viihdytä leluilla jo lentokentällä

Jo lentokentällä voi tulla eteen vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun omista vaunuista joutuu usein luopumaan jo lähtöselvityksessä. Kentältä saa onneksi lainattua vararattaat, joiden kanssa pääsee liikkumaan koneeseen nousuun asti. Taaperon kanssa kentällä kulkeminen voi olla sen verran vauhdikasta, että mukaan kannattaa pakata vedettävä lelu tai jopa nuken rattaat. Lapsen huomio kiinnittyy lelun vetämiseen ja työntämiseen kentällä säntäilemisen sijaan.

5. Älä pakkaa yli tarpeen

Täytin matkalaukun soseilla ja vaipoilla vakuuttuneena siitä, ettei matkakohteesta saisi lapseni suosikkivälipaloja, pussissa olevia hedelmäsoseita ja puuroja. Muutaman soseen ottaminen mukaan matkustamoon olikin järkevää, ja syömisen kannalta jopa pakollista, mutta suuren määrän kuljettaminen mukana oli työlästä ja turhaa. Matkakohteestamme sai hotellin viereisestä kaupasta hedelmäsosepusseja ja vaippoja, joten oma huoleni osoittautui turhaksi. Matkakohteesta tietysti riippuu, miten helposti vauvanruokia ja -tarvikkeita on saatavilla.

Tiesitkö: Perheiden top 6 talvilomakohteet

6. Ota mukaan odotteluapua

Tabletille kannattaa ladata lastenohjelmia jo ennen matkaa tai valita mukana pari lempikirjaa. Lentomatkat, ravintolahetket ja muut odottelut sujuvat leppoisammin, kun lapsi voi katsoa samalla omia suosikkiohjelmiaan tai kirjojaan.

ps. Ulkomailla säästyy turhalta netin käytöltä, jos lataa ohjelmat jo kotimaassa valmiiksi tabletille.

7. Uskaltaudu ravintolaan

Touhukkaan taaperonkin kanssa kannattaa uskaltautua rohkeasti ravintolaan. Koimme reissumme aikana yllättävän monta onnistunutta ruokailuelämystä. Kiitos tabletin ja sinne ennakolta ladattujen lastenohjelmien sekä tilanteen tasalla olevien tarjoilijoiden, jotka viihdyttivät lasta värikynillä, väritettävillä ruokalistoilla ja alkupalaksi tuoduilla rapukekseillä. Ja joskus kannattaa mennä helpoimman kautta; aina ei lapsen (tai edes vanhempien) kärsivällisyys riitä illallisen odotteluun. Silloin voi ihan hyvällä omallatunnolla piipahtaa pikaruokaravintolassa.

Lue vielä: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa?

8. Anna uniapua tutuilla jutuilla

Kotoa kannattaa ottaa mukaan jotain tuttua ja turvallista, mikä helpottaa nukahtamista vieraassa ympäristössä. Mukaan pakkaamani soittorasia rauhoitti taaperon yöunilleen hotellin sänkyyn. Myös unilelu ja oma peitto tai viltti saavat unen tulemaan helpommin.

9. Pakkaa mukaan miniapteekki

Muista pakata laukkuun lapselle sopivaa kuumelääkettä, kuumemittari, maitohappobakteereita, ripulijuomajauhetta, laastareita ja lasten aurinkosuojavoidetta. Ulkomailla sairastaminen sujuu stressittömämmin, jos ei tarvitse heti kiiruhtaa ostoksille paikalliseen apteekkiin.

10. Nauti lapsen ehdoilla

Lomamatka taaperon kanssa on väistämättä erilainen kuin aikuisten reissu. Matkasuunnitelma kannattaakin pitää mahdollisimman yksinkertaisena ja rentona. Kaikkien kiinnostavien museoiden kiertäminen ei lapsen kanssa välttämättä onnistu. Saattaa olla, että lapsesi on suunnitellut leikkivänsä puistossa juuri silloin, kun sinä toivoit kierteleväsi British Museumin käytävillä tutkimassa taideaarteita. Kaikkien lomalaisten kannalta onnistunein reissu syntyy silloin, kun laskee suosiolla omia odotuksiaan ja päättää elää hetkessä.

Lue lisäksi: Lasten kanssa Pariisissa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X