Vapaa-aika 05.01.2018 Päivitetty 29.01.2021

Lunta, lämpöä vai kaupungin kuhinaa – 8 testattua ideaa lapsiperheen talvilomaan

Lähelle vai kauas, lumeen vai lämpöön, kaupunkiin vai luontoon? Keräsimme toimituksesta parhaat vinkit hauskoista ja kivoista perhelomakohteista.

Teksti
Toimitus

Ylläs: Hiljaisuutta ja hieman hikeä

Koska hiihtohullu perheemme haluavaa hiihtää hiihtolomalla, Ylläs on ykkösvaihtoehto. Tunturin ympärillä risteilevä latuverkosto on satoja kilometrejä pitkä, ja lunta riittää pitkälle kevääseen. Pienillä jaloilla ei toki pitkälle sivakoida, mutta lapset voivat huilia välillä ahkiossa. Niitä voi vuokrata Ylläkseltä.

Hiihtokeskuksen rinnevalikoimasta löytyy jokaiselle sopivia rinteitä, ja ensikertalaiset voivat harjoitella laskettelua hiihtokoulussa. Yllätyksekseni rinteet ovat hiihtolomaviikoillakin väljiä, eikä lasten tarvitse pelätä, että jäisivät kamikaze-pujottelijoiden alle. Pienille lapsille löytyy myös hoitoapua, jos vanhemmat haluavat huitaista mustat mäet keskenään.

Hoplopeja ja huvipuistoja ei Ylläksellä ole, mutta niitä emme kaipaa. Nimittäin jos hyvin käy, illan pimennettyä taivaalla räiskii revontulishow. Hankien keskellä hiljaisuudessa sekä lasten että vanhempien pinna löystyy. (EH)

Leijafestivaali väritti taivaan Corralejon rannalla Fuerteventuran saarella. (Kuva: iStock)

Fuerteventura: Hellettä ja hiekkadyynejä

Kanariansaarista vähiten tunnettu Fuerteventura sopii mainiosti lapsiperheelle, varsinkin, jos vanhemmat (tai lapset) sattuvat olemaan liikkuvaista sorttia. Saarella on loputtomasti urheilumahdollisuuksia, mutta myös ihania hiekkarantoja, jos lomalla haluaa vain löhöillä. Muihin Kanariansaariin verrattuna Fuerteventuralla on hiljaista: bilettäjät ovat muualla.

Saarella on lämmintä ympäri vuoden, ja kuuden tunnin mittainen lentomatka on kohtuullinen.

Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Corralejossa on valtava vesipuisto. Corralejosta voi lähteä myös vierailulle Lanzarotelle, jonne on vain puolen tunnin lauttamatka.

Ravintoloista löytyy lapsille sopivaa ruokaa ja leikkipaikkoja. Hintataso on Suomen hintoja halvempi.

Useat matkatoimistot tekevät saarelle valmismatkoja. Jos budjetti on tiukka, kannattaa tarkkailla halpalentoyhtiöiden lentohintoja ja vuokrata asunto esimerkiksi Airbnb:n kautta. (EH)

Dubain rannoilla rentoutuu. (Kuva: iStock)

Dubai: Lyhyt lentomatka ja takuuvarma helle

Dubai on takuuvarma talvilomakohde: lämpöä piisaa aina. Lasten kanssa matkatessa plussaa on ehdottomasti myös se, että lentoaika on vain noin kuusi tuntia ja lentoja menee tiuhaan. Koska aikaerokin on pieni, se ei sotke pienten vuorokausirytmiä pahasti. Siivousfriikille perheenäidille Dubai on hyvä kohde, sillä maassa on puhdasta: vessojen hanat kiiltävät, eikä roskia näy missään. Tiet ovat uusia, joten kaupungissa ja kauppakeskuksissa on helppo liikkua rattaiden kanssa.

Valtavasta Dubai Mallista löytyy ihania lastenvaateliikkeitä sekä niin valtava akvaario, että kerrankin käy niin, etteivät lapset herpaannu ostosreissulla.

Dubaissa lapset huomioidaan hyvin, ja pienten lasten kanssa matkustavat pääsevät lentokentillä usein jonojen ohi. Hintataso on liki sama kuin Suomessa. (EH)

Lontoo sopii pientenkin lasten lomailukaupungiksi. (Kuva: iStock)

Lontoo taaperon kanssa

Uskaltauduimme vilkkaan 2-vuotiaan kanssa kaupunkilomalle Lontooseen. Jo ennen matkaa stressasin ahtautumista suurkaupungin täpötäysiin metroihin rattaiden kanssa.

Matkan suurimmat haasteet liittyivätkin julkisissa liikennevälineissä liikkumiseen. Suurella osalla metroasemista ei ollut hissejä tai liukuportaita, joten matkarattaita piti jatkuvasti kantaa portaissa.

Muuten Lontoo vaikutti varsin lapsiystävälliseltä kaupungilta ja yllätti helppoudellaan lapsiperheen matkakohteena. Lapset ovat tervetulleita hienoimpiinkin ravintoloihin ja tarjoilijat tekevät kaikkensa, jotta lapsiasiakkaat viihtyisivät tuomalla pöytään väritettäviä ruokalistoja ja rapukeksejä. Hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa. (RH)

Vuokatin maisemat ovat upeat. (Kuva: iStock)

Vuokatti: Laskettelusta ja hiihdosta tykkääville

Sotkamossa sijaitseva Vuokatti on Kainuun talviurheiluhelmi. Rinnekoulussa voi opetella laskettelun ja lautailun alkeita. Vuokatinrinteiltä löytyy 13 huolella hoidettua rinnettä, joista eritasoiset laskijat voivat valita omansa.

Vuokatissa on myös upeat hiihtomaastot, ja latuja riittää niin vasta-alkajille kuin vauhdista ja raskaista nousuista tykkääville himohiihtäjille. Päivän voi toki viettää sisälläkin Katinkullan kylpylässä lilluen tai pallopelejä pelaten. Perheelle voi vaikka vuokrata sulkapallovuoron aamun alkajaisiksi. Liikuntamahdollisuudet ovat todella monipuoliset eikä aika käy pitkäksi, sen takaa myös Angry Birds -teemapuisto. Miinusta annan siitä, että perheloma Vuokatissa tulee varsin kalliiksi. (SW)

Vantaan Flamingo Spa: Vesiliukumäkiä ja rentoutusta

Vantaan Flamingo Spa on lapsiperheiden kylpyläsuosikki, eikä suotta: kylpylän paras valitti on sen monipuolisuus. Se tarjoaa sekä vauhdikkaita lesileikkejä pienille että rentouttavia porealtaita ja saunoja vanhemmille. Perheliukumäestä vauvakin voi laskea äidin tai isän sylissä turvallisesti. Lasten leikkipaikan värikkäät eläinhahmot ovat pienten mieleen, ja hyppytornit houkuttelevat etenkin kouluikäisiä. Veden ja ilman lämpötila on +32, joten kylmyys ei yllätä helposti. Flamingossa voi viettää vaikka koko päivän – lähellä on myös mukavia ruokapaikkoja. (SW)

Ti-ti Nallen talossa on paljon tekemistä. (Kuva: Ti-ti Tuotanto)

Ikaalisten kylpylä: Liikuntaa ja Titi-Nalle

Ikaalisten kylpylästä löytyy erilaisia altaita ja iso vesiliukumäki. Pienille polskijoille on oma allasosasto, jossa on erilaisia leikkivälineitä. Ikaalisissa voi harrastaa monenlaista liikuntaa uimisen lisäksi.

Kylpylän läheisyydessä on ulkoilureittejä, joissa voi patikoida. Talvella pääsee hiihtämään valaistuille laduille. Kylpylästä voi vuokrata urheiluvälineitä, muun muassa suksia, pulkkia ja lumikenkiä. Kylpylän yhteydessä on keilahalli ja sulkapallokenttiä. Siellä voi kokeilla myös pakohuonepeliä. Pihapiirissä on Titi-Nallen talo, jossa voi puuhata monenlaista. Talosta löytyy esimerkiksi musiikkihuone, nikkarointihuone ja taiteilijahuone. (OU)

Viimsin kylpylässä kelpaa lillua. (Kuva: Visit Estonia)

Viimsin kylpylä: Hotellista vesipuistoon

Tallinn Viimsi Spa sijaitsee kymmenen kilometriä Tallinnan keskustasta. Hotellivieraat pääsevät kylpyläosaston kautta myös Atlantis-vesipuistoon, jonne sisäänpääsy maksaa arkipäivinä viisi euroa ja viikonloppuna 10 euroa henkilöltä. Myynnissä on myös perhelippuja. Atlantis-vesipuistossa on liukumäkiin pituusrajat, joten alle kouluikäiset eivät pääse hurjimpiin mäkiin. Pienten lasten alueenkin laitteiden alapituusraja on 100-senttiä.

Viimsi Span omassa kylpylässä on kaksi allasta ja useampi sauna. Hotellissa on myös kauneushoitola ja kuntosali. Lapsille on oma leikkipaikka, jossa on tarjolla myös ilmaista lastenhoitoa yli kolmivuotiaille. Kylpylä on sen verran kaukana keskustasta, että sinne on lähdettävä erikseen. Taksimatka maksaa noin 10 euroa. (OU)

Kirjoittajat: Riikka Heinonen (RH), Elisa Hurtig (EH), Oili Urmas (OU), Saga Wiklund (SW)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X