Vapaa-aika 24.01.2023

Maailman vanhin äiti synnytti kaksoset 74-vuotiaana – lasten 82-vuotias isä kuoli noin vuosi syntymän jälkeen

Maailman vanhin äidiksi tullut sai terveet kaksostytöt 74-vuotiaana. Vaihdevuodet hän oli elänyt jo neljännesvuosisata sitten.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Erramatti Mangayamma on tiettävästi maailman vanhin äiti. Hän synnytti vuonna 2019 terveet tyttökaksoset Andhra Pradeshin osavaltiossa Intiassa. Mangayamma oli tuolloin 74-vuotias.

Neljän lääkärin tiimi suoritti naiselle keisarileikkauksen.

– Tämä on lääketieteellinen ihme, johtava lääkäri Sanakkayala Umashankar totesi leikkauksen jälkeen.

Maailman vanhin äiti kärsi lapsettomuudesta vuosikymmeniä

Ennen raskauttaan Mangayamma oli lapseton 54 vuoden ajan. Vaihdevuodet hän kävi läpi jo neljännesvuosisata sitten.

Ainoa vaihtoehto äidiksi tulemiselle olivat hedelmöityshoidot. Munasolu saatiin lahjoituksena, mutta hedelmöittymisessä käytettiin Mangayamman 82-vuotiaan aviomiehen spermaa.

Ennen hoitoja joukko lääkäreitä suoritti useita testejä ja totesi, että Mangayamma voisi vielä kantaa lasta.

Hän tuli raskaaksi pian hoitojen aloittamisen jälkeen. Sittemmin kolme lääkäritiimiä valvoi tarkasti raskauden etenemistä yhdeksän kuukauden ajan. Raskauden aikana ei ilmennyt komplikaatioita.

Erittäin iäkkäiden naisten raskaaksi tuleminen ei ole täysin tavatonta. Vuonna 2016 Intiassa 72-vuotiaaksi uskottu nainen synnytti pojan.

Lue myös: 56-vuotias amerikkalaisnainen synnytti lapsenlapsensa – olisiko sijaissynnytys perheen sisällä mahdollista Suomessa?

Kaksplus haastatteli taannoin synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Eero Varilaa. Hänen mukaansa ikä vaikuttaa munasoluihin ja alkioihin, mutta ei kohtuun.

Varila kertoi, että reilusti yli 40-vuotias terve nainen voi tulla raskaaksi ja synnyttää luovutetuilla munasoluilla tai alkiolla – juuri kuten maailman vanhin äiti.

– Munasolujen määrä ja laatu heikkenevät iän myötä. Ikä heikentää raskausmahdollisuutta ja keskenmenojen riski kasvaa. Ongelmat johtuvat nimenomaan munasoluista, ja harvemmin kohdusta, Varila kertoi haastattelussa.

– Meillä Suomessa näissä asioissa ollaan kuitenkin järkeviä. Meidän täytyy ottaa huomioon riskit ja se, että lapsella olisi turvallinen lähtökohta elämään.

Hän piti 74-vuotiaan intialaisnaisen synnytystä ongelmallisena ja epäeettisenä. Koko jutun voi lukea täältä.

Lasten isä kuoli noin vuosi tytärtensä syntymän jälkeen

Erramatti Mangayamma on nykytiedon mukaan maailman iäkkäin synnyttäjä ja vanhin äiti synnytyksen hetkellä. Syntymätodistuksensa mukaan hän on syntynyt vuonna 1946.

Synnytyksen jälkeen tuoreilta vanhemmilta tiedusteltiin myös, kuinka he pitävät huolta kaksosista.

– Mikään ei ole omissa käsissämme, vaan se mikä tapahtuu, tapahtuu. Kaikki on jumalan kädessä, isä Sitarama Rajarao totesi tuolloin.

Nykytiedon mukaan maailman vanhin äiti Erramatti Mangayamma on yhä elossa. Hänen miehensä kuitenkin kuoli noin vuosi lastensa syntymästä.

Lue myös: Maailman nuorin äiti synnytti lapsen vain 5-vuotiaana – isä on mysteeri vielä tänäkin päivänä

Lähteet: HS, The Guardian, BBCMirror

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X