Vapaa-aika 19.10.2015 Päivitetty 05.12.2022

Matkalle lapsen kanssa: muista nämä 4 ohjetta

Kun matkustaa lapsen kanssa, tärkein matkavaruste rento mieli. Päivien etukäteissuunnittelu ja kunnon evästauot takaavat mukavan matkan.

Teksti
Anni Almqvist
Kuvat
Colourbox

Rento asenne reissuun

Älä anna hermojen mennä ennen matkaa tai matkan aikana. Joskus on järkevää minimoida tavaran määrä, joskus taas kohteessa on kiva pukeutua fiinimmin tai kuljettaa mukana suoristusraudasta lähtien kaikki tarpeellinen. Tärkeimmät tavarat mukana ovat passi ja luottokortti. Paikan päältä löytyy kyllä unohtunut hammastahna tai kuumemittari. Lapsi ei mene rikki vaihtuneesta unirutiinista tai likaisesta paidasta. Älä anna pienen lian, sotkun, pipin tai mölyn haitata lomafiilistä.

Keskustele: Lähdössä Espanjaan, mitä tarvitsee mukaan?

Lue: 7 periaatetta, joista sinäkin vanhempana joudut luopumaan.

Lue: Miksi taapero raivoaa? Näin selviät kiukuttelevan lapsen kanssa.

Rattaat vai kantoliina?

Liikutteko autolla vai julkisilla? Onko parempi ottaa rattaat vai kantoväline? Kulkuneuvojen valinta vaikuttaa paljon siihen, miten paljon tavaraa voi ottaa mukaan. Onko mahdollista pestä pyykkiä välillä? Kannattaa myös huolella suunnitella pakkaaminen ja se, monta matkalaukkua mahtuu laivan hyttiin tai mitkä tavarat laitetaan käsimatkatavaroihin ja mitkä ruumaan.

Lue: Toimittaja testasi sähköauton.

Ei liikaa ohjelmaa

Lasten kanssa matkatessa ollaan aina myöhässä tai ainakin koetaan jonkunlaista stressiä aikatauluista. Varaa riittävästi aikaa juna-aseman etsimiseen, äläkä yritä samaa tiukkaa vaihtoa kuin yksin matkustaessa. Myös aktiiviteettien suhteen kannattaa olla säästeliäs ja valita vain esimerkiksi yksi jännä juttu pävässä. Sitä odottaessa aika hurahtaa kuin siivillä ja toisaalta sen muisteleminen jälkikäteen on ihanaa. Päivät täyttyvät ruokailuista, paikasta toiseen liikkumisesta ja puistoiluista niin, että useampi aktiiviteetti voi lasten kanssa tuntua jopa raskaalta.

Lue: Voiko raskaana lentää?

Muista eväät matkalle

Lapsia ja aikuisia kiukuttaa huomattavasti helpommin silloin, kun on nälkä. Kiinnitä siis huomiota siihen, että reissuissakin olisi ruokailujen suhteen joku rytmi tai ainakin välipaloja laukun pohjalla sellaisia tilanteita varten, kun lounasta joutuukin syystä tai toisesta hiukan odottamaan. Meillä oli takakontissa kylmälaukku, jossa pidettiin hedelmiä, voileipätarvikkeita, salaattitarvikkeita ja välipalakeksejä siltä varalta, että seuraavaan etappiin oli vielä matkaa, mutta takapenkiltä alkoi kuulua kiljuvan nälän merkkejä.

Lue myös:

Näin suojaat lapsesi auringolta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X