Vapaa-aika 13.01.2023

Mikä ei kuulu joukkoon? Hauskoja pelejä lapsille

Ratkokaa yhdessä, mikä ei kuulu joukkoon. Pelit koostuvat värikkäistä kuvista, joten niiden pelaaminen ei vaadi lapselta lukutaitoa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Mikä ei kuulu joukkoon on klassikkopeli, jota etenkin leikki-ikäiset ja alle kouluikäiset lapset rakastavat.

3–5 vuoden iässä lapsi on tarkkaavainen ja utelias. Hän osaa tehdä luokitteluja asioiden välillä, ja siten hän myös pyrkii ymmärtämään maailmaa. Syy-seuraussuhteiden pohdiskelu on tässä ikävaiheessa lapsen suosikkipuuhaa.

Niinpä tähän lapsen kehitysvaiheeseen kuuluu myös alituinen kysely vanhemmilta. Lapsi ei kyselyissään karta vaikeitakaan aiheita.

Lue myös: ”Mihin paha mieli menee?” Miten vastaisit näihin lasten filosofisiin kysymyksiin?

Koska leikki-ikäiset lapset kaipaavat haastetta hurjaa vauhtia kehittyvälle ajattelulleen, mikä ei kuulu joukkoon -pelit vastaavat täydellisesti heidän tarpeeseensa harjoittaa päättelyään.

Alla olevia pelejä on parasta pelata yhdessä vanhemman kanssa, jotta lapsi saa tarvittaessa apua, jos jokin kysymys tuntuu hänestä vaikealta. Vanhempi voi lempeästi ohjaamalla auttaa lasta oivaltamaan, mikä on jujuna.

Samalla pelihetkestä muodostuu yhteistä laatuaikaa vanhemman ja lapsen välillä. Kaikki ruutuaika ei ole pahasta!

Eläimet: mikä ei kuulu joukkoon?

Pelissä on viisi eri kuvayhdistelmää, joihin kuuluu neljä kuvaa. Lopussa pelaaja saa tietää, montako kysymystä hänellä meni oikein.

Arkiset asiat: mikä ei kuulu  joukkoon?

Tässäkin pelissä on viisi eri kuvayhdistelmää, joihin kuuluu neljä kuvaa. Lopussa pelaaja saa tietää, montako kysymystä hänellä meni oikein.

Lisää tekemistä lapsille

Keksikö lapsi jokaisessa pelissä, mikä ei kuulu joukkoon?

Jos lapsi kaipaa lisää ajanvietettä, voit antaa hänen ratkottavakseen Kaksplussan muistipelejä tai palapelejä. Pelien taso vaihtelee helppojen, keskitasoisten ja haastavien välillä. Näissäkin peleissä teemoina ovat tunnistettavat ja lasta kiinnostavat asiat, kuten eläimet ja sadut.

Voit myös viihdyttää lasta esittämällä hänelle kiehtovia arvoituksia. Arvoitukset kehittävät kielellistä ymmärrystä sekä loogista päättelykykyä.

Arvoitusten esittäminen palvelee erityisen hyvin pitkäveteisissä hetkissä, kun lapsi joutuu odottamaan jotain – esimerkiksi lääkärin vastaanotolle pääsyä tai sitä, että pitkällä automatkalla päästään perille.

Varmat naurut saa puolestaan lukemalla vitsejä, joita ymmärtävät jo parivuotiaat lapset. Varoituksena annettakoon, että aikuista nämä sutkautukset eivät välttämättä naurata, mutta lasta ne huvittavat senkin edestä!

Sen sijaan jos lapsella tuntuu olevan liikaa energiaa paikoillaan istumiseen, voit tarjota hänelle pieniä tehtäviä ajanvietteeksi. Osa tehtävistä taipuu jopa kotitöissä auttamiseen. Jos sinulla on siis jo kiire muihin hommiin, osallista lasta puuhiisi näiden niksien avulla!

Lue myös: Suujumppa auttaa lasta löytämään ärrän ja ässän – 8 hauskaa harjoitusta

Kotiliesi.fi: Suomen kielioppi ei ole helpoimmasta päästä – testaa taitosi 6 testillä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X