Vapaa-aika 06.06.2016 Päivitetty 22.08.2023

Mitä tehdä lasten kanssa kesällä kotimaassa? 6 edullista retkivinkkiä

Mihin suunnata lasten kanssa kesäisessä Suomessa, jos matkabudjetti ei ole kovin suuri? Suosittua Lapsiperheematkat-blogia pitävät siskokset Inari Fernandez ja Inna-Pirjetta Lahti vinkkaavat parhaat kotimaan perhekohteet.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Inari Fernandez, Inna-Pirjetta Lahti, OM-arkisto ja Kuopion kaupunki

1. Pääkaupunkiseudun saaristo

Helsingin ja Espoon edustalla on kymmeniä saaria, joihin pääsee edullisella saaristolautalla. Saarilla voi syödä omia eväitä ja jäädä vaikka telttaan yöksi.

Helsingin ja Espoon edustalla on kymmeniä saaria, joihin pääsee edullisella saaristolautalla

Esimerkiksi Espoon Isossa Vasikkasaaressa on ihastuttava kesäravintola Gula Villan, ja saaren nurmikentillä voi pelata pallopelejä. Lasten mielestä hauskinta on kierrellä tutkimassa luontoa: Mitä aarteita merestä onkaan huuhtoutunut rantaan? Meren äärellä oleminen on jo itsessään elämys.

Lisätietoja: hel.fi/saaristossavisitespoo.fi/saaristo

Lue myös: Vauvan kanssa Helsingissä: parhaat hoitohuoneet, kahvilat ja ravintolat

2. Nuuksio ja Haltia

Espoon Nuuksion kansallispuiston merkityillä reiteillä voi törmätä pikkutehtäviin ja knoppitietoon. Nuotiopaikoilla on polttopuita, ja Nuuksionpään opastuskeskuksesta saa mukaan kartat.

Sadepäivän pelastaa Suomen luontokeskus Haltia. Ryömi karhunpesään täytetyn karhun viereen tai eläydy linnunpoikaseksi linnunpöntössä. Seinältä voi seurata vaihtuvia vuodenaikoja, ja yöhuoneessa kuuluu luonnon ääniä.

Nuuksio

Lue myös: 6 lapsiperheelle sopivaa kotimaan luontokohdetta

3. Hanko

Hangon pitkät hiekkarannat vetävät vertoja Välimeren rannoille. Vuokratkaa polkupyörät, hyppikää vesikarusellista mereen tai kierrelkää satama-alueella. Lasten suosikki on Kirkkopuiston leikkipuisto, jonka jäätelökioskilta saa maan suurimmat jäätelöpallot.

Hanko

Lue myös: 9 säästövinkkiä perhelomalle

4. Loviisa

Loviisa on Onnelin ja Annelin kotikaupunki. Kaupungin tapahtumatarjonnasta kannattaa muistaa ainakin elokuinen perinnerakentamisen tapahtuma Wanhat Talot. Näköalatorni Kukkukivi ja Tuhannen tuskan kahvila ovat myös käymisen arvoisia.

Lisätietoja: tourism.hanko.fivisitloviisa.fi

Loviisa

5. Tahko

Talvikohteeksi mielletylle Tahkolle Kuopioon kannattaa suunnata myös kesäaikaan. Alueella ovat muun muassa Suomen parhaimmistoon kuuluvat maastopyöräilyreitit ja retkeilymaastot sekä Tahko Areena, joka tarjoaa issikkatunteja ja -safareja myös ihan pienille lapsille.

Erityisen hieno kokemus on lasten ehdoilla suunniteltu Tahko Farmin kotieläinpiha, jossa eläimiä ei vain katsella, vaan niiden karsinoihin pääsee sisälle syöttämään niitä. Kaupunkilaislapselle pelkkä possujen touhotuksen katsominen on elämys.

Melontaa Tahkolla. Kuva: Kuopion kaupunki/Soile Nevalainen
Melontaa Tahkolla. Kuva: Kuopion kaupunki/Soile Nevalainen

Lue myös: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Muista pakata ainakin nämä!

6. Linnansaaren kansallispuisto

Saimaalla sijaitsevaan kansallispuistoon pääsee venekuljetuksella Oravista. Alueen ihanissa maisemissa on upeat vaellusreitit, rantasauna, mahdollisuus vuokrata mökki tai telttailla.

Linnansaaren kansallispuisto

Kanoottiretkelle voi lähteä ihan pientenkin lasten kanssa, ja järvellä voi kohdata vaikka saimaannorpan tai majavan. Pienessä kioskissa savustetaan muikkuja, jotka tarjoillaan puulastun päällä.

Pisamalahden linnavuorelle kannattaa ehdottomasti kiivetä, jos haluaa ihailla näkymiä kilometrien päähän.

Saimaa on kokonaisuudessaan upea alue, jonne voi lähteä myös ilman omaa venettä. Lisätietoja: visitsaimaa.fi

Lue myös: Muista nämä 4 ohjetta, kun matkailet lapsen kanssa

Inarin ja Inna-Pirjetan blogissa Lapsiperheenmatkat jaetaan matkavinkkejä lasten kanssa reissaamiseen. Inna-Pirjetan matkaseurana ovat 13-, 8- ja 7-vuotiaat pojat, ja Inarin mukana kulkevat 5- ja 2-vuotiaat tytöt.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X