Vapaa-aika 16.10.2020 Päivitetty 22.08.2023

Miten lasten harrastukset jatkuvat nyt, kun koronarajoituksia taas päivitettiin?

Viime kevättalvena moni lapsiperheiden ryhmäliikunta jouduttiin keskeyttämään. Hallitus teki tulevaa talvea vasten jälleen uusia suosituksia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Koronavirus on saanut laajemmin jalansijaa Suomessa, minkä myötä hallitus linjasi torstaina 15. lokakuuta uusia suosituksia. Osa niistä koskee ryhmäliikuntaa, joka on ollut monille lapsiperheille mieltä piristävää puuhaa pitkän, kevättalvella alkaneen tauon jälkeen.

Alueille, joissa koronaviruksen leviäminen on kiihtymisvaiheessa, kuten Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla, hallitus suosittelee kaikenikäisten ryhmäharrastusten järjestämistä niin, että osallistujat välttävät lähikontaktin.

Sen sijaan jo leviämisvaiheessa oleviin alueisiin lukeutuu tällä haavaa Vaasan sairaanhoitopiiri. Leviämisvaiheessa ryhmäharrastustoiminta pitää tarvittaessa keskeyttää, hallitus ohjeistaa. Kuitenkin lasten ja nuorten harrastuksissa on syytä käyttää erityistä harkintaa.

Kysyimme pääkaupunkiseudulla toimivalta lasten uimaseuralta, onnistuvatko uinnit kiihtyvästä koronatilanteesta huolimatta.

– Saimme onneksemme kahdelta eri lääkäriltä vihreää valoa toiminnallemme. He tarkistivat, että altistustilanteita ei uinnissamme synny, kertoo Pikku Delfiinit Oy:n asiakkuus- ja henkilöstöpäällikkö Kimmo Heino.

Esimerkiksi vauvauintiryhmissä polskitaan perhekunnittain. Uimariperheet välttävät altaassa kasvotusten olemista muun kuin oman seurueen kanssa.

– Yhtäjaksoista 15 minuutin altistumisaikaa ei synny muiden perheiden kanssa missään vaiheessa.

Pikku Delfiineissä on laadittu korona-ajan ohjeet.

– Niihin kuuluu muun muassa maltti, käsidesi, sääntö, että vain terveenä uimaan ja kontaktien minimoiminen toisten ryhmien kanssa.

Heino toteaa, että Reutersin uutisoiman japanilaisen tutkimuksen mukaan suuri ilmankosteus ehkäisisi viruksen leviämistä, joten märkätiloissa altistumisriski voi siis olla pienempi.

– Allastiloissa on myös jo kosteudenkin takia tehostettu ilmastointi.

Heinon mukaan kloorivesi muodostaa veden pinnalle ikään kuin muutaman sentin höyrypatjan, joka myös eliminoi bakteereita ja viruksia. Silti:

– Jos yksikin perheenjäsen on sairaana, ei muilla ole silloin asiaa uintiin.

Koronarajoitus ja lasten kontaktilajit

Monia mietityttää viimeisimmissä koronaohjeissa, miten kontaktilajiharrastukset tulisi järjestää lapsille – jos kerran lähikontakteja ei enää saa niissä tapahtua. Hallituksen päivitetyt suositukset ovat vielä niin tuoreet, ettei moni seura ole ehtinyt tiedottaa, miten ne vaikuttavat.

Esimerkiksi yli 1000 jäsenenen espoolainen jalkapalloseura F.C. Kasiysi ei näillä näkymin aio perua harjoituksia. Seura kertoi torstaina internet-sivuillaan, että turvatoimien noudattaminen on nyt tärkeää, jotta harjoitukset voivat pyöriä.

Jalkapalloa on mahdollista harjoitella paljolti ulkotiloissa.

Jalkapalloa on mahdollista harjoitella paljolti ulkotiloissa.

Seuran harjoitukset jatkuvat edelleen myös hallitiloissa. Niissä suositellaan käsineiden käyttöä, ja saapua saa aikaisintaan varttia ennen harjoitusten alkua. Hallista pitää myös poistua viimeistään vartin kuluessa harjoitusten loppumisesta.

Muutos aiempaan on monissa lasten harrastuksissa ollut tänä syksynä se, että vanhemmat ja katsojat eivät välttämättä ole tervetulleita seuraamaan harjoituksia. Näin on myös esimerkiksi F.C. Kasiysin harjoituksissa.

Lue myös: Koronatartunnat kasvussa, päiväkodit kuitenkin toistaiseksi hyvin turvallisia – Diagnostiikkajohtaja: ”Minusta lapsia ei ole tarpeen ottaa kotihoitoon”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X