Vapaa-aika 16.06.2016 Päivitetty 22.08.2023

Näin sujuu pitkä automatka lasten kanssa – 7 toimivaksi testattua vinkkiä

Pitkä automatka lasten kanssa kuulostaa jo ajatuksena rankalta. Perheensä kanssa autolla Euroopan halki reissannut toimittaja antaa vinkit, miten sopu säilyy autossa taaperon ja leikki-ikäisen kanssa.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

1. Suunnittele matka hyvin

Pitkä automatka lasten kanssa kannattaa suunnitella huolella alusta alkaen. Jos yövytte matkalla, varaa hotellit etukäteen. Suunnittele erikseen myös jokainen ajorupeama: missä pysähdytte syömään, missä on vessatauon paikka, missä haluatte pysähtyä pidemmäksi aikaa.

2. Varaa paljon aikaa

Hitaammin hyvä tulee, jos automatka on pitkä. Jos matkaa on vaikkapa 400 kilometriä ja navigaattori näyttää matka-ajaksi 6 tuntia, lisää 2–3 tuntia taukoihin ja yllättäviin ruuhkiin.

Lue myös: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Muista pakata ainakin nämä!

3. Pitkä automatka: aja lasten ehdoilla

Kun automatka on pitkä, aikaa on oltava leikkipuistopysähdyksiin, kiinnostavan taukopaikan bongaamisiin ja ylimääräisiin pissapysähdyksiin. Puistossa touhuaminen ja taukopaikoilla juokseminen tarjoavat lapselle tilaisuuden purkaa energiaa.

4. Varaa lapsille tekemistä

Järjestä runsaasti puuhaa ja tekemistä lapsille, jotta he viihtyvät autossa. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän kannattaa olla ”tiukan paikan viihdykkeitä” eli yllättäviä, erilaisia leluja, joita voi hätätilanteessa kaivaa kassista.

Lue myös: Matkalle lapsen kanssa: muista nämä 4 ohjetta

5. Välillä on ok lahjoa

Yllätä lapsi ostamalla pysähdyspaikalta uusi kiinnostava lelu – hyvä tuuli on taattu pitkäksi aikaa ja pitkä automatka sujuu taas leppoisammin, kun uusi lelu jaksaa viihdyttää takapenkkiläistä.

6. Muista välipalat – ja herkut

Pitkä automatka edellyttää, että tarjolla on välipaloja ja jopa herkkuja. Välipalakeksit, minitomaatit, rusinat, juotavat hedelmäsoseet ja kesällä tuoreet marjat ja herneet ovat hyviä matkaeväitä. Vedenjuonti etenkin helteellä on tärkeää. Tarjoa vettä kivoista mukeista ja pulloista vaikka pillillä, jos muuten ei meinaa maistua.

Lue myös: Autolla lasten kanssa Tukholman lähialueille – 6 kivaa perhekohdetta

7. Palkitse lapsia istumisesta

Monen päivän automatkoilla järjestä lapsille yöpymispaikassa kiva leikkihetki tai muu mukava juttu ”palkintona” autossa istumisesta.

Lue myös: Näin sujui roadtrip USA:ssa lasten kanssa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X