Vapaa-aika 03.10.2023

Nämä 9 nerokasta keksintöä ovat helpottaneet suomalaisperheiden elämää kautta aikojen, mutta harva tietää niiden alkuperää

Suomalaiset ovat kekseliästä kansaa! Näiden innovaatioiden moni ei tiedä olevan kotimaisia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsiperhearjessa hyödytään monista keksinnöistä, jotka ovat itse asiassa suomalaista alkuperää. Kaksplus listasi muutamia, joihin todennäköisesti sinäkin olet törmännyt.

Lue myös: Näyttää pöntön supistajalta mutta ei ole – testaa, tunnistatko erikoiset vauvatarvikkeet

Neuvolajärjestelmä

Neuvolaa on pidetty yhtenä Suomen parhaista keksinnöistä. Ensimmäinen neuvola perustettiin Lastenlinnan sairaalan yhteyteen Helsinkiin vuonna 1922.

Ei kulunut kuin kolme vuotta, kun imeväisyyskuolleisuus laski 15 prosentista kolmeen prosenttiin lastenneuvolan läheisyydessä Helsingin Kalliossa.

Myönteiseen kehitykseen vaikuttivat toki myös rokotusten yleistyminen, yleisen hygienian parantuminen, terveellisen ravitsemuksen sekä varallisuustason kohentuminen.

Lue myös: Oletko neuvolaguru? Testaa tietosi 100-vuotiaasta sankarista!

Ilmainen kouluruokailu

Suomessa säädettiin laki vuonna 1943, että opinahjojen on tarjottava oppilailleen maksuton ateria. Tästä tuli Suomen ehkä yksi innovatiivisimmista keksinnöistä, joka on kantanut hedelmää tähän päivään asti.

Järjestelyllä on haluttu varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa päivässä ainakin yhden lämpimän ja ravitsevan aterian syödäkseen. Kouluruoan on ajateltu myös opettavan kansakunnan nuorimmille suomalaista ruokakulttuuria.

Kouluruoka on tosin saanut vuosien saatossa osakseen myös erinäistä parjausta, sillä aina koulun keittiöstä ei ole saanut maittavaa ja laadukasta suuhunpantavaa. Tänä päivänä oppilaiden mielipidettä kouluruoasta tiedustellaan, ja ruokalistoja laatiessa yritetään ottaa huomioon oppilaiden mieltymykset.

Jalankulkijaheijastin

Tuo jokaisen hämärässä liikkuvan vakiovaruste on suomalaisen maanviljelijän Arvi Lehden loistava keksintö 1940-1950-luvun taitteesta.

Hän kehitti muovikappaleen, jonka kiinnittämällä ulkovaatteisiin voi pelastaa jopa hengen.

Pienille lapsille heijastinliivi tai -valjaat voivat olla hyvä vaihtoehto, sillä ne pysyvät päällä leikin tiimellyksessä.

Hormonikierukka

Suomalainen professori Tapani Luukkainen kehitti 1970-1980-lukujen taitteessa hormonikierukan. Aluksi hormonikierukkaa valmisti kotimainen Leiras-yhtiö, mutta useiden yrityskauppojen jälkeen hormonikierukka päätyi saksalaislähtöisen Bayerin myytäväksi.

Hormonikierukoita valmistetaan edelleen Turussa sijaitsevalle tehtaalla.

Äitiyspakkaus

Äitiysavustusta alettiin jakaa kaikille lasta odottaville vuonna 1949. Avustukseen liittyi velvoite: jotta se myönnettiin, raskausaikana oli käytävä neuvolassa, lääkärillä tai kätilön vastaanotolla. Näin haluttiin taata niin odottajien kuin syntyvien lasten hyvinvointi.

Pian lähes kaikki perheet asioivat neuvolassa niin odotus- kuin pikkulapsiaikana. Äitiysavustuksen onkin katsottu olevan yksi merkittävä tekijä imeväisyyskuolleisuuden vähentämisessä.

Nykyään äitiysavustuksen voi valita joko äitiyspakkauksena, joka sisältää vauvanhoitotarvikkeita tai rahana, jos perheessä on jo entuudestaan samoja välineitä.

Ksylitolipastillit

Ksylitolin havaittiin edistävän hammasterveyttä Suomen Turussa 1970-luvulla. Suunnilleen samoihin aikoihin alkoi ksylitolipurukumien valmistus.

Nykyään ksylitolituotteet tulevat pikkulapsiperheille tutuiksi jo varhain imeskeltävien pastillien muodossa, joita suositellaan otettavaksi aterian päälle.

”Suomalainen ote” pelastaa synnytysrepeämiltä

Muun muassa Helsingin Sanomat ja Aftonbladet uutisoivat muutama vuosi sitten suomalaisesta otteesta, joka kulkee Ruotsissa nimellä finska greppet.

Kätilö Tiina Pirhosen ja synnytyslääkäri Jouko Pirhosen lanseeraama ote on vähentänyt vaikeita välilihan ja peräaukon repeämiä synnytyksissä.

Pirhoset kuvailevat, että oikeastaan kyse on kätilön ja synnyttäjän yhteistyöstä, jossa ponnistusvaiheessa kätilö tukee välilihaa repeämien ehkäisemiseksi.

Pirhoset ovat kiertäneet maailmalla kouluttamassa kätilöitä ja lääkäreitä välilihan tukemisen tärkeydestä ja käsityön merkityksestä synnytyksessä avustamisessa.

Pikku Kakkonen

Huolella suunniteltua, turvallista lastenohjelmaa perheen pienimmille tarjoava Pikku Kakkonen on maailmanlaajuisesti ajatellen hyvin ainutlaatuinen.

Se on kerännyt arkisin perheen pienimmät kello viideltä television eteen jo vuosikymmeniä. Ohjelmatarjonta on laadukasta ja pedagogisesti tarkkanäköistä. Vastaavaa konseptia ei samassa laajuudessa tiettävästi muualta löydy.

Vauvojen saunottaminen

Suomessa saunakulttuuri elää vahvana. Täällä jopa vauvatkin viedään saunaan, tosin mietoihin löylyihin ja lyhyeksi ajaksi.

Toisaalta vauvoja nukutetaan ulkona, jopa melko viileällä säällä. Vaunukoppa ja lämmin vaatetus pitää yleensä nukkuvan vauvan lämpöisenä.

Molemmissa käytänteissä riittää ulkomaalaisilla ihmeteltävää.

Lähteet: Opetushallitus, Xylitol.net, Liikennevilkku.fi ja Helsingin Sanomat

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X